Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
06.11.2019, 00:00

Výzva, ktorá sa neodmieta: Rekonštrukcia secesnej vily, ktorú poznačili nešetrné opravy

Príležitosť prikúpiť susedný byt v secesnej vile a rozšíriť si tak svoje bývanie, to je šanca, ktorá sa neodmieta.

Výzva, ktorá sa neodmieta: Rekonštrukcia secesnej vily, ktorú poznačili nešetrné opravy
Zdroj: Archív štúdia Simple Progress

Majiteľ nového, komfortne veľkého interiéru, sa s premenou a rekonštrukciou bytu obrátil na architekta Miloslava Vodičku a jeho štúdio AV architekti, uvádza portál iDnes.cz.

Okrem hlavnej obytnej miestnosti s výklenkami v arkieri (druh previsnutej nosnej konštrukcie podobnej nosnej konštrukcii balkóna, pozn. red.) a ďalších miestností bolo nutné upraviť či skôr zreštaurovať predovšetkým pavilón zimnej záhrady s jedinečnou atmosférou.

V galérii si pozrite interiér secesnej vily po rekonštrukcii:

​V minulosti tu došlo k mnohým veľmi nešetrným rekonštrukciám: krásne stropné štuky boli zakryté sadrokartónom, pôvodné drevené špaletové okná nahradili plastové a podobne.

Okrem potrebných dispozičných úprav bolo predovšetkým potrebné celý interiér očistiť od nánosov predchádzajúcich nešťastných zásahov.

Návrat pôvodných prvkov

Prianím klienta bolo vytvoriť druhú kuchyňu, ktorá by slúžila pre potreby novej časti bytu a do obývacej časti žiadali zahrnúť krb a knižnicu. V hlavnej obytnej časti ponechali autori projektu pôvodné drevené obloženie stien, ktoré nechali zrepasovať a zjednotiť do farebného konceptu návrhu.

Do tohto obkladu bola potom nanovo vložená kamenná doska, ktorá vytvorila miesto pre televíziu. Doska je prelomená do niky, kam je integrovaný krb. Kameň (Nero Zimbabwe) má špeciálnu úpravu.

Zostava s krbom svojimi kvalitnými materiálmi aj remeselným spracovaním jasne definuje ťažisko hlavnej obytnej časti.

Celá knižnica vypĺňa výklenok pred vstupom do zimnej záhrady a vnáša do interiéru farebnosť a hravosť. V prípade kuchyne a jedálne navrhli architekti zaoblený drevený obklad stien s kanelúrami (zvislý žliabok na drieku stĺpa alebo pilieru).

Týmto zaoblením sa podarilo prirodzene nadviazať na vysoké moduly kuchynskej linky, predovšetkým sa však kruhový stôl dostal do stredu miestnosti. Stôl dopĺňa vitrína s farebnými sklenenými vázami a zostava svietidiel Soap (Bomm).

Čo dokáže zimná záhrada

"Pavilón zimnej záhrady predstavuje priestor so silnou atmosférou," upozorňuje architekt Vodička. Neformálnosť až ležérnosť podporil umiestnením textilných sedacích vakov, košatého olivovníka a citrusovníkov.

Najpodstatnejšie však bolo zvolenie mäkkého bezšpárového povrchu polyuretánovej stierky na podlahu, ktorá farebne zjednocuje celý priestor a podporuje celkovú svetlosť a vzdušnosť.

​Odľahčený dojem interiéru bytu spoluvytvárajú aj použité svietidlá. V obývacej izbe sú to letiace vtáky, v kuchyni sklenené kvapky, v spálni a v zimnej záhrade zas vejúce papierové lístky.

Renováciu všetkých historických interiérových dverí (vrátane skiel a kovania), krytov kúrenia (vrátane kovania), obkladov stien, repasovania a doplnenia nového obloženia vykonala firma Aussig Morales. Tá stojí aj za kompletným vonkajším i vnútorným reštaurovaním a renováciou pavilónu zimnej záhrady.

*Projekt sa zúčastnil českej súťaže Interiér roka v kategórii Rekonštrukcia.