Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.05.2019, 13:48

Z priestoru v bývalej Baťovej továrni vytvorili loft, ktorý uniká klasickým štandardom

Ide o trochu iný loft, na aký sme zvyknutí.

Z priestoru v bývalej Baťovej továrni vytvorili loft, ktorý uniká klasickým štandardom
Zdroj: Petr Janda pre iDnes.cz

Výrobné budovy v areáli zlínskej Baťovej továrne lákajú aj súčasných architektov. Vysoké stropy im tu umožňujú vytvoriť loftové byty. Záleží len na odvahe a netradičnom pohľade. Architekti zo štúdia Brainwork sa rozhodli pre loft s trojuholníkovou rotujúcou štruktúrou.

Fotografie interiéru si pozrite v galérii:

​Návrhu loftu na ôsmom podlaží bývalej výrobnej budovy sa ujalo štúdio Brainwork, ktoré založil MgA. Ing. arch. Petr Janda. Projekt (spoluautorkou sú Anna Podroužkova a Maty Donátová) pôsobí veľmi netradičným dojmom. Možno aj preto, že architekt Janda vyštudoval okrem Fakulty architektúry ČVUT aj monumentálnu tvorbu na AVU v Prahe a pohybuje sa na rozhraní architektúry, umenia a verejného priestoru, uvádza iDnes.cz.

"Ambíciou interiéru je maximálne zapojenie obrazu mesta do priestoru bytu. Loft nepoužíva vo svojom interiérovom tvarosloví obvyklé materiálové citácie slávneho industriálneho kontextu. Vytvára autentický dialóg medzi abstraktne riešeným priestorom a výhľadom, rámovaným zlínským mrakodrapom a údolím Južných svahov," opisuje Petr Janda svoj projekt.

Aj jeho ďalší opis interiéru, ktorý prihlásil do súťaže Interiér roku 2018, naznačuje, že ide o mimoriadne atypickú realizáciu: "Vnútorná priestorová artikulácia pracuje s dramaturgiou postupného otvárania jednotlivých epicentier bytu a umožňuje pri svojej maximálnej otvorenosti zónovanie na spoločenské a súkromné ​​partie, s využitím viacstupňovej gradácie jednotlivých výškových úrovní, nie ostrým predelom."

Na rozdiel od "štandardných" industriálnych loftov plných pravých uhlov, ostrých hrán, betónu a ocele použil autor štruktúru zostavenú z trojuholníkov, ktorá sa špirálovito obtáča okolo stredu dispozície a vytvára pódium, ktoré funguje ako "hľadisko" s výhľadom na mesto.

"Interiér je definovaný ako kompozícia hlavného, voľne tvarovaného spoločenského priestoru. Ten sa opiera o zalomenú membránu nábytkovej priečky a vstavanej kuchyne, ktoré za sebou ukrývajú dve izby: kúpeľňu, vstupné zádverie a 'tajné' schodisko. Touto priečkou vstupujeme do hlavného prevýšeného priestoru. Definuje ho vložená rampa, ktorá prechádza obytnou kuchyňou s jedálenským 'zálivom', cez detský kút zasahujúci do okennej parapety, ďalej cez záliv vymedzený dvomi atypickými pohovkami až do spálne so vstavanou kruhovou vaňou v najvyššom cípe celej kompozície," popisuje Janda.

Rotujúca štruktúra do seba integruje atypické pohovkové prvky a plynule nadväzuje na obloženie zvislých stien oddeľujúcich súkromné časti interiéru. Materiálové riešenie predstavuje variáciu jemných odtieňov brezovej preglejky (namorenej nabielo), čalúnenia, lakovaných plôch vo vysokom lesku v prípade kuchyne a mozaikového obkladu v kúpeľni.