Autori: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová, Jakub Španiel Fotografie: BoysPlayNice Photography & Concept Polyfunkčný objekt je navrhnutý ako rozšírenie objektu na Štefánikovej 3, postavený k slepej stene susedného objektu s cieľom aktivovať novovzniknuté nádvorie. Špecifikom je 4,5 metra široký pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Výškovo sa pritom drží pôvodnej časti, pričom je materiálovo horizontálne členený a vytvára tak plynulý nárast mierky od domu na Trojičnom námestí. Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Jednoduchá dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán. porotca Petr Hájek Návšteva vnútrobloku v Trnave bola pre porotu silným pozitívnym zážitkom. Ide po všetkých stránkach o veľmi dobre spracovaný súbor budov. Priechodnosť, vnútorné námestie a funkčná rôznorodosť sú základné kvality, ktoré významom presahujú hranice miesta. Celý vnútroblok sa od okolitého mesta neodčleňuje, ale obohacuje ho o nové služby a verejné priestory. Spracovaním remeselných detailov a použitím materiálov je dielo na vysokej úrovni. Funkčná náplň objektu je rozmanitá – od služieb reštaurácie, pekárne, kultúrnej sály, nájomných administratívnych priestorov až po bývanie. Práve vďaka tejto rôznorodosti vznikol jedinečný obytný súbor. Porota sa domnieva, že v oblasti obytných stavieb je tento príklad veľmi cenný, a že jeho ocenenie prispeje k tomu, aby podobný postup nebol v budúcnosti ojedinelý.BoysPlayNice Photography & Concept
StoryEditor

Pozrite si originálny bytový dom na Nádvorí v Trnave. Jeho súčasťou je aj internát pre študentov

16.09.2018, 09:00
Už viackrát sme písali o zaujímavých objektoch, ktoré tvoria nové živé centrum Trnavy - Nádvorie. Tentokrát sa pozrime na byty, ktoré tu vznikli.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

Polyfunkčný objekt je navrhnutý ako rozšírenie objektu na Štefánikovej ulici. Postavili ho k slepej stane susedného objektu. A má zložitý cieľ: aktivovať novovzniknuté nádvorie.

"Priestor bol rozdelený na jednotlivé objekty, ktorých počet sa postupom času zväčšoval. Situácia bola taká, že v prvých návrhoch sme nerátali s priestormi Nádvoria, ale riešili sme len jednotlivé objekty. Tu sa nachádzali pôvodné budovy. Boli boli poznačené časom, prestavbami a dostavbami. Väčšinou vo veľmi zlom technickom stave," hovorí architekt projektu Matúš Vallo. 

Pozrite si v galérii fotografie: 

Nádvorie sa v Trnave mení už zopár rokov. Investor mal podľa architekta od začiatku jasno v tom, chce pri obnove zachovať, respektíve zrekonštruovať všetko, čo sa dá. Program sa postupne vyvíjal a tvoril ale v podstate v tom mal klient jasno. Ako programovo tak koncepčne pri obnove ponechať/zrekonštruovať všetko čo sa dá.

"Samotná poloha objektov vyvoláva veľký rešpekt. Je to ešte umocnené tým, že priestory sú verejné. Počas rekonštrukcie sme komunikovali s mestom a na týždennej báze, počas kontrolných dní so zástupcami Krajského Pamiatkového úradu. Veľa vecí sa objavilo až počas realizácie a potrebovali sme ich riešiť s viacerými subjektmi. Chcel by som veľmi vyzdvihnúť práve skvelú spoluprácu s trnavskými pamiatkármi," hovorí architekt. 

Špecifikom je 4,5 metra široký pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Výškovo sa pritom drží pôvodnej časti, pričom je materiálovo horizontálne členený a vytvára tak plynulý nárast mierky od domu na Trojičnom námestí.

Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Jednoduchá dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán.

"Domy sú výnimočné v mixe ich funkcií. Funkčne prechodné ubytovanie, teda apartmán a študentský internát na Nádvorí dopĺňa ostatné funkcie a pridáva tu neustály pobyt osôb. Nadvorie je vďaka nim živé 24-hodín denne.  Bývanie je posunuté do vyšších podlaží čo umožnilo využiť cenný partér."

Byty sú prístupné z rôznych netradičných priestorov,  ako je napríklad  oceľová konštrukcia, ktorá dopĺňa blok objektov. Súčasne ale ponecháva otvorený priestor pre zásobovanie a na poschodí vytvára neformálny spoločenský priestor pre obyvateľov objektov, alebo vstup cez dve podlažia kancelárskej budovy.

"Bytové priestoy, ktoré sme tu vytvorili, majú rôzny charakter. Niektoré sú veľmi intímne podkrovné so strešnými oknami. Jeden vertikálny byt okupuje dokonca až tri podlažia. A máme tu aj extrovertný otvorený byt, ktorý je orientovaný do nádvoria. Všetko na nádvorí má svoju diverzitu a platí to aj pre formy ubytovania," vysvetľuje Vallo.

Ak chcete podporiť Polyfunkčný objekt v Trnave a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU.

Polyfunkčný objekt, Trnava
Kategória: Bytové domy
Autori: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová, Jakub Španiel
Autor fotografie: BoysPlayNice Photography & Concept

01 - Modified: 2018-09-26 12:34:43 - Feat.: 0 - Title: Dom, aký ste na Slovensku ešte nikdy nevideli. Architekt a vinár si ho postavili v korune stromu 02 - Modified: 2018-09-28 18:18:17 - Feat.: 0 - Title: Vyhliadková veža, ktorá u nás nemá obdobu. Autori chceli rozmazať vzťahy medzi prírodou a umelým prostredím 03 - Modified: 2018-09-26 15:46:59 - Feat.: 0 - Title: Bytový komplex v strede lesa. Architekti sa v Petržalke vyhrali s detailami a poskytli exkluzívne bývanie 04 - Modified: 2018-09-24 16:51:35 - Feat.: 0 - Title: Veľká obnova meštianskych domov, ktorá priniesla do centra Trnavy život
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:25