Byty, bývanieMarek Kmeť
StoryEditor

Nevinná chyba, ktorú doma robíme mnohí: Ničíme si ňou zdravie a ukracujeme peňaženku

24.01.2019, 08:00
Autor:
ipip
V prekúrených miestnostiach sa ľahšie šíria virózy, nastavte si teploty optimálne.

Výskyt viróz sa častokrát mylne pripisuje iba chladnému počasiu. Ich šíreniu sa však darí aj v príliš prekúrených miestnostiach. Ochorieť možno ľahko aj pri vystavení sa prudkým zmenám teplôt, ktoré pôsobia na organizmus pri prechode z exteriéru do interiéru a opačne. V teplých priestoroch sa všeobecne sústreďuje viac vírusov a baktérií, odhliadnuc od účtov za energie.

Interiéry prekurujeme, tým čelíme chorobám

„Počas zimných mesiacov je z hľadiska prevencie pred chorobami potrebné v každej obývanej miestnosti udržiavať určitú optimálnu teplotu,“ radí Oľga Miklánková z Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).

V priestoroch, kde človek dlhšie sedí, je optimálne zvolenou teplotou okolo 22 – 26 °C. Odporúčané teploty pre kúpeľne sú 22 – 24 °C, vstupné haly 18 až 20 °C, chodby a schodiská 15 – 18 °C.

V spálni by sa teplota mala pohybovať na úrovni 16 – 20 °C, pričom pri novorodencoch by to malo byť 20 °C a pri menších deťoch 18 až 20°C.

„Takto zvolené teploty v miestnostiach sú vhodné pre regeneráciu organizmu. Urýchlia sa procesy v tele, posilňuje sa imunitný systém a napomôže to ku kvalitnému spánku. Teplota v spálni by ale nemala klesnúť pod 16 °C pre zníženú obranyschopnosť organizmu voči respiračným ochoreniam,“ uviedla Miklánková.

Dôležité je pravidelné vetranie

Pokojnému spánku pomáha aj vyvetraná izba. Počas zimných mesiacov treba dbať na pravidelné vetranie miestností, a to nárazovo. Optimálne je nechať niekoľko minút dokorán otvorené okno, a to niekoľkokrát denne, aby sa vzduch v miestnosti „vymenil“.

Príliš vysoká teplota v miestnosti spôsobuje väčšie vyčerpanie, únavu, bolesti hlavy a znižuje vlhkosť vzduchu. Suchý vzduch vysušuje sliznice očí a dýchacie cesty a narúša ich prirodzenú vlhkosť.

​„Dôsledkom suchého vzduchu môže byť zvýšená chorobnosť, opakované zápaly spojiviek, nosovej sliznice, hrdla a dráždivý kašeľ. Suchý vzduch má vplyv aj na vysušovanie pokožky tváre, čo sa prejavuje jej predčasným starnutím a vznikom vrások,“ hovorí Miklánková.

Optimálna vlhkosť vzduchu by sa mala počas chladného počasia pohybovať od 30 – 50 percent.

Vhodná úprava vlhkosti vzduchu v miestnostiach sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi:

  • vetraním
  • v dôsledku varenia
  • v dôsledku prania, sušenia mokrej bielizne v byte
  • rôzne druhy zvlhčovačov
  • na radiátory možno umiestniť odparovače (treba ich však udržiavať v čistote a pravidelne v nich vymieňať vodu, aby sme predišli tvorbe baktérií)

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom 04 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 13:40