Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.01.2019, 00:01

Byt je útulný a moderný. Pozrite si vydarenú rekonštrukciu v Tatrách

Pre ateliér Seman architekti sa stala premena staršieho bytu na moderný priestor s industriálnymi prvkami veľkou výzvou.

Byt je útulný a moderný. Pozrite si vydarenú rekonštrukciu v Tatrách
Zdroj: Studio Seman Architekti

Rodina najskôr využívala byt v Tatrách iba počas návštev, teraz chce v ňom bývať trvalo, píše iDNES.cz. 

"Plánovali sme vytvoriť moderný, útulný interiér s dotykom industriálu, ktorý by odkazoval na technické pamiatky Tatier, lanovky a podobne. Materiálovo sme boli s investorom na jednej vlne, prednosť tak dostali väčšinou prírodné materiály," vysvetľuje Michal Seman zo štúdia Seman architekti. 

Investor mal aj zopár špeciálnych požiadaviek, napríklad chcel vaňu v spálni, terasu na nevyužívanej streche a tiež krb. Plocha bytu má 129 m2, nová terasa takmer 28 m2.

Pozrite si fotografie z rekonštrukcie bytu v Tatrách: 

​Byt je rozdelený na dennú časť (obývacia izba, jedáleň, kuchyňa chodba/hala) a nočnú (detská izba, spálňa, pracovňa, ktorá môže poslúžiť aj ako hosťovská izba, kúpelňa, WC a práčovňa).

Pôvodný interiér rozdeľovali dve nosné priečky, zvlášť nepríjemná bola dlhá a nudná chodba naprieč celým bytom. "Nosné otvory sa nám našťastie podarilo šikovne zväčšiť, a tak sme dosiahli prepojenie medzi kuchyňou a obývačkou.

Chodba sa tak stala súčasťou obytného priestoru, ktorý vyúsťuje do jedálne pred terasou. Odtiaľ je nádherný výhľad na Tatry," opisuje Michal Seman. 

Hrubá stavba interiéru prebiehala na začiatku roku, ešte v zimných mesiacoch, čo trošku skomplikovalo stavebné práce, hlavne sušenie betónu. "Podlaha sa musela položiť na dvakrát kvôli zbytkovej vlhkosti, ktorá sa držala v predtým nerovnomerne vykurovaných priestoroch. 

Šikovní podlahári nazbierali litre a litre vody, ktorá sa hromadila ako dážď v Tatrách. Nikdy neviete, kedy začne a kedy skonči," opisuje architekt jednu z najväčších komplikácií rekonštrukcie. 

Pôvodnú fasádu nepodarenej prístavby na dome, v ktorej je byt, sa podarilo vylepšiť, vniesť symetriu do priečelia domu a vytvoriť terasu s výhľadom, aký sa hľadá len veľmi ťažko. 

Prepojením interiéru a exteriéru tak vznikol byt, ktorý svojou rozlohou pripomína dom. Pôvodné elektrické vykurovanie pomocou podlahových fólií vymenili za systém takzvanej suchej podlahovky, ktorá funguje vďaka elektrokotlu. 

Každá miestnosť má svoju vlastnú reguláciu teploty. Akumulačný krb v obývačke slúži iba ako sekundárny zdroj tepla. 

Drevo je základ

Nosným prvkom celého interiéru sa stalo drevo. Svetlú podlahu dopĺňa dubový nábytok, ktorý pôsobí jemným, akoby zaúdeným tónom.

Spojenie čistých a jemných línií nábytku a drsnosť stien v podobe betónu a tehál vytvára príjemný kontrast a harmóniu. Farebný akcent tvorí zelená a modrá farba, či už v podobe doplnkov alebo celých stien. 

V pracovni a v detskej izbe využili architekti prvok, ktorý sa kedysi používal v československých interiéroch a to perinák v záhlaví postele. Zároveň vytvára akýsi tepelný izolant medzi posteľou a obvodovou stenou. 

V obývačke dominuje tehlová stena v kontraste s betónom ako odkaz na stavebné materiály celej stavby. "Keď má človek svoje nálady a pocity, tak aj interiér žije svetlom. Použili sme rôzne druhy svietidiel pre ľubovoľné kombinácie svetla a tieňa, pri ktorých ožíva vždy iná časť priestoru." 

Štúdio Seman architekti prihlásilo túto realizáciu do súťaže Interiér roku, do kategórie Súkomný interiér. Súťaž, do ktorej sa môžu prihlásiť architekti a dizajnéri z Českej a Slovenskej republiky, má uzávierku 20. februára 2019.