Významnú rolu zohráva správny výber pozemku a orientácia domu vzhľadom na svetové strany, vhodné stavebné materiály, konštrukcie v súlade s nízkoenergetickou výstavbou a v neposlednom rade aj kvalitnou realizáciou. Nezabúdajte taktiež na zohľadnenie geografickej polohy domu. Iné materiály budú potrebné na dom v severných častiach krajiny ako v teplejších nížinách. Ak sa chcete inšpirovať tvarom a dispozíciou iných nízkoenergetických domov, treba si uvedomiť, že ide o domy s jednoduchými líniami bez zbytočných výklenkov, balkónov a zalomení. Čím je tvar domu zložitejší, tým je ochladzovaná plocha väčšia a spotreba energie tým logicky narastá.Archív redakcie Domy a bývanie a firiem
StoryEditor

Nie každý nízkoenergetický dom ním aj je. Kedy šetríte a kedy len plytváte?

08.11.2019, 09:58
Nie každý dom, ktorý nazveme nízkoenergetickým, ním aj naozaj je.

Alternatívny alebo nízkoenergetický dom nie je už ani v našich končinách novinkou. Jeho stavba je však stále skôr zriedkavým javom. Je sprevádzaná vyššími vstupnými nákladmi a rozdielnymi developerskými preferenciami, vďaka ktorým sa uprednostňujú stavby jednoduchších – menej nákladných obydlí, uvádza Dom a bývanie.

Treba myslieť na dôležité faktory, ako sú poloha domu, strecha, tvar domu a materiály. Všetko o tom, ako stavať nízkoenergeticky nájdete odborne vysvetlené v galérii:

Nie každý nízkoenergetickým dom ním aj naozaj je

V praxi je zaužívané, že ,,nízkoenergetický“ dom má mať spotrebu energií na vykurovanie do 35 kWh / m² za rok. To kladie na stavbu určité špecifické požiadavky, a zároveň to znamená, že nie každý dom, ktorý nazveme nízkoenergetickým, ním aj naozaj je.

Podľa spotreby energie poznáme ešte pasívne domy, ktoré majú spotrebu len do 15 kWh / m² za rok, alebo úsporné domy, ktoré nie sú až tak náročné na dodržiavanie noriem, so spotrebou 60 kWh / m² za rok.

Ak by sme teda chceli popísať nízkoenergetický dom vo všeobecnosti, je to každá stavba, ktorá využíva pasívnu izoláciu a materiál na vonkajších stenách, základoch, oknách, dverách, streche a medzistennom priestore.

Rozhodujúcim parametrom energetickej spotreby domu je jeho spotreba energie na vykurovanie. Spotreba energie na vykurovanie sa chápe ako množstvo energie v palive, ktoré je nutné do budovy priviesť na pokrytie tepelných strát prestupom a vetraním.

Na čo nezabúdať?

Ak sa tieto straty čiastočne kryjú pasívnymi solárnymi ziskami, ziskom od osôb a z domácich spotrebičov, spotreba sa príslušne zníži. V spotrebe sú započítané aj straty v účinnosti zdroja tepla.

Nízkoenergetické domy fungujú na inom princípe ako klasické zástavby. Ak teda z domu unikne iba zanedbateľná časť tepla a všetko ostatné sa zužitkuje v jeho prospech, bude treba iba túto zanedbateľnú časť energie do domu doplniť, a to sa dá zabezpečiť aj alternatívnymi zdrojmi.

Ak sa chcete dopracovať k domu, ktorý môžete nazvať nízkoenergetickým, nestačí ho iba osadiť izolačným trojsklom a solárnymi panelmi.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:43