StoryEditor

Zatvorte notebooky, vypnite telefóny. Tu sa vrátite do doby, keď Československo ešte neexistovalo

02.12.2019, 11:45
Autor:
krkakrka
Obedy ani večere tu neponúkajú, v dedine je však krčma s dobrým pivom.

Je sobotňajšie dopoludnie a ležíte zakrytý v teplej perine. Do izbičky so štyrmi bielymi stenami prúdi z otvorených okeníc čerstvý studený vzduch. Drevená podlaha sama od seba vŕzga a kohút kikiríka, aby ste vstali. Tu ale nemusíte. V Apartmánoch U rybníčku je čas nekonečný, píšu Lidovky.

Do pôvodného hostinca (ktorý je zameraný na zájazdy) v Kostelci nad Vltavou sa pred dvoma rokmi nasťahoval mladý manželský pár. Martin a Iva Némcovi pomaly vdychujú život domu, kde každý kút rozpráva vlastný príbeh.

Fotografie unikátneho ubytovania si pozrite v galérii:

​Zatvorte notebooky, vypnite telefóny, tu sa vrátite do doby, keď Československo ešte neexistovalo. Prvá písomná zmienka o dome pochádza z roku 1840. Počas druhej svetovej vojny boli majitelia hostinca aktívni v odboji a ukrývali tu českých vojakov.

V pokojnejšom období sa vo veľkej sále konali bály, hralo sa divadlo alebo sa premietali filmy. Medzi miestnymi sa dokonca s hrdosťou hovorí, že tu kedysi vystupoval súbor Národného divadla. "Náš dom poznajú detailne všetci z dediny," smeje sa Martin s Ivou.

Poslednou majiteľkou domu bola Eva Maříková, jediný potomok Aloisa a Evy Maříkových. Práve tí v dome prevádzkovali povestný hostinec. Eva Maříková bola navyše úspešnou trénerkou reprezentačného tímu Československa v pozemnom hokeji.

Na olympiáde v Moskve v roku 1980 získala striebornú medailu. Dom získali manželia Némcovi náhodou. Martin chcel za účelom rodinnej rekreácie nájsť menšiu nehnuteľnosť do sto kilometrov od Prahy. "Náhodou však narazil na inzerát ponúkajúci predaj domu 16 + 4, ktorý nás natoľko oslovil, že sme sa rozhodli pre osobnú prehliadku," spomína Iva.

Láska na prvý pohľad

Dom nebol vtedy v dobrom stave. Na prvý pohľad bolo jasné, že bude treba opraviť fasádu, vonkajšie schodisko, odkryť podlahy pokryté linoleom aj vymeniť okná. Mladí manželia sa však do budovy zamilovali. "Dom bol v stave, v akom ho poslední majitelia v roku 1913 zrekonštruovali. Zostal v ňom zachovaný všetok nábytok. Pôsobil jedinečne - aj vďaka rybníčku, pri ktorom sa nachádza."

"Počas prvej prehliadky sme hodinu prechádzali miestnosť za miestnosťou a začínali sa strácať. Až natoľko je dom veľký a členitý," upozorňuje Martin a začne vymenovávať, čo všetko sa v dome kedysi nachádzalo a bolo by možné znovu využiť.

Pri spoločenskej sále s pódiom a balkónom pre kapelu sa nachádza pôvodný výčap. Vo vedľajšej časti domu bol obchod s ľadovňou, kováčska dielňa, nájomné byty, priestor určený pre stolára, stajne, maštale aj porážka.

Možno tu obdivovať aj zachovalú spálňu v štýle Ľudovíta XIV. s pôvodnými maľbami, v jednej izbičke sa dokonca narodil kultúrny historik a národopisec Čeněk Zíbrt. V dedine ho pripomína aj pamätná doska na obecnom úrade.

"Všetko bolo ošumelé. Dobrá energia a atmosféra secesného domu nás však zaujali," hovorí odhodlane Iva, hoci odkryť pôvodnú krásu domu znamenalo finančne nákladné opravy.

Aj keď noví majitelia nie sú s prácami zďaleka hotoví, pre hostí je tu už pripravené pohodlné ubytovanie v štyroch apartmánoch.

Televíziu tu nehľadajte

Tri rozmerné priestory (pôvodne určené pre rodinu hospodára na odpočinok) sú zariadené veľmi skromne. Veľká almara, manželská posteľ s bohatým čalúnením, toaletky so zrkadlom aj menším lôžkom.

Zvyšná izba má menšie rozmery, priľahlé kúpeľne sú však vo všetkých apartmánoch vybavené, ako z 21. storočia. Wifi tú chytíte, televíziu však nečakajte. Každému, kto má len štipku zmyslu pre detail, by tu aj tak prekážala.

Martin s Ivou si do poslednej drobnosti všetko zariadili sami. Nábytok v dome už bol, zvyšok zohnali po bazároch a všetko doladili s pomocou zručných remeselníkov.

"Štýl po babičke - či skôr po prababičke - na nás od začiatku veľmi dobre pôsobil, preto sme sa rozhodli ho zachovať a podobný zážitok ponúknuť aj našim hosťom. Podľa ich reakcií sa ukazuje, že to bolo správne rozhodnutie. Hosťom sa v starých posteliach s pôvodnými obliečkami z kvalitnej bavlny krásne spí a relaxuje," pochvaľuje si Iva, ktorá pripravuje aj raňajky na želanie.

Na zozname sú miešané vajíčka od miestnych sliepok, poctivý jogurt s domácimi müsli alebo sezónne ovocie. Slabé zaklopanie znamená, že raňajky sú už za dverami - v krehkom porceláne, naaranžované v prútenom košíku.

A ak poprosíte, pani domu vie pripraviť vynikajúce dezerty podľa zásad raw food. Práve kvôli apartmánom U rybníčku opustila vlastnú raw kaviareň v pražských Dejviciach.

Obedy ani večere tu neponúkajú, v dedine je však krčma s dobrým pivom a autentickou atmosférou. Stačí vybehnúť na kopček. A obed si každý návštevník určite zakúpi na výlete po okolí.

Rodiny s deťmi nájdu zábavu vo vedľajšej dedine, kde majú miestni farmári stádo somárov. Túžbu po histórii a prírode ukojí dlhšia prechádzka k nádrži Orlík či plavba loďou, ktorá spája zámok s hradom Zvíkov. Pár minút autom je vzdialený aj kláštor Milevsko alebo osada Onen Svet s pôvabnou rozhľadňou.

Na dome stále pracujú. Iva s Martinom sa síce teraz sústreďujú na časť, kde sa nachádza ich súkromné ​​bývanie, plány s domom však majú veľkolepé. "Chceme obnoviť pôvodný výčap, kde plánujeme spoločenskú a raňajkovú miestnosť. Už sme zahájili organizovanie raw food kurzov. Do budúcnosti plánujeme organizovať očistné jogové pobyty a páčili by sa nám tu aj menšie svadby," plánujú si noví majitelia.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:04