StoryEditor

Dom postavili na pozemku za pár hodín. Na 56 metrov štvorcových sa zmestilo všetko

07.05.2021, 12:11
Autor:
webweb
"Nepoužívame neefektívne, neekonomické pseudoekologické súčasti. Overením princípov sú ročné náklady na energie," dôvodí architekt.

Šesťdesiatjednotka, teda obytný dom s poradovým číslom Freedomky No. 061, bol na prekvapenie susedov zostavený na pozemku počas jedného piatku. Práce trvali od 7:00 do 15:00. Autorom tejto zaujímavej drevostavby je architekt Marek Štěpán.

Veľký nápad na malej ploche

Moduly domu, ktorý kvôli terase pripomína palubu parníka, boli privezené na miesto už plne zariadené, vrátane nábytku. Zastavaná plocha je 46 metrov štvorcových, úžitková plocha má 56 metrov štvorcových a terasy poskytujú 30 metrov štvorcových. K domčeku patrí aj prístrešok na auto, ktorý je veľký 36 metrov štvorcových.

Projekt si pozrite premyslený a vydarený projekt:

​„Freedomček“ od architekta Marka Štěpánka koncepčne nadväzuje na medzivojnovú teóriu Karla Teigeho o podobe minimálneho bytu. Inšpirovalo ho keď mal možnosť prespať v jednom poldome v Zlíne.

Meradlom aj spôsobom organizovania vnútorného priestoru sa drevostavba približuje k baťovským domčekom.

Premyslené prevedenie

Nehnuteľnosť je z 95 percent vyrobená z dreva. Jej nosná konštrukcia je z lepeného dreva s presnými spojmi podľa švajčiarskeho patentu. Presné frézované spoje v tvare lichobežníka sú urobené veľmi jednoducho a majú veľkú pevnosť.

Zateplenie tvorí drevovláknitá izolácia, ktorá má prínosný fázový posun deň - noc. Fasáda zo severského smrekovca je difúzne otvorená. Dom vykurujú sálavé panely, vetrá sa lokálnou rekuperáciou (lacnejšia alternatíva k centrálnej rekuperácii, pozn. red.), okná sú drevené s trojsklom.

Dom je uložený na pätici zemných (základových) pásov. Interiér je biely a drevený, odráža tak hlavný konštrukčný materiál domu. Nábytok je vyrobený z brezovej preglejky so skrytými úchytkami, podlaha a schodisko sú z masívneho dubu.

Šetrný dom, šetrná cena

Stavba stojí na autorových princípoch sedliackej ekológie, ide teda o racionálnu ekológiu tvorenú "sedliackym rozumom", nie tlakom technológií. V tomto duchu potom jednoduché a domyslené riešenia víťazia nad zložitými technologickými celkami.

"Nepoužívame najrôznejšie pseudoekologické súčasti, ktoré sú v tomto rámci neefektívne, neekonomické a len sledujú pekné trendy. Overením princípov sú ročné náklady na energie. Pri tomto domčeku sú v príjemnej výške 21,5 tisíc korún (v prepočte 380 eur)," dodáva architekt.

Atelier Štěpán

  • Atelier Štefan bol založený v roku 1997 manželmi Vandou a Markom Štepánovcami.
  • Zaoberá sa architektúrou, verejným priestorom a dizajnom.
  • Od vtedy sa vyprofiloval do podoby firmy tvoriacej kvalitnú českú a moravskú architektúru, ktorá bola viackrát ocenená, o čom svedčí niekoľko významných ocenení.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:32