Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
30.11.2019, 00:00

Byt v Ružinove pre päťčlennú rodinu s malými deťmi bola výzva aj pre architektov. Pozrite sa, ako dopadla rekonštrukcia

  • Predstavte si, že máte niekdajšie domové schodisko ako súčasť bytu, zo stropu vám visia klasické drevené kruhy na cvičenie a do toho celého sa musí zmestiť päťčlenná rodina s malými deťmi.
  • Architektom z ateliéru Kilo Honč sa podaril husársky kúsok a toto všetko skĺbili do výsledku, ktorý zaujme ľahkosťou a otvoreným priestorom.
  • Prečítajte si inšpiratívny článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Byt v Ružinove pre päťčlennú rodinu s malými deťmi bola výzva aj pre architektov. Pozrite sa, ako dopadla rekonštrukcia
Zdroj: Matej Hakár

Časť bratislavského Ružinova známa ako 500 bytov dnes patrí medzi žiadané lokality, kde sa aj vďaka sociálnej vybavenosti a blízkosti centra mesta býva vskutku príjemne. Zútulnenie a nová tvár "zobytneného" podkrovia bytu na Súťažnej ulici sa stala výzvou pre architektov, ktorých oslovili majitelia.

„Efektívne využitie plochy, otvorenosť, nové úložné priestory. Byt musí fungovať pre veľkú päťčlennú rodinu,“ opísal pre portál archinfo.sk zadanie Matej Honč, jeden z dvojice autorov z ateliéru Kilo Honč. Jeho dennú časť preto maximálne otvorili – nenájdete tu priečky, jednotlivé funkčné zóny vydeľuje nábytok a doplnky, čím získal na priestrannosti a vzdušnosti.

V galérii nahliadnite do prepracovaného a premysleného interiéru:

​Hravosť (nielen pre deti) podčiarkujú viaceré detaily na čele s klasickými drevenými kruhmi (aké si pamätáme z telocviční) zavesenými z jednej z priznaných hrád.

Ďalším zaujímavým prvkom je rameno schodiska bytového domu, ktoré je súčasťou bytu a z ktorého sa vďaka výhrevnému telesu a novému osvetleniu stal plne využiteľný a obľúbený priestor.

Jednou z dominánt je aj na mieru robená vysoká drevená kuchynská zostava, ktorá do seba pojme všetko potrebné na každodenné fungovanie. Architekti už pracujú aj na návrhu rekonštrukcie miestností takzvanej nočnej zóny, takže v budúcnosti budeme o tomto byte ešte určite počuť.

HN Magazín priniesol aj rozhovor s Ing.arch. Matejom Hončom:

Nenechajte sa obmedzovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Ticketportal.sk