StoryEditor

Vidiek v centre nad strechami hlavného mesta. Byt v podkroví získali pri dezerte a takto to dopadlo

10.06.2020, 14:00
Biele steny s hrubým povrchom pripomínajú Maroko, obývačka vonia Indiou a toalety - to je Havaj.

Alexandra bola od mladosti rozhodnutá, že sa odsťahuje do cudziny. Keď mala osemnásť, prišla revolúcia a začala slobodne cestovať, dva roky strávila v Paríži.

"Francúzsko je mojou srdcovou záležitosťou. Milujem francúzske interiéry založené na eklekticizme a nenútenej elegancii, kombinácii rôznych vecí z rôznych období a výrazné farebné akcenty v neutrálnom základe. Žižkov, kde niekoľko rokov bývame, mi atmosférou pripomína práve parížsky Montmartre: stúpajúca ulica, multikultúrne prostredie," opisuje Alexandra.

V galérii nahliadnite do interiéru podkrovného bytu v Prahe:

​Zdedila malý byt po babičke kúsok odtiaľ na Vinohradoch. Pretože priateľ pracuje z domu, zháňali pred rokmi väčší byt. Kamaráti práve dostavali, respektíve zrekonštruovali byt v podkroví, uvádza portál iDnes.cz.

S dezertom im predali byt

"Keď som ho videla, tak som priateľovi povedala: ak nejaký byt, tak presne taký. Pozvali nás potom na večeru a partner, keď to videl, povedal len wow! Pri dezerte nám ponúkli, či byt nechceme odkúpiť, že si budú stavať rodinný domček. Nikdy by mi to ani nenapadlo, bola to šťastná náhoda a zároveň veľké uľahčenie. Splnil sa mi sen," rozpráva Alexandra.

Byt po babičke Alexandra predala, s partnerom k sume niečo doplatili a získali vysnívaný mezonetový byt v nájomnom dome z roku 1870. Sťahovali sa zo susednej štvrte a posunuli sa tým len o pár zastávok bližšie k centru.

Sen o betóne a dreve

"Dispozíciu sme nemenili. Je dobrá, kamarátom ju navrhoval šikovný mladý architekt. Vniesol dovnútra určité čaro nielen tým, že nechal priestor čiastočne otvorený do krovu. Pri rekonštrukcii sa podarilo zdvihnúť časť strechy nad jedálňou, ktorá je vďaka tomu najsvetlejšou miestnosťou. Pohral sa s pôdnymi výstupkami a krivkami, mierne zatočil schodisko," objasňuje dizajnérka.

Pár vecí predsa len zmenila, nechala postaviť knižnicu a vymurovať jej nosné biele steny, rovnaké riešenie použila aj v kuchyni, pripomína jej stredomorskú architektúru. Úpravou prešla aj kúpeľňa.

"Veľmi som si priala betónovú stierku a drevo, pôvodne tu boli dlaždice a vaňa - navyše na zvýšenom schode, čo bolo dosť nebezpečné. V budúcnosti sa chystáme na výmenu podláh a kuchyne, zmiznú priamotopy aj barové sedenie," opisuje Alexandra.

Návraty na východ

V byte je príjemne, aj vďaka dvojitej izolácii sa interiér neprehrieva. Partneri však vzhľadom k opakovaným vlnám horúčav uvažujú o nákupe klimatizácie. Dovnútra nedolieha ani hluk z ulice, je tu úplný pokoj.

"Keď naši kamaráti videli byt prvýkrát, nazvali ho stodolou. Môžeme sa tu hrať na vidiek nad pražskými strechami. Vidiecku atmosféru a hlavne jednoduchosť znásobili materiály so surovejšími povrchmi," dodáva.

Za ten čas, čo tu bývajú, vymenila Alexandra len pár kusov nábytku. Na druhej strane strieda doplnky a obľubuje napríklad obdobie 20. a 30. rokov minulého storočia.

01 - Modified: 2020-06-01 11:17:53 - Feat.: 0 - Title: Nový dvojizbák potreboval svetlo. Po zrušení dvoch priečok sa stal zázrak
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:02