Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
06.01.2021, 11:48

Dom si dizajnérka upravila po svojom, spojila tri svety do jedného. Pozrite si výsledok

"Skĺbili sme priania a potrieb nás troch. Každý si tu našiel to svoje," hovorí dizajnérka.

Dom si dizajnérka upravila po svojom, spojila tri svety do jedného. Pozrite si výsledok
Zdroj: Jiří Ernest pre MF DNES

Interiérová dizajnérka Lucia Poláková upravila dispozíciu domu pre vlastnú rodinu na mieru. Vo svojom obľúbenom striedmom a funkčnom štýle navrhla aj interiér oboch podlaží novostavby, uvádza portál iDnes.cz.

Na otázku, čo sa v dome najviac podarilo, odpovedá interiérová dizajnérka a mamička štvorročného Mateja Lucia Poláková bez váhania: "Skĺbenie prianí a potrieb nás troch tak, aby sme sa doma cítili všetci dobre a každý si tu našiel to svoje. Ja aj partner sme obaja vyrastali v dome a nikdy nás vlastne nenapadlo, že by to malo byť inak."

A pokračuje: "Hoci sa mi vždy páčili menšie prízemné domy, už by som nemenila. Plusom je, že môžem vyjsť rovno do vlastnej záhrady, od marca do novembra piť rannú kávu na terase hneď pri kuchyni. Na záhrade sme vysadili jahody, maliny, čerešne, takže sme zásobení celú sezónu. Vychutnávam si spev vtákov a môže to znieť ako klišé, je to však absolútna relaxácia."

Stavbu rodinného domu na kraji českých Poděbrad len pár minút od kúpeľnej kolonády dával dokopy partner Martin v čase, než sa s Luciou zoznámil. Vedel, že chce poschodový dom a s touto predstavou oslovil aj projektantku. Lucia vstúpila do fázy hrubej stavby a partneri sa mohli už spoločne baviť napríklad o úpravách dispozície, čo konzultovali aj s kolegyňou, architektkou Klárou Pražákovou.

Čas pre profesionálov

Lucia sa šestnásť rokov venuje interiérom a pred desiatimi rokmi založila vlastné štúdio Live-design. Do zmien a zariadenia interiéru sa teda pustila bez problémov. Dom s úžitkovou plochou 200 metrov štvorcových presvetlila väčšími oknami a prepojila vnútro so záhradou.

Stačilo ubrať z klasickej deväťdesiatcentimetrovej výšky parapetov (znížené parapety zjednotila v otvorenom priestore kuchyne, jedálne a obývacej izby).

V galérii si pozrite ukážku vydarenej rekonštrukcie:

"Výrazne sa menila aj moja terajšia pracovňa. Pôvodne tu mal byť wellness so saunou. Priznám sa, že ma v projekte nenadchla kúpeľňa, ktorá je teraz priestranná, svetlá s veľkým francúzskym oknom až po zem."

Tu sa to neobišlo bez kopania kvôli presunu toalety od okna. Tá je teraz umiestnená vedľa dverí. Vaňa predtým mala byť spolu so sprchovacím kútom tradične pri stene.

"Nahradila som ju voľne stojacou vaňou pod oknom, aby sme z nej videli do záhrady. Sprchovací kút sme si zvolili priestranný a bezbariérový v prevedení walk-in. Vyberali sme praktické materiály, napríklad biele matné keramické obklady," opisuje dizajnérka.

Na zemi ich nechladí tvrdá podlaha, stúpajú na mäkčené PVC, ktoré nechali majitelia položiť aj na celom poschodí. S týmto výberom sú spokojní, tak ako aj s inštaláciou podlahového vykurovania a tepelným čerpadlom. "Prevádzka je bezstarostná, zaisťuje nám to konštantnú teplotu v obývacej izbe s vysokým stropom," chváli Lucia.

Hra na schovávačku

Čo sa týka štýlu, Lucia priznáva, že najbližší je jej minimalizmus. Má rada aj funkcionalistické prvorepublikové vily s vysokými stropmi, parketami, zaoblenými rohmi.

V takto zrekonštruovanom dome by jej podľa jej slov stačila len posteľ s bielou posteľnou bielizňou a minimom nábytku s úložnými priestormi.

"Vedela som, že chcem niečo nadčasové, jednoduché, minimalistické. Mám rada čisté biele steny, nepotrpím si na rôzne odtiene. Preto tu máme čo najmenej otvorených priestorov. Prakticky jediným je knižnica v obývacej izbe z dubových hranolov, ktoré zároveň fungujú aj ako zábradlie na schodisku. Jednoduché poňatie sa mi prelína vo všetkých oblastiach každodenného života, od jedla, oblečenia až po rozumné množstvo hračiek pre syna," vysvetľuje Lucia, ktorá mala pri zariaďovaní takmer voľnú ruku.

"Keby bolo len po mojom, premietlo by sa to v návrhu ešte viac. Je to však o nás troch a som spokojná, cítim v tom harmóniu. Partner naopak inklinuje k väčšej útulnosti, rád sa obklopuje vecami. Synovi zase vyhovujú voľné podlahové plochy, kde trénuje skejt, kolieskové korčule, skákanie... K detskej izbe plánujeme do budúcna zariadiť ešte samostatnú kúpeľňu."

Krásne a bezpečne

Pretože interiér moderného domu nie je preplnený, zostalo v ňom dosť miesta pre funkčné a dizajnové veci, napríklad svietidlá, z väčšej časti od českého výrobcu Lucis. Vďaka svojej profesii má Lucia prehľad o novinkách a mohla vyberať aj z vyskúšaných firiem a remeselníkov, s ktorými dlhší čas spolupracuje. Proces vybavovania to uľahčilo a skrátilo.

Vstavaný nábytok, teda ten kúpeľňový aj do šatníku, vyrobili stolári. Podľa vlastného zadania nechala Lucia u čalúnnika vyrobiť pohovku a sedací puf na mieru. Navrhla tiež riešenie kuchyne s typovým nábytkom.

Priestor kuchynského kúta podľa nej výborne "komunikuje" s okolím: varná aj umývacia zóna sú umiestnené v polostrovčeku, aby ten, kto varí, bol k spoločnosti aj k záhrade čelom.

Chrbát kuchyne tvoria vstavané úložné priestory až po strop s chladničkou, mrazničkou a potravinovou skriňou vo vnútri. Kuchyňa orientovaná na východ má priamy vstup na terasu obklopenú bylinkovou a úžitkovou časťou záhrady.

"Nezabúdam na to, aby z interiéru aj z každej miestnosti vyžaroval pocit prepojenosti a bezpečia. Napríklad v mojej pracovni je sedenie bokom ku dverám a nie chrbtom, s výhľadom do záhrady. Mám prehľad o tom, kto vchádza, cítim pri tom istotu od chrbta. Napriek tomu neprichádzam o výhľad do záhrady, a tým aj o odpočinok očí a hlavy," uzatvára Lucia Poláková.