Spálňa rodičov slúži aj ako izba najmladšieho syna.Archív majiteľov
StoryEditor

Architekt radí, ako zvládnuť bývanie piatich ľudí v byte 2 + 1, so špecifickými požiadavkami

31.12.2019, 07:00
Autor:
řezřez
Premena bytu: v malom 2 + 1 potrebuje rodina miesto pre troch synov

Pohodlné bývanie piatich ľudí v byte 2 + 1 je dosť ťažké. Vymyslieť však interiér pre rodinu, kde najstarší dospelý syn prichádza občas, prostredný chodí len na prázdniny a cez víkendy a iba najmladší v ňom žije trvalo, to je ešte náročnejšie. Pretože vždy sa môže niekto cítiť odstrčený.

Fotografie interiéru a návrhov si pozrite v galérii:

"V súčasnej dobe riešime celkovú rekonštrukciu nášho bytu 2 + 1, v ktorom žije tri až päť osôb a kocúr. Z toho dvaja dospelí vo veku 44 a 43 rokov a tri deti vo veku 22 rokov (syn, študent VŠ, väčšinu času trávi v Prahe), 11 rokov (syn z prvého manželstva u nás býva raz za 14 dní cez víkend a počas prázdnin) a 5-ročný syn  (bývajúci s nami trvalo)," vykresľuje rodinnú situáciu čitateľ Jozef, ktorý požiadal o radu poradňu architekta, portálu iDnes.cz.

Rodičia by si priali samostatnú spálňu a obývaciu izbu s kuchynským kútom, ale tiež jedálenským stolom pre šesť až desať osôb a príležitostným spaním pre jedného až dvoch dospelých.

Pre dvoch chlapcov by radi vyčlenili samostatnú izbu s dostatkom úložného priestoru, pre každého vlastná posteľ a spoločný pracovný priestor na učenie a hry, dva počítače alebo laptopy.

Radi by zachovali samostatné WC a kúpeľňu zväčšili a presvetlili, vyhovovala by im vaňa, ale tiež možnosť sprchovania. Pre architekta Hynka Maňák zo štúdia Maniac Interier, ktorý pripravil pre rodinu dva varianty riešenia, to nebolo vôbec jednoduché zadanie.

"Zdá sa to takmer nereálne, ale len s pomocou dispozičných štúdií je možné preveriť konkrétnu stavebnú konšteláciu, či neponúka priestor pre požadované riešenie. Obdobne ako pri panelových domoch je aj v murovanom dome zásadná poloha inštalácií, predovšetkým odpadov a možnosť napojenia kúpeľne a kuchyne," konštatuje architekt Maňák.

Možné riešenie v tomto prípade predstavuje premiestnenie kuchyne a jej napojenie na odpad susedného bytu. Je však otázkou, či by to bolo možné realizovať, či už zo stavebného hľadiska, alebo s ohľadom na susedské vzťahy.

"Ak by nedošlo k dohode, potom možno použiť čerpadlo. Bez premiestnenia kuchyne však šancu splniť požiadavky rodiny príliš nevidím," vysvetľuje architekt.

"Bohužiaľ čitateľ žije v malom meste s necelými siedmimi tisíckami obyvateľov, kde je ponuka bytov minimálna, takže rada vymeniť alebo predať a kúpiť iný byt je realizovateľná len veľmi ťažko."

Variant A

  • Pôvodná obytná izba sa rozšíri, aby sa do nej vošiel kuchynský kút, rozkladací jedálenský stôl a tiež rozkladacia pohovka.
  • Kúpeľňa sa zväčší o pôvodnú chodbičku, je tak v nej možné mať vaňu, sprchový kút 90 × 90 cm a umývadlo. Presvetleniu kúpeľne môže pomôcť svetlík nad dverami. WC misa zostáva na pôvodnom mieste, miestnosť sa predĺži o pôvodnú chodbičku, čo umožnilo umiestnenie práčky, prípadne sušičky nad ňou.
  • Spálňa je z pôvodnej kuchyne. Kotol z nej sa premiestni do chodby, prípadne do kúpeľne. V detskej izbe vzniká priestor pre tri postele (jednu zvýšenú), pracovné stoly a šatňové skrine.
  • Vekový rozdiel medzi chlapcami je veľký, najstarší môže v prípade komplikácií spať na rozkladacej pohovke v obývačke. Počet pracovných stolov možno samozrejme zredukovať, zrejme by stačili iba dva pod oknom. Ide len o vzťah medzi chlapcami. Možno vytvoriť pracovné miesto aj v jednej z troch skríň pozdĺž steny.

Variant B

  • Princíp dispozičného riešenia je podobný ako v predchádzajúcom variante.
  • Kúpeľňa má iné usporiadanie s prístupom k oknu, WC je pôvodné. Je na zváženie, či namiesto sprchového kúta a vane nepoužiť vaňu s rozšíreným priestorom a zástenou na sprchovanie, potom by sa uvoľnil priestor pre práčku a sušičku umiestnenú v chodbe.
  • V obytnom priestore bola použitá iná pozícia sedacej súpravy a jedálenského stola.

Autor návrhu Ing. arch. Hynek Maňák

Narodený v roku 1963 v Kyjove, absolvent Fakulty architektúry VUT Brno, zahraničných štúdií na GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval ako konštruktér nábytku v UP závodoch Rousínov a ďalej potom vo Výskumnom a vývojovom ústave nábytkárskom v Brne. V roku 1990 zakladá vlastný Atelier M & M (spoločne s arch. Z. Maňákovou).

V roku 1998 založil s Ing. Radkom Jánským štúdio Maniac interier. Prednáša v Ústave nábytku, dizajnu a bývania Mendelovej univerzity Brno.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:34