Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
11.09.2019, 00:01

Rekonštrukcia montovanej chaty na Donovaloch priniesla impozantné výhľady a veľkorysú terasu

Niektoré výnimočné diela nepotrebujú ani veľký rozpočet. Stačí veľký nápad.

Rekonštrukcia montovanej chaty na Donovaloch priniesla impozantné výhľady a veľkorysú terasu
Zdroj: Miro Pochyba

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom projektu CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči dielo chAta, ktoré je nominované v kategórii Interiér, dajte mu svoj hlas aj v hlasovaní o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU. 

Pôvodnú chatu postavili v 70. rokoch. Išlo o typovú montovanú drevostavbu, ktorá bola známa aj pod názvom Javorina. Teraz prešla veľkou rekonštrukciou.

 ChAta, alebo dnes už vlastne celoročne obývaný objekt, sa nachádza na Donovaloch a je obklopená lesom. V tomto prípade je Architektka zároveň aj investorom a aj koncovým užívateľom stavby. Jej rodina ju kúpila v roku 2011.

Pozrite si fotografie z chAty na Donovaloch: 

„Genius loci je možné chápať rôzne. Ja ho vnímam ako čaro, atmosféru miesta, ktorá je neuchopiteľná slovami. Ale táto stavba, alebo vlastne kulisa lesa, ho má,“ tvrdí Jana Štofan Styková.

​Pôvodná chata dostala šancu poskytovať rekreáciu, či dokonca bývanie so všetkými súčasnými nárokmi a potrebami. Pritom, vôbec nebola nutná zmena objemu. „Obytný priestor sa otvára prostredníctvom celosklenenej štítovej steny, ktorej sekundujú okná. Fyzicky sa chAta prepája s prostredím dvojúrovňovou terasou.“

 Terasa stojí na mieste pôvodnej a práve na nej sa odohrá rodinný život. Poskytuje dostatok miesta na oddych v prírode. Majitelia tvrdia, že integrovať celý komfort na malom pôdoryse bola pre nich veľká výzva.

„No aj napriek tomu sme odstránili jednu zo spální. Umožnilo nám to impozantný výhľad zo spoločenskej časti a aj z novovzniknutého loftu, kde sa nachádza letiskové spanie.“

 V kuchyni sa nachádzajú všetky spotrebiče, v skriniach je dostatočný úložný priestor. Na kuchyňu nadväzuje jedáleň a obývacia izba. Nechýba ani kúpeľňa, kde sa dokonca vošla aj zapustená vaňa. Pivnica zostala nezmenená a rodina ju využíva ako sklad a technickú miestnosť.

Najvýraznejším prvkom rekonštrukcia je hliníková fasáda so zelenými dverami. Terasa je z červeného smreku. „Zasklená oceľová fasáda rozdeľuje a súčasne aj spája chAtu a les. Výplň zo skla a z kovu je v materiálovom a architektonickom kontraste k ostatnej stavbe. Tento akcentujúci prvok posúva architektúru zo sedemdesiatych rokov do súčasnosti, vracia jej eleganciu a dáva nový zmysel," opisuje. Štofan-Styková.

Majitelia sú presvedčení, že chAta je vlastne kulisia v popredí, alebo ak chcete, tak v pozadí lesa, ktorá pozoruje, vidí a vníma. Nekonkuruje mu, iba umožňuje jeho sledovanie.

Ak sa vám páči dielo chAta, ktoré je nominované v kategórii Interiér, dajte mu svoj hlas aj v hlasovaní o Cenu verejnosti CEZAAR 2019. Môžete tak urobiť TU.