StoryEditor

Bytový komplex v strede lesa. Architekti sa v Petržalke vyhrali s detailami a poskytli exkluzívne bývanie

27.09.2018, 11:00
Kedysi tam bol technický areál BVS, dnes desiatky bytov, na ktoré môžu byť ich tvorcovia aj majitelia pyšní.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

​Projekt bol budovaný v Petržalke na Kutlíkovej ulici dvoch etapách. V prvej v dvoch domoch vzniklo 27 bytov a v druhej 80.

"Zrejme sme zaujali kombináciou viacerých faktorov: maximálnym rešpektovaním terénnej konfigurácie a vzrastlých stromov z pozostatkov lužného lesa, ktorý sme premenili na park.

Domy majú príjemnú veľkosť a vytvorili sme podmienky na množstvo aktivít pre jeho obyvateľov. Súčasťou komplexu sú detské ihriská, spoločenská sála a samozrejme kvalitné byty," hovorí jeden z architektov Drahan Petrovič.

Ak vás zaujíma súčasná architektúra, pozrite si v galérii fotografie Hájparku: 

Byt podľa vlastných predstáv

V prvej etape sa stavalo okolo vzrastlých stromov, domy majú úzky pôdorys a nemajú suterén.  Druhá etapa nahradila technický areál a je kompletne podpivničená.

"Špecifickou črtou je vnútorná flexibilita bytov. Nesnažíme sa „predpisovať“ ako majú ľudia bývať. Práve naopak. Vytvárame pre nich priestor v ktorom si môžu do maximálnej miery splniť svoje vlastné predstavy o bývaní.

Aby sa im ale ľahšie snívalo, pripravili sme pre nich od 3 do 6 pôdorysných alternatív z ktorých si mohli (bez navýšenia ceny) vyberať."

Všetky byty majú takzvaný flex - univerzálny skladovací priestor, ktorý okrem svojho základného účelu rozširuje možnosti na zmeny bytu v budúcnosti.

Je umiestnený a pripravený tak, že si z neho môžu spraviť plnohodnotný šatník, vybudovať v ňom druhú kúpeľňu, používať ho ako malú pracovňu, hosťovskú izbu alebo ho jednoducho pričleniť k priľahlej izbe. Vo väčšine bytov má tento malý priestor dokonca svoje vlastné okno.

Loggie sú dva metre hlboké a vytvárajú dostatočný priestor pre sedenie alebo lehátka. V druhej etape výstavby sa počíta aj s ich zasklením a možnosťou vytvorenia ďalšej izby.

Všetky byty majú kuchyne na fasáde a teda sú prirodzene presvetlené a prevetrané s možnosťou výhľadu do vnútrobloku alebo do okolia.

Benefity ako v rodinných domoch

"Väčšina bytov je orientovaná na dve svetové strany a teda má na fasáde aj kúpeľne. S oknom nad vaňou môžete relaxovať, čítať knihu a zároveň sa pozerať na okolité stromy.

To sú benefity, ktoré poskytujú len samostatne stojace rodinné domy. Na rozdiel od nich sa ale obyvatelia nemusia starať o vlastné záhrady, keďže majú vo vnútrobloku k dispozícii park s výmerou temer 4.500m2, s profesionálnou starostlivosťou," zdôrazňuje architekt. 

Námestie s lavičkami, studňa na zavlažovanie aj drevené záhony, ktoré si môžu majitelia prenajať a plniť si svoje sny o vlastnej záhradke. K tomu si ešte predstavte pôvodný lužný les s korunami storočných stromov, ktoré sú súčasťou komplexu. 

"Aby sa nám to všetko mohlo podariť, územie sme, okrem iného, nezastavali do takej miery ako nám dovoľoval územný plán."

Pri projektovaní a výstavbe Hájparku sa veľa diskutovalo aj o podobe a využití zelene. Do revitalizačného zámeru preto zahrnuli nielen samotný komplex ale aj jeho okolie.

"Niekoľko desiatok odrastených stromov bolo so súhlasom majiteľov pozemkov vysadených aj na okolité plochy. V rámci výchovného programu správcovskej spoločnosti a materskej škôlky sa tam aj ďalej vysievajú mlade sadenice.

Majitelia našich bytov dokonca formou brigád tieto lesy čistia a lokalita sa takto stala upravenou a bezpečnou aj pre obyvateľov pôvodných bytoviek," tvrdí Drahan Petrovič. 

Ak chcete podporiť Hájpark v Petržalke a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU.

Hájpark 1. etapa a Hájpark 2. etapa
Miesto: Bratislava
Kategória: Bytové domy
Autori: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Drahan Petrovič, Katarína Jägrová, Jana Benková, Samuel Zeman, Katarína Bergerová, Patrícia Botková
Autor fotografie: Bohumil Šálek

01 - Modified: 2018-09-21 16:09:51 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia námestia v Prešove: Priestor sa páči najmä mladým, tvrdí architekt 02 - Modified: 2018-09-17 07:32:41 - Feat.: 0 - Title: Stupavská supergola je nominovaná na Cenu za architektúru. Do parku priniesla tradičný altánok 03 - Modified: 2018-09-18 09:29:21 - Feat.: 0 - Title: Rodinný dom v Rusovciach vás ohúri na prvý pohľad. Vyrástol na kraji lužného lesa 04 - Modified: 2018-09-16 11:33:48 - Feat.: 0 - Title: Unikátna reštaurácia v nákupnom centre? Architekti sa pobili s komplikovaným priestorom
01 - Modified: 2018-10-03 21:27:22 - Feat.: - Title: "Žiadna panika, nebudem hovoriť o Bratislave." Matúš Vallo získal prestížnu cenu 02 - Modified: 2018-09-27 08:33:02 - Feat.: - Title: Pozrite sa, ako vyzerajú nové bytovky pri Račianskom mýte. Autori zdôrazňujú rešpekt k okoliu 03 - Modified: 2018-09-24 16:51:35 - Feat.: - Title: Veľká obnova meštianskych domov, ktorá priniesla do centra Trnavy život 04 - Modified: 2018-09-12 11:17:48 - Feat.: - Title: CE-ZA-AR 2018: Rozhodnite o tom, kto získa Cenu verejnosti. Spustili sme hlasovanie 05 - Modified: 2018-09-17 07:32:41 - Feat.: - Title: Stupavská supergola je nominovaná na Cenu za architektúru. Do parku priniesla tradičný altánok
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:05