StoryEditor

Nedostupný sen o lacnom bývaní? Výmena bytu za dom prináša výhody nielen v cene

16.02.2021, 11:00
Autor:
ipip
Je možné vymeniť byt za rodinný dom v rovnakých cenových reláciách?

Bývanie v rodinnom dome je často považované za luxusnú verziu bývania, ktorá si vyžaduje nemalé investície. Do ceny bývania predsa treba zarátať nielen stavbu domu, ale aj pozemok a následne aj záhradu. Pre mnohých sa tak bývanie v bytoch zdá byť tou lacnejšou, a tým pádom lepšou alternatívou.

Architekt Pavol Pokorný, ktorý sa roky venuje stavbám z dreva a spoluzakladal aj platformu Staviame z dreva, to vidí jasne: “Limitované rozpočtové možnosti nemusia nevyhnutne znamenať, že ste odkázaní na bývanie v byte, aj keď túžite po záhrade a súkromí.”

V galérii si pozrite ukážky projektov drevodomov:

Kvalita života na nezaplatenie

Architekt Pavol Pokorný je autorom mnohých realizácií rodinných domov, z ktorých viaceré získali uznanie odbornej verejnosti. Aktuálne predstavuje na platforme Staviame z dreva originálne koncepty malých udržateľných rodinných domov, ktoré poskytujú cenovo dostupné a zároveň priestorovo mimoriadne zaujímavé riešenie bývania.

Prvým konceptom bol rodinný drevodom dom ktorý bol pôvodne zamýšľaný ako svadobný dar najstaršej dcére. Myšlienka malého domu sa však stala pre architekta natoľko atraktívna, že vytvoril postupne celkovo štyri štúdie pre všetky typy potenciálnych záujemcov o dom s menšou rozlohou.

“V rámci našich aktivít sa venujeme téme malých udržateľných rodinných domov už dlhšie. Po takomto riešení je v poslednom období čoraz väčší dopyt, zároveň nám však aktuálna kríza v súvislosti v koronavírusom ukázala, že aj malý kúsok záhradky a možnosť vyjsť na čerstvý vzduch na vlastnom pozemku môže byť kľúčovou hodnotou,” hovorí architekt.

Malé rodinné domy, ktoré majú rozumné architektonické riešenie a kvalitné spracovanie, môžu dobre poslúžiť ako celoživotné riešenie, a to v porovnateľných sumách s mnohými bytmi.

Ekonomické parametre

Je však naozaj možné vymeniť byt za rodinný dom v rovnakých cenových reláciách? Pokorný porovnáva aktuálnu situáciu v cenách bytov v Bratislave vs. priemerné ceny jeho riešení malých rodinných domov aj s priemernými cenami pozemkov.

“Ak malý dom stojí od 120 do 150 -tisíc eur, potom pozemok (aby sme dorovnali ponuku bytov) môže stáť do 100-tisíc eur. Následne je už na samotnom klientovi, či je ochotný investovať 250-tisíc do bytu v bratislavskom Ružinove s rozlohou 80 m2, alebo začne hľadať ďalšie možnosti.”

Záujemcovia často zistia, že v blízkom okolí Bratislavy je možné nájsť pozemok aj do 100-tisíc eur, je teda pravdepodobné, že udalosti podobné koronakríze zásadne zmenia premýšľanie ľudí o skutočnej hodnote rodinného domu.

"Ak musíte alebo chcete zostať priamo v Bratislave, cena pozemku samozrejme rastie - bežná cena 6-árového pozemku sa vyšplhá aj na 200-tisíc eur. Aj v takom prípade však klient môže stále prikladať väčší význam vlastnej záhrade ako ďalším m2 za byt v porovnateľnej cenovej kategórii 350-tisíc eur, pričom táto cenová úroveň aktuálne v Bratislave nie je žiadny problém, hovorí architekt.

Ideálna lokalita? Malé slovenské mestá

Samostatnou kapitolou je realizovanie takéhoto premýšľania mimo Bratislavy. Zlepšujúca sa infraštruktúra a kvalita života Trnavy, Nitry, Trenčína, Banskej Bystrice, Žiliny, Ružomberka a mnohých ďalších menších slovenských miest ukazuje, že veľký potenciál uplatnenia malých domov je práve v týchto oblastiach - pozemky sú momentálne o polovicu a viac lacnejšie ako v Bratislave, avšak ceny bytov stále stúpajú.

Z týchto porovnaní vyplýva, že náklady na byt a dom sa pri racionálnom premýšľaní môžu jednoducho vyrovnať.

01 - Modified: 2021-02-15 16:58:42 - Feat.: 0 - Title: Kontajnerové domy nie sú ani lacnejšie, ani ekologickejšie, priznáva architekt
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:40