StoryEditor

Vlastná voda aj elektrina. V Čechách rastie sebestačný dom bez sietí, všetku energiu si vyrobí sám

07.12.2019, 07:00
Autor:
webweb
Šetrný dom, ktorý si vyrobí všetku elektrickú energiu sám, zachytí maximum dažďovej vody, nezbavuje sa drahocenného tepla, ale pritom sa v ňom zdravo dýcha a žije.

Na koncepte domu v posledných štyroch rokoch pracovali odborníci z akademickej aj súkromnej sféry a jeho plány budú po dostavbe zadarmo slúžiť verejnosti ako manuál. Prelomová stavba je umiestnená na samote v roztrúsenej zástavbe Hodslavského potoka, v blízkosti lyžiarskeho areálu Kramolín, uvádza portál iDnes.cz.

V galérii nahliadnite do procesu výstavby a vizualizácie konečného projektu:

​Autorom stavebného návrhu domčeku, ktorý dokáže plnohodnotne fungovať bez napojenia na vodovod, elektrinu a kanalizáciu, je mladý architekt Vojtěch Lichý zo štúdia MLAA. Na projekte pracoval s podporou kolegu Petra Pávka. Náklady na realizáciu vrátane technológií podľa autorov nepresiahnu sumu 3,5 milióna korún (v prepočte 137-tisíc eur).

Kľúčová je úspora energií

"Naším cieľom bolo navrhnúť malý, pokorný domček. Najväčším orieškom je však samozrejme rozpracovať ho komfortne bez prítomnosti inžinierskych sietí. Na to už bol potrebný pomerne široký technický tím. Podarilo sa nám tiež nadviazať úzku spoluprácu s Hypotekárnou bankou, ktorá nám s realizáciou pomohla," popísal proces príprav stavby Pavel Podruh, zakladateľ projektu.

Pre takúto stavbu je kľúčová úspora elektriny. Výber jednotlivých technológií sa teda riadil predovšetkým podľa jej spotreby. Jediným zdrojom elektrickej energie domčeku bude vlastná fotovoltaická elektráreň doplnená batériovým úložiskom.

"Český sebestačný dom bude v budúcnosti fungovať ako verejne prístupné laboratórium súčasných technických možností pre inšpiráciu ostatným," vysvetlil Podruh. "Či už ide o rekonštrukciu, nový dom, kancelársku budovu alebo bytovku. Počítajú sa aj dva solárne panely na verande a malá baterka," dodal.

Dom má vlastnú studňu s pitnou vodou. Pre autorov však bolo prioritou jej spotrebu obmedziť na minimum, a to s využitím dažďovej vody zadržiavanej v podzemnej nádrži. Tá sa po prečistení použije napríklad na splachovanie, pranie alebo aj sprchovanie. Nahradí tak približne polovicu spotreby pitnej vody v porovnaní s bežným domom.

O Českom sebestačnom dome

Na Českom sebestačnom dome už v súčasnosti spolupracujú desiatky firiem aj jednotlivcov. Spoločne sa snažia zrýchliť nástup čistejších technológií do bežného užívania. Tím, ktorý sa podieľa na projekte, zároveň vyvíja vlastné batériové úložisko a prevádzkuje každoročnú študentskú architektonickú súťaž.

Za tieto aktivity už projekt získal najvyššie ocenenie Európskej komisie za ekologické inovácie v energetike, tzv. EÚ Sustainable Energy Award alebo Social Development Goals Award od Centra OSN v Prahe a Asociácie spoločenskej zodpovednosti ČR. Celý projekt pritom jeho autori programovo prevádzkujú bez dotácií a v intenciách myšlienky open source zdieľania informácií.

01 - Modified: 2019-11-15 10:40:53 - Feat.: 0 - Title: Vlastnoručne postavil pasívny dom zo slamy. Ostaní v zime kúria, my vetráme, hovorí majiteľ 02 - Modified: 2019-11-27 08:29:42 - Feat.: 0 - Title: V strede sídliska si postavili pasívny dom a kúria za 200 eur ročne
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:59