StoryEditor

Majiteľ chcel dom s nápadom. Spolu s architektom vymysleli živelnú, otvorenú usadlosť

21.09.2019, 09:00
Malá rodinná usadlosť je nominovaná v kategórii Rodinné domy na cenu CE ZA AR 2019.

Ak vás zaujal dom Malá rodinná usadlosť, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019: 

Malý rodinný dom je určený pre štvorčlennú rodinu. Stojí na parcele, ktorá hraničí s poľom, v novej štvrti rodinných domov v blízkosti historického parku v Budmericiach. 

Majiteľ bol od začiatku naklonený otvorenému a priestorovo zložitejšiemu riešeniu. A prečo nehovoríme o dome, ale hneď o rodinnej usadlosti? "

"Možno preto, že architekti radi pomenúvajú stavby podivne.  Je to slovná hračka, odkazujúca na vývoj domu. Usadlosť chápeme ako súbor budov s rôznymi funkciami, ktoré vznikajú postupne podľa potreby," vysvetľuje jeho architekt Ivan Príkopský.

Keby išlo iba o jednoduchý rodinný dom, prosto by ho hneď na začiatku naplánovali. Tu to celé prebiehalo inak. "Tušili sme živelnosť, preto sme sa pokúsili vývoj mierne organizovať, čo je podobné príbehu usadlosti."

Pozrite si fotogalériu usadlosti, ktorá vznikla v Budmericiach: 

​Majiteľ chcel dom od architekta a trval na tom, že to musí mať nápad. "Bola jasné, že dom bude s otvorenou dispozíciou. Očakávali dom, ktorý bude zrkadlom ich životného štýlu a súčasného stavu. Dve deti, kreatívna práca z domu, záhrada. Dom neslúži ako reprezentácia."

 Usadlosť pozostáva zo súboru mmenších objektov. Základom je malý rodinný dom a pri ňom je ateliér. " To je zatiaľ všetko, základ pre usadlosť. Garáž má základovú dosku. Namiesto detského domčeka je preliezka. Sklad pre záhradu ešte nie je, záhrada áno. A to je dobrý začiatok. Mojím obľúbeným prvkom je divoké jazierko pre zachytenie dažďovej vody. Divoké, krásne."

     Dom je čistou murovanou hmotou bez stien s pultovou strechou. Je do neho vložené teleso z murovaných tehál a masívneho dreva. " V ňom je schodisko, WC, otvorená kúpelňa rodičov a spálňa, na medziposchodí malá čitáreň, na poschodí hygiena pre deti. Okolo tohto telesa na prízemí je vstup, kuchyňa, obývacia izba, nočná časť rodičov, pracovňa, šatník a opäť vstup. Na poschodí sú deti."

    Živelný objekt v nudnom obale

     Obal je murovaný hranol so skosenou strechou a je celý biely, má iba otvory na okná. " Nič viac. Vložený objekt je zámerne tvarovo, funkčne a materiálovo rôznorodý. Jeho pestrosť nabáda k živelnosti," tvrdí Príkopský. 

    Ateliér TOITO má za sebou viacero unikátnych realizácií rodinných domov. Mnohé z nich, tak ako aj táto rodinná usadlosť, boli nominované na Cenu za architektúru CE ZA AR.

    "Priestorovosť domu navrhnutá v štúdii je dodržaná bez kompromisov.  Po návšteve tohto domu som viac kritický k ostatným naším projektom.  Keď veríme v ateliéri priestoru, nie je na škodu na klienta viac pritlačiť.

    Po nasťahovaní pochopí, či pocíti návrh. Pre ateliér má tento dom správnu hierarchiu postupov. Osadenie na pozemok, priestor, detail. Ak je dom hlúpy, dokonalý detail ho nezachráni. Naopak kvalitný návrh vie rásť s detailom, ale nie je naň odkázaný."

    Ak vás zaujal dom Malá rodinná usadlosť, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti CE ZA AR 2019: 

     

    01 - Modified: 2019-09-25 07:24:58 - Feat.: 0 - Title: Verili sme, že aj v Bratislave môžu stáť bytovky s dobrými proporciami, tvrdí architekt projektu NIDO 02 - Modified: 2019-09-27 10:05:45 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia montovanej chaty na Donovaloch priniesla impozantné výhľady a veľkorysú terasu 03 - Modified: 2019-09-10 09:25:26 - Feat.: 0 - Title: Vo Vojke pri Dunaji leží chata, akú ste ešte nikdy nevideli. Pozrite si, aké netradičné riešenie zvolili architekti
    01 - Modified: 2019-10-10 19:22:40 - Feat.: - Title: Toto je najkrajšia slovenská architektúra. Pozrite si, kto vyhral prestížne ceny CE ZA AR 2019 02 - Modified: 2019-10-03 10:54:26 - Feat.: - Title: CE ZA AR 2019: V centre Bratislavy je výstava nominovaných diel 03 - Modified: 2020-09-28 07:33:28 - Feat.: - Title: Architektka o problémoch Bratislavy: Nákupné centrá vysávajú mestu život, Obchodná pripomína Balkán 04 - Modified: 2019-09-13 11:46:31 - Feat.: - Title: Svetový úspech šikovného Slováka. Spolu s belgickým kolegom vymysleli originálny montovaný dom 05 - Modified: 2019-09-26 13:30:27 - Feat.: - Title: Súkromný investor zrušil obchody a reštaurácie a na ich mieste otvoril centrum pre umenie. Prešovčania sú nadšení
    menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
    24. apríl 2024 07:08