Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
04.11.2019, 14:21

Byt z 50. rokov zažil šok. Teraz je z neho takýto švihák, ktorý sa teší na rodinu

Výsledok dopadol na výbornú.

Byt z 50. rokov zažil šok. Teraz je z neho takýto švihák, ktorý sa teší na rodinu
Zdroj: Alexandra Timpau

Byt v dome z 50. rokov v pražských Hodkovičkách potreboval kompletnú rekonštrukciu. Mladá rodina oslovila štúdio Collarch s prianím vytvoriť pokojné a neutrálne prostredie pre život, ktoré by si následne zariadila podľa svojich aktuálnych potrieb a vkusu, uvádza portál iDnes.cz.

Výsledok na výbornú

"Byt je na 3. poschodí štvorposchodového domu z 50. rokov 20. storočia a stojí v pokojnej bytovej zástavbe v Prahe 4. Mladá rodina žiadala od priestoru, s rozlohou 85 metrov štvorcových predovšetkým akustický komfort jednotlivých miestností, a preto sa rozhodla pre celkovú modernizáciu," vysvetľuje architekt Shota Tsikoliya.

Prebehlo očistenie od vrstiev dodatočných predošlých stavebných úprav, odstránenie nekvalitnej omietky a vybúranie nadbytočných nenosných murovaných priečok.

V galérii nahliadnite do interiéru podarenej rekonštrukcie:

​Pri týchto úpravách bol tiež odhalený systém prefabrikovaných betónových panelov stropnej konštrukcie, ktoré boli následne opravené a ponechané ako výrazný estetický prvok interiéru všetkých nových miestností.

Pôvodná dispozícia bytu bola čiastočne zmenená a obohatená o mnoho nových prepojení medzi jednotlivými miestnosťami, ktoré tvoria alternatívu centrálneho koridoru. Zaisťujú voľnosť pohybu a dostatok denného svetla.

Minimalistický dizajn s presným prevedením detailov a s redukovanou, ale starostlivo vybranou paletou použitých materiálov a textúr štýlovo dopĺňa pôvodný odhalený betónový strop.

​Ten je od stien bytu oddelený výraznou hlbokou medzerou, ktorá opticky zvýrazňuje jeho nerovnosti, hmotu a ťarchu.

Rovnako ako pri ostatných prvkoch interiéru, aj tu ide ruka v ruke estetika s praktickou stránkou. Spomenutou medzerou sú vedené nízkonapäťové káble pre ľubovoľné rozmiestnenie hi-fi reproduktorov.

Osvetlenie je riešené troj-kruhovým lištovým systémom namontovaným na strope vždy v medzere medzi dvomi nosnými panelmi. Tým sa zaistí variabilita rozmiestnenia svietidiel podľa aktuálnej dispozície bytu.

Premyslený interiér

Obvodové múry sú biele, neutrálne, so soklovou lištou zapustenou v jednej rovine s povrchom múru. Soklové lišty sú vyberateľné a priestor za nimi slúži na rozvod elektroinštalácií.

"Stredová nosná stena tvorí dispozičnú "chrbtovú kosť" celého bytu. Jej prítomnosť a hmotnosť je podčiarknutá povrchovou úpravou v betónovej stierke. Rovnaký materiál je použitý aj na teleso krbu, ktorému prepožičiava až skulpturálny charakter," hovorí architekt.

Deliace priečky medzi izbami a chodbou sú z väčšej časti nahradené skriňovým systémom so zdvojenými dverami, ktorý vďaka špeciálnej stolárskej úprave (veľmi kvalitne) akusticky izoluje jednotlivé miestnosti medzi sebou a zároveň zaisťuje požadované množstvo úložných priestorov v byte.

Toto riešenie predpokladá absenciu ďalšieho, voľne stojaceho nábytku na ukladanie vecí a dovoľuje majiteľom ponechať byt vzdušný a prázdny.

Vrchnú a viditeľnú vrstvu panelov vstavaných skríň tvorí prerezávaná dyhovaná doska, okrem funkčného využitia dopĺňa interiér o výrazný estetický element. Povrch dyhy (tenká vrstva dreva, používaná na povrchovú úpravu nábytku a výrobu preglejky pozn. red.) spoločne s drevenými parketami vytvára mäkký a prívetivý protipól hrubej textúre odhaleného betónu a betónovej stierky.

Z farebnej palety bytu sa zámerne vymaňuje kúpeľňa v odtieňoch modrej a žltej. Miestnosť pôsobí hravým, až detským dojmom a tvorí protiklad pokojným a vyváženým tónom zvyšných častí bytu.

"Premyslené elektroinštalácie, úložné priestory, systémy zabezpečujúce variabilitu umiestnenia jednotlivých prvkov v byte, to všetko je diskrétne zabudované do materiálovo a farebne vyváženej palety povrchov s presným a minimalistickým prevedením detailov, ktoré znesú doplnenie akoukoľvek farebnou škálou či štýlom budúcich majiteľov," uzatvára architekt.

Collarch

Collarch je platforma spájajúca architektov a mladých profesionálov s bohatými profesijnými skúsenosťami z popredných medzinárodných architektonických kancelárií a akademických výskumných inštitúcií.

Zdroj: Collarch

​Spoluzakladatelia štúdia Ondřej Janků, Veronika Kommová, Martin Ptáčník a Shota Tsikoliya v minulosti spolupracovali na projektoch v kanceláriách ako Herzog & De Meuron vo Švajčiarsku, Bjarke Ingels Group v Dánsku, Strelka Institute v Rusku, s kanceláriou Querkraft Architekten v Rakúsku, Maxwan architects + urbanists v Holandsku alebo s Inštitútom pre výpočtové navrhovanie na univerzite v Stuttgarte v Nemecku.

Zameriavajú sa na atypické riešenia šité na mieru klientovi, so zreteľom na vyvážený mix pragmatizmu, jednoduchosti v detaile a špecifického dizajnu.

Veria v Gesamtkunstwerk a vyhľadávajú interdisciplinárnu spoluprácu s umelcami, dizajnérmi a ďalšími profesionálmi. Súčasťou aktivít štúdia je aj výskum v oblasti nových výpočtových nástrojov a stavebných technológií ponúkajúc alternatívne spôsoby prístupu k projektom.