StoryEditor

Verili sme, že aj v Bratislave môžu stáť bytovky s dobrými proporciami, tvrdí architekt projektu NIDO

25.09.2019, 14:00
Bytové domy NIDO pútajú všetky pohľady a dokazujú, že aj na križovatke môže vzniknúť zaujímavá architektúra.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči projekt NIDO, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti. Môžete tak urobiť TU.

Bratislavčania si nepochybne pamätajú, že pred pár rokmi sa na týchto pozemkoch hral futbal. Dnes tu stoja zaujímavé, pre Bratislavu netradičné bytovky. Komplex NIDO má formu záhradných belvéderov. Budovy sú štíhle a priehľadné. 

"Investor vždy chce predovšetkým úspešný projekt a úspechom je pre neho samozrejme profit. V prípade tohto investora – Iuris bola viera v schopnosť architekta pridať k tomu ešte niečo iné. Záležalo mu na tom, aby hotové dielo zapadlo do okolitého kontextu a  aby užívatelia bytov boli spokojní. Prípadne  investora odporučili pre iné projekty," opisuje architekt Peter Sticzay-Gromski z ateliéru Grido architekti.

V galérii si pozrite fotografie bytových domov NIDO, ktoré sú nominované na cenu CE ZA AR 2019

​NIDO stojí na rušnej križovatke. A v takejto lokalite je vždy komplikované vymyslieť niečo funkčné a súčasne originálne. "Tradične platí, že architekt má v prípadne bytovky na rušnej križovatke v Bratislave pomerne malý manévrovací priestor. Iba takú kľúčovú dierku, ktorou musíte prestrčiť kopcom naloženú trojsťažňovú plachetnicu."

No v tomto prípade sa podarilo využiť možnosti nad očakávania. Bytovky sú neprehliadnuteľné a pútajú všetky pohľady okoloidúcich. "Veže  Nida vyrastajú z pozemkov futbalového ihriska. Chceli sme zachovať stopu histórie a preto sme objekty koncipovali ako do drapérie zvlnené pavilóny. Aby sme vyhoveli pomerne zložitým podmienkam hluku, osvetlenia a výhľadom museli sme pavilóny rozvlniť," hovorí Sticzay-Gromski. 

Projekt charakterizujú tri štíhle veže, ktoré vo svojom strede vymedzujú prirodzené "átrium", teda dvor. Svoju vzdušnosť, členitosť a ideálne svetlo získali veže vďaka vzájomným poposúvaným obytným modulom. 

Vyrastajú z kaskádovitej platformy, ktorá vznikla "odskákaním" polozapustených garáží. "Veže vyrastajúce z garáže majú svoje prízemia v navrhnutom parku, ktorý sa obtáča okolo bytových veží. Park na streche garáí je na úrovni ulice a pretože sa pozemok „prepadá“ do akejsi jamy, mohli sme garáže poľudštiť presvetlením a pritom ušetriť nejakú korunu."

Park zároveň vytvára tri námestíčka. Tie sa v budúcnosti môžu stať zaujímavým priestorom pre susedskú interakciu. "Celý koncept projektu Nido vychádzal z presvedčenia, že aj v Bratislave je možné vyprojektovať bytovky s dobrými proporciami. Dnes je dôležité stavať husto a pritom zaujímavo," tvrdí architekt. 

"Vznikli pomerne štíhle veže s presklenenými schodišťami a sklenenými výťahmi, kde spoločné priestory schodíšť a chodieb sú príjemne na pokecanie – na jednoduché zoznámenie. A pretože žijeme v dynamickej dobe -pridali sme na omietkovú fasádu drevoplastové žalúzie, ktorými dom „dýcha a hovorí“ zároveň. Priemet slnka na fasádu cez drevoplastové žiabre vytvára efekt efemérnosti a krehkosti. Tým sa štíhlosť veži ešte znásobuje."

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE ZA AR 2019. Ak sa vám páči projekt NIDO, dajte mu svoj hlas v súťaži o Cenu verejnosti. 

 

01 - Modified: 2019-09-23 07:23:28 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia školy, z ktorej by si mohli všetci brať príklad. Bratislavské gymnázium sa zmenilo na nepoznanie 02 - Modified: 2019-09-27 10:01:22 - Feat.: 0 - Title: Najkrajší park v Bratislave? Jama ponúka kombináciu oddychu, športovísk aj ekologického prístupu 03 - Modified: 2019-09-20 09:55:11 - Feat.: 0 - Title: Keď je klient otvorený novým nápadom, môže vzniknúť zaujímavý rodinný dom. Pozrite si netradičnú realizáciu 04 - Modified: 2019-09-20 09:55:58 - Feat.: 0 - Title: Majiteľ chcel dom s nápadom. Spolu s architektom vymysleli živelnú, otvorenú usadlosť
01 - Modified: 2019-10-10 19:22:40 - Feat.: - Title: Toto je najkrajšia slovenská architektúra. Pozrite si, kto vyhral prestížne ceny CE ZA AR 2019 02 - Modified: 2019-10-03 10:54:26 - Feat.: - Title: CE ZA AR 2019: V centre Bratislavy je výstava nominovaných diel 03 - Modified: 2020-09-28 07:33:28 - Feat.: - Title: Architektka o problémoch Bratislavy: Nákupné centrá vysávajú mestu život, Obchodná pripomína Balkán 04 - Modified: 2019-09-13 11:46:31 - Feat.: - Title: Svetový úspech šikovného Slováka. Spolu s belgickým kolegom vymysleli originálny montovaný dom 05 - Modified: 2019-09-26 13:30:27 - Feat.: - Title: Súkromný investor zrušil obchody a reštaurácie a na ich mieste otvoril centrum pre umenie. Prešovčania sú nadšení
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:35