Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
04.02.2021, 00:00

Takto vyzerá plnohodnotné bývanie za necelých 40-tisíc na dvadsiatich metroch štvorcových

Hoci je zdrojom denného svetla jediné okno, v byte prevláda čierna farba zvýrazňujúca pánsky štýl interiéru.

Takto vyzerá plnohodnotné bývanie za necelých 40-tisíc na dvadsiatich metroch štvorcových
Zdroj: Tomáš Dittrich

Architekt Jakub Heidler premenil byt po domovníkovi v starom nájomnom dome na plnohodnotné bývanie. Drahšie riešenia nahradil dobrými nápadmi, v interiéri využil sieťky, oškrabaný múr aj "typovky".

Inšpiráciu pre návrh rekonštrukcie si priviezol z Paríža, kde pred ôsmimi rokmi študoval. "Fascinovali ma malé byty v starých činžiakoch. V 19. storočí sa tu počas veľkej prestavby stavali domy s veľkými bytmi, ktoré mali izby aj pre služobníctvo. Postupne ich prestavovali a delili. Vznikol bytový fond, ale v nájomných bytoch bolo nutné pracovať s malou plochou," vysvetľuje Jakub Heidler na úvod.

Keď sa vrátil domov, začal zháňať vlastné bývanie a prvú premenu si vyskúšal v byte s veľkosťou 25 metrov štvorcových. Byt nakoniec prenechal mladšiemu bratovi, pretože neodolal ďalšej autorskej výzve - priestoru ešte o 5 m2 menšiemu a v stave, ktorý by mnoho kupujúcich odradil.

"O byt sa dlho nikto nestaral, bol v dezolátnom stave, navyše na prízemí. Už druhýkrát sa mi osvedčil nákup v aukcii od mesta, objavujú sa tam priestory, ktoré nikto nechce, väčšinou sú na nevhodnom mieste alebo zle orientované. Na druhej strane bol v rámci Prahy za výhodnú cenu, vnímal som aj potenciál zaujímavej premeny," dodáva.

Anjelské bývanie

"Rozhodla lokalita, Vinohrady totiž v poslednej dobe ožili. Je tu pokoj a o pár minút som v centre. V byte ma dostali aj úžasne zdobené vstupné dvere s rímsou a anjelikmi. Na rekonštrukciu, ktorá stála 800-tisíc korún (v prepočte približne 30 800 eur), som si vzal hypotéku. Trvala tri roky, proces brzdili rôzne prieťahy so spolumajiteľmi," spomína Jakub.

K domu postavenému na prelome 19. a 20. storočia patril aj domovnícky byt, ktorý síce nebol pôvodne nijako prepychový, na toaletu sa chodilo takzvane cez chodbu (dnes je z nej komora).

V galérii si pozrite výsledok vydarenej rekonštrukcie:

​Po predošlých úpravách zostal v byte sprchovací kút a bolo potrebné dostať dovnútra aj toaletu. Jakub pripúšťa, že kvôli spádu nového väčšieho potrubia to nebolo technicky jednoduché. Využil, že pod bytom je pivnica, kde bolo možné napojiť sa na existujúcu kanalizáciu.

"Ako architekt som sa chcel naučiť niečo nové, skúsiť iné materiály. Vybral som si lacnejšieho dodávateľa, čo som doťahoval dobrými nápadmi. Vložený box s kúpeľňou a toaletou má drevenú konštrukciu. Aby sa dovnútra dostalo denné svetlo, vybral som stenu z drôteného skla (pôvodne som uvažoval aj o priesvitnom betóne). Poschodie, na ktorom je spacia časť, tvorí oceľová konštrukcia, OSB dosky držia drevené trámy," popisuje riešenie.

Muž v čiernom

Na pôvodnú atmosféru domu reaguje pár detailov, napríklad guľaté keramické vypínače z retro kolekcie značky ABB. Parkety v 3. akosti boli za dobrú cenu. Povrch so striedajúcou farebnosťou dodal miestnosti kontrastný prvok v porovnaní s bielym náterom a tmavým nábytkom.

Japonský skladací bicykel, na ktorom sa Jakub rád vozí po meste, visí nad pohovkou na typových držiakoch. Ďalšími „vychytávkami“ z IKEA sú regály v predsieni, kuchynská linka, skrinky pod schodmi, rozkladacia pohovka, stoličky či stôl.

Napriek tomu bolo nutné nechať časť zariadenia vyrobiť na mieru: okrem integrovaného boxu išlo o schody na poschodie, ktoré čiastočne vyriešili úložný priestor. Zákazka vrátane opravy okna a vstupných dverí zostala takzvane v rodine. Stolár Marek Sladký je totiž Jakubovým bratrancom.

Hoci je zdrojom denného svetla jediné okno, v byte prevláda čierna farba zvýrazňujúca pánsky štýl interiéru. "Kúpil som aj čiernu sanitu a drez. Tmavá veľkoformátová dlažba (1 200×600 mm) zjednotila podlahu prednej časti bytu (predsieň, kúpeľňu a kuchyňu). Hľadal som surovú štruktúru povrchu, zároveň som však nechcel, aby cielene imitovala niečo konkrétne. Dlaždice síce pripomínajú zhrdzavený plech, ale ide skôr o variáciu pripomínajúcu tento materiál," hovorí architekt.

V sieti

Viac ako tri metre vysoký strop umožnil vyriešiť spanie na vstavanom poschodí, plná výška miestnosti ostala ponechaná pri okne, kam architekt umiestnil obytný kút. "Hoci sa starý činžiak veľmi neprehrieva, v lete spím radšej dole na pohovke. Škoda, že je tu len jedno okno. Záhradka pod ním je súčasťou upraveného vnútrobloku. V sobotu ráno si vonku môžem dať napríklad kávu a koláč. Postupne mi dochádza, že bývať na prízemí nie je taká zlé, pozerám priamo na zeleň," spomína výhody Jakub.

Do bytu vložil aj vtipný odkaz: stropné svetlo vytvoril z obyčajnej stolovej lampy, ktorú prichytil sieťou, siluetou teda pripomína obrátenú horu Říp, podľa ktorej je pomenovaná tunajšia ulica.

Motív siete sa opakuje viackrát: napríklad zábradlie pri posteli na poschodí nahradila sieť a kúpeľňu oddeľuje spomínané drôtené sklo. "Poličky na knihy mi vyrobil stolár - krížiky z preglejky - vytvárajú raster. Pri zariaďovaní som zopakoval nápad z predošlého bytu, keď som na stene vytvoril obraz tým, že som z časti steny zoškrabal pár starých vrstiev náteru. Tu som odkryl väčšie plochy. Je to vždy dobrodružstvo, nikdy neviete, čo vyjde. Podarilo sa mi aj to, že konečný odtieň tu ladí s podlahou," uzatvára architekt.

Ticketportal.sk