Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
19.06.2020, 00:00

Rekonštrukcia netradičného interiéru: Na zložitom pôdoryse vznikol čistý priestor

Naprieč bytovými domami, naprieč poschodiami. História tohto bytu je viac než netypická. A jeho rekonštrukcia viac než vydarená.

Rekonštrukcia netradičného interiéru: Na zložitom pôdoryse vznikol čistý priestor

Byt s rozlohou vyše sto štvorcových metrov sa nachádza na mieste bývalých sušiarní, v strešných priestoroch mestského domu. Neskôr tu boli vybudované dva malé byty.

​Po prestavbe v deväťdesiatych rokoch a nadstavbe krídla susedného bytového domu boli scelené do jedného obytného priestoru.

„Zvláštnosťou je, že spálňa a terasa je na štvrtom podlaží, navyše susedného bytového domu, pričom zvyšok bytu na treťom,“ vysvetľuje architekt Martin Skoček, ktorý na projekte spolupracoval s Pavlom Dobšinským a Lenkou Uhnákovou.

„Aj vďaka týmto skutočnostiam bolo možné premiestniť vchod do bytu tak, aby po kompletnom vyčistení komplikovanej dispozície vznikol jeden centrálny obytný priestor, na ktorý sú priamo bez zbytočných chodieb naviazané priestory kúpeľne, samostatných spální a vonkajšej terasy.“

Priestor však odkazuje aj na svoju históriu. „Prostredníctvom pôvodnej štruktúry režného muriva na stenách s premietnutím oblého tvaru domového schodiska, ktoré spolu s jemne gletovanou omietkou a jednotným charakterom všetkých nábytkov tvoria celkovú kompozíciu,“ uzatvára Martin Skoček.

V galérii si pozrite unikátnu stavbu:

Ticketportal.sk