StoryEditor

Rekonštrukcia: S čím rátať, ako dlho trvá a koľko bude stáť? Pozrite si príklad vydarenej zmeny

08.06.2021, 17:00
Autor:
phephe
S čím je potrebné pri rekonštrukcii počítať, ako dlho trvá a koľko bude stáť?

Všetci chceme bývať moderne, s aplikáciou súčasných technológií a v spojení s dnešným vkusom. Toto platí aj vtedy, ak preferujeme klasický vidiecky štýl bývania s využitím tradičných materiálov, ale v kombinácii s modernými technológiami.

Skvelým príkladom bola kompletná rekonštrukcia bytu v bratislavskom Starom Meste, na Blumentálskej ulici. Išlo o byt s rozlohou 185 štvorcových metrov. Fotografie pred a po z vydarenej rekonštrukcie spoločnosti Stubau si pozrite v galérii:

​Ak sa chcete aj vy pustiť do rekonštrukcie, je dôležité, aby ste mali na pamäti niekoľko dôležitých pojmov. V nasledujúcom článku sa dozviete aj to, s čím je potrebné pri rekonštrukcii počítať, ako dlho trvá, koľko to bude stáť a kedy je na rekonštrukciu vhodný čas.

Vhodný čas na kompletnú rekonštrukciu bytu

Každý interiér je v dynamickej dobe do určitej miery starý či zastaralý relatívne skoro. Mnoho ľudí túži po krajšom bývaní, do rekonštrukcie sa však nepustia alebo im trvá celé roky sa na to odhodlať. Odrádza ich náročnosť a strach z nečakaných komplikácií.

Komplikovaná nie je len po finančnej stránke (hoci pre mnohých je to najväčšia prekážka), s vynovením bývania je spojených viacero ťažkostí. Hneď na začiatku je potrebné si zvoliť, akou cestou sa vyberiete.

Či sa pustíte do rekonštrukcie svojpomocne, najmete si remeselníkov, alebo si zavoláte profesionálnu stavebnú firmu, ktorá sa postará o všetko. Najpohodlnejšou možnosťou je tá posledná.

Ak zveríte celý projekt rekonštrukcie interiéru do rúk skúsenej a spoľahlivej firmy, rekonštrukcia vás bude stáť menej starostí a výsledok sa bude maximálne podobať vašim predstavám.

S čím je potrebné pri rekonštrukcii počítať

  • Vypratávanie

Realita sa bude dramaticky líšiť a vy a váš byt si prejdete "malým peklom". Pri kompletnej rekonštrukcii je potrebné byt vopred vypratať. To nemusí byť jednoduché. Treba myslieť aj na to, kde nábytok počas rekonštrukcie uskladníte.

Vypratanie bytu sa dá zvládnuť na vlastnú päsť, ale ešte pred jeho vyprataním potrebujete mať jasnú predstavu o prácach, ktoré budú nasledovať.

  • Rozvody

Pri kompletnej rekonštrukcii sa napríklad takmer vždy menia elektrické rozvody a často sa dávajú do poriadku aj plynové rozvody. Vykurovací systém je potrebné nastaviť na potreby súčasnosti. Zvyčajne sa menia nielen radiátory, ale aj rozvody. Z pohľadu pohodlia bývania sú kľúčové rozvody elektriny, plynu, vody a kúrenia.

  • Rozmiestnenie

Po vynovení domácnosti budete vnímať hlavne dispozičné riešenie a estetickú stránku vášho nového interiéru. Ak zistíte, že sa vám nepáčia čisto biele steny, premaľovanie sa ešte dá zvládnuť.

Rezanie do panelov je však dobré si dôkladne premyslieť. Je nepríjemné, ak po náročných stavebných prácach prídete na to, že by bolo napríklad lepšie umiestniť dvere viac naľavo.

  • Detaily

V každom byte súvisia s rekonštrukciou stovky detailov a každý z nich vyžaduje vaše rozhodovanie. Nemusíte sa však spoliehať len na predstavivosť. Vďaka 3D vizualizácii nahliadnete do budúcej podoby interiéru. Tú urobí interiérový dizajnér alebo firma, ktorá sa postará aj o vizualizáciu.

Ako dlho trvá rekonštrukcia a koľko to bude stáť?

Rekonštrukcie interiérov sú v súčasnosti omnoho čistejšie ako v minulosti a piesok, voda a malta sa používajú v omnoho menšom rozsahu. Dnes interiéru dominuje sadrokartón. Sadrokartonárske práce sú lepšou alternatívou voči malte, sú rýchlejšie a ponúkajú širšie možnosti.

Skúsená stavebná firma vie naplno využiť možnosti suchej stavby. Vďake nej bude rekonštrukcia trvať kratšie a zásah do vášho života bude menší. Postará sa o sadrokartónové stropy či priečky, dodá a namontuje vchodové či interiérové dvere. Vymení okná či celú kuchynskú linku.

Jedným z najväčších problémov stavebných prác v interiéroch je doba ich trvania. Pre väčšinu z nás je kľúčové, aby trvali čo najkratšie. Dĺžka rekonštrukcie má vplyv na pohodlie aj na peňaženku. Dobrá stavebná firma sa ju snaží skrátiť na minimum.

Rada na záver

Ak ste sa rozhodli zveriť podobu interiéru do rúk profesionálov, vyberte si vhodnú firmu. Rozoznať dobrú od zlej však nie je jednoduché. To je aj dôvod, prečo sa mnoho ľudí stáva obeťami neskúsených či nedôsledných spoločností.

Vždy si pýtajte záruky a referencie. Ak nejaká firma o sebe tvrdí, že sú za ňou roky práce, potom by nemala mať problém poskytnúť množstvo fotografických príkladov svojej práce.

Ak nejaká firma tvrdí, že ručí za svoju prácu, tak by ste túto záruku mali nájsť aj v zmluve. Firmu si môžete vybrať aj na základe priameho kontaktu. Pripravte si základnú predstavu o rekonštrukcii bytu spolu s odhadovaným rozpočtom a oslovte firmu či firmy.

Vypočujte si, čo vám vedia ponúknuť. Čo vedia pre vás spraviť a za akých podmienok. Aj tá najkomplikovanejšia rekonštrukcia môže byť nakoniec len otázkou niekoľkých drobných rozhodnutí, pokiaľ budete mať partnera, na ktorého sa budete môcť vo všetkom spoľahnúť.

01 - Modified: 2021-04-09 13:00:15 - Feat.: 0 - Title: Návrat svetla do starej vily: Aj takto môže vyzerať vydarená rekonštrukcia opusteného areálu 02 - Modified: 2021-05-05 10:11:31 - Feat.: 0 - Title: Dom prepadol štátu, manželia sa ho ujali a zmenili na nepoznanie. Pozrite si fotografie pred a po
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:14