StoryEditor

Stačilo pol roka a bývajú vo svojom dome snov: Táto moderná drevostavba má prežiť aj ich deti

04.10.2020, 08:00
Autor:
leklek
Kristof a Joanna si nechali postaviť pôvabný, moderný dom na kľúč a o šesť mesiacov od začatia stavby sa mohli sťahovať.

Mladí lekári Kristof a Joana si priali moderné a zároveň zdravé bývanie. Vybrali si preto drevostavbu, aby sa im vo švajčiarskom Valais, v údolí obklopenom horskými svahmi a jazerami, dobre bývalo.

Hlavným dôvodom výberu dreveného domu pre tento pár bola novinka, takzvaný nesedavý trám Smartlog, ktorý je ideálny pre stavbu nízkoenergetických domov, uvádza portál iDnes.cz.

Preglejka a spotrebné materiály neprichádzali do úvahy

Kristof ani Joana však nechceli dom, ktorého konštrukcia by bola z betónu. Stĺpikovo-rámová konštrukcia a OSB dosky tiež neboli materiálom, ktorý by mladú dvojicu zaujal, skôr naopak.

K tomuto druhu drevostavieb mala obzvlášť veľké výhrady Joana. "Drevostavby tohto typu sú mi nesympatické. Konštrukcia z dreva prekrytá doskami z preglejky nie je pre mňa. Ak by som sa mala vyjadriť presnejšie, tak tieto domy na mňa pôsobia dojmom spotrebného tovaru, teda niečoho, čo možno použiť, spotrebovať a potom vyhodiť. Taký dom som nechcela aj vzhľadom k svojmu vzťahu k ekológii."

V galérii nahliadnite do interiéru unikátnej stavby:

​A vysvetľuje ďalej: "Konštrukcia domu je pre mňa dôležitá, chcem, aby sme dom, ktorý s manželom postavíme, mohli odovzdať svojim potomkom a oni zase svojim. Priala som si bývať v dome, ktorý sa hodí do miestnej krajiny, stane sa jej súčasťou a vydrží."

Na výber teda zostali dva druhy materiálu, tehla a drevo. Vzhľadom k horskej lokalite realizácie stavby, kde stromy a lesy sú všade okolo, sa mladý lekársky pár priklonil k voľbe dreva ako stavebnému materiálu pre svoj budúci domov.

Moderné technológie

Rodinný dom na kľúč Kristofa a Joany bol postavený z nesedavého trámu Kontio SmartLog, čo je inovatívna technológia, ktorá umožňuje realizovať tú najmodernejšiu architektúru v drevenom prevedení.

Vzhľadom na to, že trámy SmartLog nesadajú, ako je u trámov z dreva bežné kvôli ich vysychaniu, významne sa rozširujú architektonické možnosti prevedenia modernej drevostavby.

Kombinácia akýchkoľvek stavebných materiálov je možná, zárubne sú veľmi subtílne a jednoducho a elegantne možno vyriešiť aj vyhotovenie rohov.

Rozhodujúcim argumentom pre výber spoločnosti Kontio ako partnera pre zhotovenie drevostavby na kľúč bolo, že technológia SmartLog, ktorú využíva, je ideálna pre stavbu nízkoenergetických domov a spoločnosť ako najväčší svetový výrobca domov z lepených hranolov vyrába najmä individuálne domy navrhnuté na mieru.

Kristof a Joanna si nechali postaviť pôvabný, moderný dom na kľúč a o šesť mesiacov od začatia stavby sa mohli sťahovať.

Drevostavby, v ktorých sa dobre dýcha a dobre žije

Pre Kristofa, ktorý je ťažkým alergikom a astmatikom, znamenalo sťahovanie sa do nového domu veľkú životnú zmenu, pretože jeho zdravie sa zmenilo k lepšiemu. V čistom horskom prostredí a v drevenom dome sa mu lepšie dýcha a jeho astmatické záchvaty, ktorými pravidelne trpel, úplne zmizli.

Nový dom priniesol do života Kristofa a Joany aj nový životný štýl. Kristof hovorí: "Žijeme oveľa viac v kontakte s prírodou a snažíme sa starať o seba aj o prírodu. Všetok kuchynský odpad kompostujeme na záhrade a zaobstarali sme si aj sliepky, pestujeme si vlastnú zeleninu, takže čo sa jedla týka, sme teraz oveľa nezávislejší od supermarketov a hromadne spracovávaných potravín. Náš dom je naším ostrovom pokoja, je to protiklad uponáhľaného mestského života, ktorý sme žili predtým."

Prostredie v drevenom dome tiež prirodzene vyrovnáva teplotné rozdiely. Drevo je materiál, ktorý dodáva pocit tepla, na rozdiel napríklad od kameňa či betónu. Joanna hovorí, že v novom dome znížili teplotu o dva stupne oproti teplote vo svojom pôvodnom, mestskom byte, a napriek tomu majú mladí manželia pocit teplotného komfortu, aj keď je v dome reálne nižšia teplota.

Celý dom krásne vonia a drevo prirodzene vyvoláva pocity pokoja a uvoľnenia. Samo osebe pôsobí esteticky. Prirodzená kresba dreva vyvoláva túžbu po dotyku a prvou vecou, ​​ktorú návštevy robia, je, že sa dotýkajú drevených stien.

Joanna na záver dodáva: "Bývame vo svojom domove, ako by sme boli vonku. Sme ponorení do krajiny, v harmónii s okolitou prírodou. Keď prídem domov, nemám pocit, že som vošla do budovy. Hranice medzi vnútorným a vonkajším priestorom nie sú jasne dané, domov a príroda sú v prepojení, čo dodáva môjmu životu novú kvalitu. Toto pôvabné miesto, náš domov, pôsobí ako zosilňovač, ktorý prináša krásy prírody a krajiny k nám domov."

Technické informácie

  • Architektonický návrh domu: Jean Michel Martignoni pre Kontio Loghouses
  • Konštrukcia: betónová základová doska, obvodové a vnútorné steny, zrubová konštrukcia z lepených hranolov Kontio SmartL v šírke 135 × 275 mm s pridanou izoláciou a vonkajším obložením smrekovcovými palubovkami. Trámové priečky na prízemí, priečky na poschodí, ľahká drevená konštrukcia s dreveným obkladom
  • Skladba strechy: trojplášťová strecha s 300 mm izolácie
  • Výplne otvorov: fínska euro okná zo severskej borovice značky Kontio, s izolačnými trojsklami, vnútorné drevené dvere
  • Vykurovanie: podlahové vykurovanie, krbové kachle
  • Dodávateľ zrubového domu: Kontio Loghouses

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:21