StoryEditor

Gastronómia nepatrí len do kuchyne. S týmito tipmi si postavíte ohnisko, ktoré vás vyjde na minimium

25.02.2022, 16:00
Oheň ide proti dnešnému systému, ktorý hovorí, že za všetko sa platí. Oheň nič nestojí, podobne je to aj v prípade ohniska, ktoré nemusí nič stáť, nanajvýš pár drobných.

"V čase rozmachu informačných technológií nachádzame vyžitie v najobyčajnejších činnostiach a v najprirodzenejších prežitkoch samých seba," tvrdí pre Lidovky.cz záhradný architekt Ferdinand Leffler. Takmer v každej záhrade sa podľa neho dá nájsť miesto pre otvorený oheň.

​Pohľadom do rozpálených polien relaxujeme. Ohnisko je aj dokonalým miestom pre stretnutia rodiny a priateľov. Málokde sa s blízkymi porozprávate tak dobre ako práve pri ohnisku.

Moje skúsenosti z posledných rokov hovoria, že aj v luxusných, super-vybavených záhradách si klienti nakoniec najviac obľúbia práve ohnisko. Posedenie pri ohni pod otvoreným nebom ľudí stmeľuje, uvoľňuje a otvára k nezvyčajne hlbokým rozhovorom.

Ohnisko potrebuje správne miesto a know-how

Verte mi, že takmer do každej záhrady sa dá pre ohnisko nájsť nielen správny priestor, ale aj vhodný dizajnový výraz, ktorý svojou architektúrou zapadne do okolia. Predstavy, že ohnisko tvoria len kamene v obkolesení neotesaných klátov, už dnes neplatí.

Vo videu si môžete pozrieť aj návod, ako si postaviť dokonalé ohnisko:

Dnes často používame mlat, jednoduché dubové hranoly alebo kocky a pre ohnisko vymedzíme priestor oceľovou pásovinou. Jednoduché, nenápadné ohnisko nemusí byť nákladnou záležitosťou, ale na druhej strane pokojne môže tvoriť veľmi výrazný a dizajnový prvok záhrady.

Vyčleňte si naň priestor s priemerom minimálne štyri metre. Táto plocha v záhrade však nemusí patriť len ohnisku. Pokiaľ máte menšiu záhradu, umiestnite na úroveň trávnatej plochy veľký plochý kameň a keď budete chcieť založiť oheň, vysuňte zo záhonu alebo z kôlne mobilné ohnisko.

Financie nie sú mantinelom

Po skončení kulinárskeho zážitku ho ľahko upracete a priestor môžete ďalej využívať na niečo iné. Som strelec a oheň mám rád. Ide proti dnešnému systému, ktorý hovorí, že za všetko v živote sa musí platiť. Oheň nič nestojí a podobne je to aj v prípade ohniska, ktoré nemusí nič stáť, nanajvýš pár drobných.

Keď už navrhujem vonkajšiu kuchyňu, rád v nej majiteľom doprajem zážitok z varenia, ktorý je odlišný od toho, ktorý ponúka ich kuchyňa v interiéri. Gril s otvoreným ohňom? Pec na pizzu? Nielen jedlo, ale aj samotné varenie sa takto stáva zážitkom.

Vonkajšie varenie a stolovanie nie je však zďaleka len záležitosťou súkromných záhrad. Ohnisko sme navrhli aj do zámockej záhrady Zámku Mitrowicz, pri developerských projektoch navrhujeme v rámci zelene aj miesto pre piknik alebo miesta, ktoré sú špeciálne určené pre grilovanie, napríklad pražský projekt Zahálka.

Už jeho názov napovedá a vyzýva na to, aby ľudia oddychovali celý deň vonku a nie doma, a to nielen pri vodných plochách, ale napríklad aj pri celodennej grilovačke v parku.

Ferdinand Leffler

  • Vyštudoval Českú zemědělskú univerzitu v Prahe (Agronomická fakulta, odbor Záhradné inžinierstvo, v rokoch 1997 až 2004).
  • Absolvoval stáže v Spojených štátoch amerických, Anglicku, Škótsku a Francúzsku.
  • V roku 2002 spoluzakladal ateliér záhradnej architektúry LandART, kde pôsobil do roku 2009. V tom istom roku založil ateliér záhradnej a krajinnej architektúry Flera, ktorý je dnes popredným a najväčším ateliérom záhradnej architektúry v strednej Európe s počtom 25 architektov.

01 - Modified: 2016-09-14 18:23:26 - Feat.: 0 - Title: Na oknách rímske rolety a na terase japonská záhrada. Takto vyzerá byt úspešného muža 02 - Modified: 2017-12-05 11:00:18 - Feat.: 0 - Title: Dom, záhrada a terasa na malej ploche, s prekvapivou cenou je aktuálnym hitom
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:20