Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
29.09.2019, 00:01

Na Kolibe vyrástol bytový dom s výnimočnou kvalitou. Na prvý pohľad upútajú oblúkové fasády

Bytové domy Rezidencia na Varte sú nominované na cenu CE ZA AR 2019 v kategórii Bytové domy.

Na Kolibe vyrástol bytový dom s výnimočnou kvalitou. Na prvý pohľad upútajú oblúkové fasády
Zdroj: Juraj Hantabal

Hospodárske noviny sú partnerom súťaže o Cenu za architektúru CE ZA AR 2019. Na stránke www.hnonline.sk prebieha hlasovanie o Cenu verejnosti. Ak sa vám páči projekt Rezidencia na Varte, môžete ju podporiť TU. 

Bratislavská Koliba patrí medzi najlukratívnejšie adresy v hlavnom meste. No už dávno to nie je miesto iba pre rodinné vilky a vinohrady. V posledných rokoch v tejto lokalite vyrástlo viacero bytových komplexov. Rezidencia na Varte je zaujímavá funkčne a dizajnovo. 

"Pri návrhu konceptu diela vždy vychádzame zo situácie miesta, z požiadaviek klienta a samozrejme územnoplánovacích informácií od mesta," tvrdí architekt Juraj Hantabal.

"Zaujímavá bola prvotná myšlienka klienta, teda bývanie pre seniorov. Tejto myšlienke sme podriadili aj koncept budov. Mrzí nás, že tento zámer nebol pochopený na mestskej časti a s tým spojený územný plán zóny, ktorý s týmto typom bývania v lokalite neuvažuje."

Pozrite si fotogafie Rezidencie Na Varte, ktorá je nominovaná na Cenu za architektúru CEZAAR 2019: 

Z myšlienky bývania pre seniorov nakoniec zišlo. Rezidenciu Na Varte dnes tvorí sedem objektov radových rodinných domov, ktoré sú situované na juhovýchodnom okraji bratislavskej Koliby.

"Bolo náročné vysporiadať sa so strmým terénom medzi cestou a vysokým oporným múrom susedného pozemku. Podarilo sa nám to práve správnym natočením jednotlivých objektov," tvrdí architekt. 

Priestorové usporiadanie pomohlo získať pre bývanie čo najväčšiu intimitu a zároveň správnu orientáciu voči svetovým stranám. "Vytvorením oblúkových fasád sme získali optické zväčšenie exteriéru medzi budovami a hlavne z bytov sa lepšie otvoril výhľad na okolie. Dotvorilo to striedanie plných a okenných fasád, tak aby každý byt si zachoval svoju intimitu," opisuje Juraj Hantabal. 

Komplex je členitý, preto architekti zvolili minimalistické stvárnenie materiálov. „A to bielu omietku v kombinácii s čiernymi hliníkovými rámami.  Ako akcent je použitý drevený podhľad z preglejky. Funkciu bývania umocňujú drevené tieniace prvky na fasádach."

Veľkorysé byty majú vlastný intímny priestor so záhradkou aj parkovaním.  "Parkovú úpravu poloverejných plôch areálu tvorí intenzívna zeleň spolu s chodníkmi z kamenného mlatu. V átriách je zeleň doplnená o zelené presadené steny pred opornými múrmi."

Na stránke www.hnonline.sk prebieha hlasovanie o Cenu verejnosti. Ak sa vám páči projekt Rezidencia na Varte, môžete ju podporiť TU.