StoryEditor

Fasáda je tvár domu aj majiteľa. Ak tieto veci zanedbáte, všimne si zaručene to každý

30.10.2018, 23:00
Určite ste už neraz počuli, že fasáda domu je vlastne odrazom vkusu jeho majiteľa. Buďte teda opatrní.

Prvoradý je správny výber materiálu. V súčasnosti sú možnosti prakticky neobmedzené a každý majiteľ domu si príde na svoje. Samozrejme, to, že sa nám niečo páči, ešte neznamená, že to aj budeme mať.

Prihliadať musíme taktiež na miesto, kde sa dom nachádza. Portál Dom a bývanie uvádza, že je rozdiel, či žijete v pokojnom počasím nenamáhanom prostredí alebo na okraji vlhkého lesa.

Preto nepozeráme len na estetický dojem, ale tiež na praktický význam, a teda jej ochrannú funkciu pred poškodením obvodového plášťa domu.

Výber materiálu

  • Drevo

Plášť domu nemusí pozostávať z klasickej omietky. Zdobiť ju môže kameň, drevo či tehly.
Drevo sa využíva v stavebníctve dlhé roky a nemusí byť len stavebným materiálom.

Patrí medzi obľúbené obklady a je zárukou nadčasovosti, vysokej estetickosti a pevnosti. Drevo je ideálnou voľbou pre ľudí obľubujúcich prírodné materiály, navyše práve týmto materiálom ľahko docielite prirodzený vzhľad.

RI okná a archív redakcie Dom a bývanie

​Drevenú fasádu je možné použiť prakticky na všetky typy budov, okrem toho pri výbere kvalitného materiálu a správnej starostlivosti sa jej vzhľad nezmení po dlhé roky.

  • Tehly

Medzi obľúbené alternatívy fasád patria aj lícové tehly. Ide o materiál, ktorý sa vyznačuje dlhou životnosťou, stálofarebnosťou a mrazuvzdornosťou. V súčasnosti ich možno dostať v rôznom farebnom prevedení a určite oceníte aj ich bezúdržbovosť.

RI okná a archív redakcie Dom a bývanie

​Možno ju realizovať dvoma spôsobmi – murovaním z lícových tehál alebo lepením tehlových pásikov. Na výber máte z dvoch základných druhov – tradičné lícové tehly a tehly klinker, ktoré sa vyrábajú pri vysokých teplotách.

  • Kameň

Kamenné fasády posunú váš príbytok do úplne inej dimenzie. Spája sa v nich praktickosť s exkluzivitou. Navyše kameň dodáva domu nádych modernej architektúry.

Obkladový kameň možno použiť na celú fasádu, prípadne môže podčiarknuť len určitú časť a vystupovať skôr ako dekoratívny prvok. Jeho výhodou je bezúdržbovosť a dlhovekosť.

  • Sklo

Súčasným trendom sú budovy, na ktorých hrá prím sklo. Jednoducho sa tak do obytných či kancelárskych priestorov dostane veľké množstvo prirodzeného svetla.

​Vidieť ich môžeme na rôznych typoch budov – od klasických rodinných domov až po nákupné centrá – a možno ich kombinovať s ďalšími materiálmi (drevom, kovom, kameňom). Ich nevýhodou však môže byť náročnosť údržby.

  • Plech

Fasádu možno vytvoriť aj z plechu. Ak si myslíte, že je súčasťou len priemyselných budov, veľmi sa mýlite. Vidieť ich možno aj na rodinných stavbách. Ich prednosťou je vysoká pevnosť a nízka hmotnosť. Taktiež sú charakteristické dobrou tvarovateľnosťou a odolnosťou voči nepriaznivému počasiu.

Pozor na farby

V uplynulom čase vyrástlo množstvo domov s farebným kabátom. Od zelených cez červené až po pochmúrne tmavé farby. Pri rozhodovaní, akú farbu na fasádu zvoliť, by sme mali byť mimoriadne opatrní.

RI okná a archív redakcie Dom a bývanie

​Zvlášť, ak vás lákajú sýte a do oči bijúce farby. Určite najistejšie je pozrieť si dom na vlastné oči rovnako natretou farbou, po akej sami túžime. Farba totiž v mnohých prípadoch môže klamať a v skutočnosti pôsobiť úplne inak ako na papieri.

Odborníci väčšinou odporúčajú vybrať tlmené neutrálne farby. Nepútajú na seba veľa pozornosti a váš príbytok nebude kričať na kilometre. Príliš krikľavé farby by nemali pokrývať celú fasádu, a preto radšej ich treba kombinovať so svetlejšími neutrálnejšími odtieňmi.

Najlepšie je v prípade možnosti využiť službu vizualizácie fasády. Tú ponúkajú niektorí predajcovia farieb. Zorientujeme sa tak v tom, čo vlastne chceme a nebudeme žiť tam, kde nie sme spokojní.

Navyše výber farby súvisí aj s povahou a vkusom majiteľa. Výbušní a nervózni ľudia by mali voliť radšej upokojujúce neutrálne odtiene. Naopak ľudia hĺbaví či príliš pokojní si môžu dovoliť aj veselšie farby, pozor však, aby ste to neprehnali.

RI okná a archív redakcie Dom a bývanie

​Farby možno rozdeliť do troch druhov – akrylátové, silikátové a silikónové. Akrylátové skvelo odolávajú vplyvom počasia, aj silnému dažďu. Možno ich nanášať na akýkoľvek povrch, vrátane starých náterov

Majú dobrú umývateľnosť a stálofarebnosť. Silikátové farby je vhodné použiť na podklady s obsahom kremíka (napríklad na minerálne omietky a staré silikátové nátery).

Treťou skupinou sú silikónové farby, ktoré sa vyznačujú dobrou životnosťou a sú vhodné na všetky fasády. Poskytujú dlhodobú ochranu fasády a minimálne usádzanie nečistôt.

Foto: RI okná a archív redakcie

Odvetraná fasáda – poznáte jej vlastnosti a výhody?

Jednoduchá, vodeodolná a bezpečná. Presne taká je odvetraná fasáda, ktorá sa stáva neoceniteľnou súčasťou vo fáze výstavby a rekonštrukcie domov, bytov i komerčných budov.

Viac o výhodách a vlastnostiach odvetranej fasády sa dozviete v článku. Jedným z možných riešení fasády je odvetraná fasáda. Odvetraná fasáda prispieva najmä k zlepšovaniu vnútornej klímy a tlmí teplotné rozdiely v zime a v lete.

Odvetraná medzera vytvára medzivrstvu, ktorá nie je vystavená priamemu slnečnému žiareniu, vetru ani dažďu. Súčasťou odvetranej fasády je pohľadová vrstva, ktorá je oddelená od nosnej konštrukcie s izoláciou, a to pomocou vetranej medzery.

Medzi klasickou nevetranou fasádou a odvetranou fasádou spočíva rozdiel najmä v tom, že vetraná medzera priaznivo napomáha znižovať tepelné zisky zo slnečného žiarenia, čo priamo znižuje teplotu v interiéri počas horúcich letných dní.

RI okná a archív redakcie Dom a bývanie

​Naopak, v zimných mesiacoch prúdiaci vzduch strháva z medzery vlhkosť, ktorá preniká z interiéru, a tým zabraňuje kondenzácii vlhkosti vo vnútri konštrukcie.

Vlastnosti odvetranej fasády vysvetľuje Libor Samohýl, odborník zo spoločnosti RI OKNA

  • Odvetraná fasáda poskytuje ochranu pred slnečným žiarením, pred vetrom, ktorý v zime ochladzuje konštrukciu. Pri silných dažďoch je zabezpečené stále prúdenie vzduchu, a tak nie je izolácia vystavená nadmernej vlhkosti.
  • Všetky systémy odvetranej fasády majú výborné izolačné vlastnosti a výnimočnú vedeodolnosť.
  • Odvetraná fasáda nepotrebuje žiadnu špeciálnu údržbu a dosky sú schopné odolať machovému porastu a biologickému znečisteniu všeobecne. Vďaka tomu má fasáda vysokú životnosť a neoberá vás o čas i peniaze v rámci neefektívnych a drahých opráv či prefarbovania fasády.
  • Dosky, z ktorých sú odvetrané fasády vyrábané, sú nehorľavé, čo zaručuje, že konštrukcia budovy je poriadne zabezpečená.
  • Výhodou je aj ľahká manipulácia, keďže fasádne dosky sú veľmi flexibilné ľahko sa opracovávajú. Dosky sú dodávané buď v požadovanom tvare formátu alebo je možné rezať ich priamo na stavbe, a to použitím bežného ručného náradia či formátovacej píly.

Princíp odvetranej fasády

Odvetrané fasády sú dvojplášťové stavebné konštrukcie, ktoré sú tvorené z nosnej steny a pohľadovej fasádnej dosky. V priestore medzi nimi vzniká vetraná vzduchová medzera.

Touto medzerou stúpa prúd vzduchu po celej výške fasády. Vďaka tomuto mechanizmu sú výrazne znížené tepelné straty objektu a predchádza aj vlhnutiu konštrukcie.

RI okná a archív redakcie Dom a bývanie

​Dosky môžu byť inštalované s otvorenou horizontálnou škárou a sú prichytené na podkladovej kovovej konštrukcii. Podkladový rošt je ukotvený k nosnej stene, na ktorú je tak prenášaná celková záťaž dosky.

Existuje viacero spôsobov uchytenia k stene, ako napríklad systém nitovania, systém lepenia, systém neviditeľného/skrytého kotvenia či systém kombinácie lepenia a zavesenia.

01 - Modified: 2020-10-09 16:28:15 - Feat.: 0 - Title: Veľa muziky za málo peňazí. Z tmavej kutice spravili moderné, na mieru šité bývanie
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 20:03