Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
08.03.2019, 00:00

Nové predražené byty ich neoslovili, zvolili si funkčné a vtipné riešenie

Na architektúre je krásne, že akcia vyvoláva reakciu.

Nové predražené byty ich neoslovili, zvolili si funkčné a vtipné riešenie
Zdroj: Archív súťaže Interiér roka

Pražské Holešovice sa z nie veľmi lákavého miesta začali po povodniach v roku 2002 meniť na atraktívnu a príťažlivú štvrť pre mladých. Tým sa tu totiž naskytla možnosť zrekonštruovať si zaujímavé byty v starých bytových domoch.

Pre túto možnosť sa rozhodla aj rodina s dvomi malými deťmi. Mladý pár nechcel bývať v niektorom z nových projektov s predraženými cenami, kde by si ešte museli priplatiť za drevené podlahy alebo obklady podľa svojho výberu, uvádza iDnes.cz.

V galérii nahliadnite do prepracovaného a premysleného interiéru:

​Byt s plochou 85 m2 v nájomnom dome ich lákal možnosťou úprav podľa vlastných predstáv, najmä s ohľadom na dvoch neposedných potomkov. Tých chcela mať mamička stále na dohľad, a to pri varení aj pri všetkých domácich prácach.

Túto požiadavku mohol splniť len otvorený priestor, to však znamenalo radikálny zásah do dispozície. Preto sa manželia obrátili so žiadosťou o pomoc na trojicu architektov z ateliéru Master Design, Martina Náhlovského, Michala Janáča a Jána Jadrníčka.

Výsledok autori prihlásili do súťaže Interiér roku 2018 v kategórii Súkromný interiér - rekonštrukcia. Súťaž, kam sa môžu hlásiť architekti a dizajnéri z Českej a Slovenskej republiky, mala uzávierku 20. februára 2019.

Víťazi budú oficiálne vyhlásení 2. apríla na záver kongresu o bývaní, dizajne a architektúre Living forum v pražskom Centre súčasného umenia DOX. Jeho témou je tentoraz "Luxus a budúcnosť verzus šťastie".

Vďaka za skeletový systém

Väčšina rekonštrukcií bytov, kde je potrebné búrať priečky, bojuje so statikou. V domoch postavených pomocou skeletového systému tento problém odpadá. A to bol aj tento prípad.

Žiadna z vnútorných stien nebola nosná, takže ich odstránenie umožnilo vytvoriť z pôvodnej dispozície 3+1 nové 4+1, ako si priali majitelia.

Okrem obvodového muriva tu predstavoval jediný nosný prvok "stĺp" uprostred bytu. Architekti sa z neho rozhodli vytvoriť "dispozičné aj funkčné srdce" interiéru.

Okolo neho umiestnili dôležitý úložný nábytok a povrch nechali upraviť dubovou dyhou. "V rytme akéhosi kruhového pohybu po pôdoryse bytu sa od "dubového" srdca dostanete najkratšou cestou do ktorejkoľvek miestnosti v byte. Za každým rohom sa vďaka tomu ukrýva nový pohľad, a ako sa ukázalo, toto riešenie deti nesmierne baví," opisujú autori projektu.

Funkčné aj vtipné riešenie

V hale sa striedajú biele a drevené steny. Vďaka vstavaným skriniam tu vzniklo mnoho úložných priestorov. Bezúchytkové riešenie dverí na všetkých skriniach v byte a dvere so skrytými zárubňami vytvárajú "čisté" veľké plochy, ktoré opticky zväčšujú priestor a zvyšujú bezpečnosť pre neustále pobehujúcu dvojicu súrodencov.

Kuchynská linka v tvare "U" nie je prehnane veľká, je však prehľadná a jej autori pamätali aj na ergonómiu prevádzky. Na to nadväzuje jedálenský stôl a mama má aj výhľad do obývacej izby. Vďaka tomu je rodina stále spolu a na dohľad.

Nika v obývacej izbe poslúžila pre knižnicu, integrovanú do steny. Umiestnením pohovky pod okno sa uvoľnila dispozícia, pohodlne sa na ňu môže posadiť aj päť osôb.

Úložné priestory nechýbajú ani v spálni

Vstavané šatníkové skrine sú umiestnené pozdĺž celej jednej steny spálne. Pravidelný raster dvierok ponecháva priestor v maximálnej čistote. Po stranách postele navrhli architekti úložné skrinky, ktoré plnia funkciu nočných stolíkov so skrytými lampičkami pre nočné svietenie.

"Jediný voľný múr zostal ponechaný pre fotografie z dovoleniek. Postupne sa počíta s ich rozšírením po celej ploche steny," upozorňujú architekti.

Pracovňa slúži aj pre ubytovanie návštev, preto je tu okrem pracovného stola aj rozkladacia pohovka. "Klientovou veľkou vášňou je hra na gitaru, preto sme tu umiestnili drevenú stenu vytvorenú z podlahových dosiek, kde sú jeho "klenoty" dôstojne umiestnené," upozorňujú autori návrhu.

Požiadavku bola aj na veľký sprchovací kút a vaňu. Podarilo sa ich vtesnať do priestoru s necelými piatimi metrami štvorcovými. Obklady a dlažby zvolili tvorcovia po dohovore s investormi v pokojných pieskovcových odtieňoch. Batérie, háčiky a ostatné doplnky vychádzajú z tvaru kocky.

"Pri návrhu sme na toalete vytvorili niku, kde bolo najskôr naplánované umiestniť nejaký dekoratívny predmet. Počas rokovaní klient sám navrhol, že vlastní malého krokodíla ako staré rodinné dedičstvo, ktoré sa roky nepoužíva."

"Na architektúre je krásne, že akcia vyvoláva reakciu. Nápad jedného človeka vedie k nápadu druhého. Spoločne potom vytvoria to, na čo by jedinec sám nikdy neprišiel," spomínajú na príjemnú spoluprácu s rodinou architekti.