Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.09.2019, 00:01

Táto rekonštrukcia sa mimoriadne podarila. V byte vznikol aj priestor pre detské izby

Rodina sa rozrastá a byt jej začína byť malý. Ako komfortne ubytovať tri malé deti a zároveň zachovať obľúbený priestor?

Táto rekonštrukcia sa mimoriadne podarila. V byte vznikol aj priestor pre detské izby
Zdroj: Nora Čaprnková, Jakub Čaprnka

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom projektu CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči Rekonštrukcia podkrovného bytu, ktorý je nominovaný v kategórii Interiér, dajte mu svoj hlas aj v hlasovaní o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

 Architekti zo štúdia JRKVC sa s úlohou zväčšiť byt a nájsť priestor pre nový detský svet, popasovali veľmi zaujímavo. V byte vymysleli úplne nové poschodie.

Pozrite si fotografie tejto atraktívnej rekonštrukcie podkrovného bytu: 

​Podkrovný byt v Bratislave mal našťastie veľmi vysoké stropy.

"Klienti tento byt obývali už niekoľko rokov a vedeli veľmi presne formulovať svoje výhrady a priania. Sú to naši priatelia a dali nám veľkú mieru slobody. Dôverovali nášmu návrhu," opisuje architekt Peter Jurkovič.

V byte býva rodina s tromi deťmi, manželia sú produktívni ľudia a majú vycibrený vkus. Zo svojho bytu tak chceli urobiť priestor, ktorý by zodpovedal ich estetickým aj funkčným kritériám.

"Spolu sme rozmýšľali nad rozsahom rekonštrukcie. Počas samotnej stavby sme sa však dostali až ku kompletnej výmene všetkých povrchov a inštalácií."

Na poschodí vznikol detský svet 

Do priestoru za komínovými stenami umiestnili hygienický a technický trakt, ktorého nízka svetlá výška umožnila ďalšie použitie zvyškového priestoru nad ním. Práve do týchto priestorov sa mohli presťahovať malé deti majiteľov. 

Na novom poschodí sa otvoril zaujímavý detský svet. Je vhodný tak na spanie, učenie, ako aj hry. Autonómna krajina nad svetom dospelých je oddelená iba svetloprepúšťajúcimi sklenenými tabuľami. 

Kuchyňa zostáva centrom bytu 

"Jednu detskú izbu sme získali posunom kuchyne do centrálnej časti bytu. Kuchynský ostrov sa stal nielen pomyselným centrom celej dispozície, ale naozaj sa pri ňom stretajú takmer všetky trajektórie obyvateľov." 

Pri dizajne architekti použili jednoduchú paletu kvalitných materiálov, ktoré sú príjemné na dotyk. "Starnú so cťou a sú adekvátne danej rodine a ich preferenciám. Čo sa týka samotných nábytkov a ich materiálového riešenia, veľká časť bola už súčasťou zadania.

Majitelia majú prehľad a v niektorých prípadoch vedeli veľmi presne formulovať svoje predstavy o jednotlivých častiach interiéru. Z tohto pohľadu to bola pre nás veľmi príjemná spolupráca."

Realizácia ateliéru JKVC si opäť získala pozornosť porotcov Ceny za architektúru CE ZA AR 2019. Je nominovaná v kategórii najlepší Interiér. Ak sa vám páči, dajte jej svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

"Nemyslím si, že tento interiér je v čomkoľvek prevratný. Na druhej strane cítim, že sa nám podarilo vytvoriť priestor, v ktorom sa rodina majiteľov cíti veľmi dobre a to je niečo, čo sa neporovnáva. To je kvalita, ktorá funguje naprieč všetkým žánrom a treba sa o ňu snažiť," uzatvára Peter Jurkovič.