Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
12.09.2019, 00:01

Vo Vojke pri Dunaji leží chata, akú ste ešte nikdy nevideli. Pozrite si, aké netradičné riešenie zvolili architekti

Mladý manželský pár, uchvátený oválnym priestorom tradičnej jurty, túžil po víkendovej chate pre seba a klientov svojej kreatívnej agentúry.

Vo Vojke pri Dunaji leží chata, akú ste ešte nikdy nevideli.  Pozrite si, aké netradičné riešenie zvolili architekti
Zdroj: Peter Jurkovič

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom projektu CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči dielo AnuAzu, ktoré je nominované v kategórii Interiér,   dajte mu svoj hlas aj v hlasovaní o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

Ateliér JRKVC pod vedením Petra Jurkoviča vyšiel klientom v ústrety a vytvoril odvážny koncept drevostavby. "Klienti ma oslovili, keďže som už bol aktívny v tejto lokalite. Mali pomerne jasnú a pre mňa veľmi zaujímavú predstavu o funkcii objektu."

Tápali však nad tým, ako túto predstavu zrealizovať. Architektovi plne dôverovali a prisľúbili mu, že budú jeho návrh rešpektovať. "Zadanie bolo rozsiahle, no stále nám zostával veľký priestor pre kreatívne stvárnenie."

Pozrite si fotografie diela, ktoré je medzi nomináciami CE ZA AR 2019 v kategórii Interiér: 

​Peter Jurkovič už od začiatku vedel, že víkendová chata bude pripomínať typológiu jurty. "Myslím si ale, že tomu predchádzala skôr myšlienka priestoru, ktorý je diametrálne odlišný od tých, v ktorých trávime väčšinu nášho života. Kruhový pôdorys centrálneho priestoru nás má teda vytrhnúť zo stereotypu a priviesť na nové myšlienky."

Takmer tradičná jurta

Najskôr majitelia predpokladali, že stavba bude mať tvar kruhu a k nej sa pripoja ďalšie miestnosti, teda kuchynka, hygienická miestnosť a spálňa. Rozpočet aj priestor však mali svoje limity. "Preto sme túto ideu takpovediac obrátili naruby a jednotlivé miestnosti sme namiesto toho vyrezali do jednoduchého pravouhlého hranolu."

AnuAzu je jednopodlažnou stavbou na necelých päťdesiatich štvorcových metroch na brehu jazera v obci Vojka nad Dunajom. Je to drevostavba na obdĺžnikovom pôdoryse.

"Ťažiskovým priestorom je centrálna hala s kruhovým pôdorysom, ktorá je prestrešená trámovým stropom s kruhovým svetlíkom. Ostatné priestory ako spálňa, kuchyňa, kúpeľňa sa nachádzajú po obvode kruhu, integrované v hmote obvodových stien," opisuje Jurkovič. 

"Vždy ma fascinovala priestorová schéma stavieb s veľmi masívnymi konštrukciami. Je to veľmi odlišné uvažovanie od dnešného stavania, kedy používame subtilné konštrukcie a pragmatickým spôsobom.

V tomto prípade sme nepoužívali steny, aby sme nimi vymedzili budúce priestory. Postupovali sme tak, že do hmoty kvádru sme postupne vyrezávali potrebné priestory a zbytkový priestor sme vypĺňali vstavaným nábytkom. Je to iný koncept, ktorý mi vo výsledku pripomenul túto moju fascináciu."

Peter Jurkovič, držiteľ viacerých ocenení CE ZA AR za výnimočné rodinné domy a byty oceňuje, že klienti, ktorí sa pohybujú v kreatívnom prostredí, mu dôverovali a odovzdali sa mu. "Aj keď boli z nášho návrhu na  začiatku trochu prekvapení,  rešpektovali ho a postupom času si ho zamilovali. Povedzme si úprimne, to nie je úplne bežný scenár..."

Podporte túto netradičnú stavbu na brehu jazera vo Vojke nad Dunajom v hlasovaní o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019.  Môžete tak urobiť TU.