StoryEditor

Dom, aký ste na Slovensku ešte nikdy nevideli. Architekt a vinár si ho postavili v korune stromu

26.09.2018, 11:00
Keď spoja sily – a hlavy – architekt a vinár, nemusí sa z toho vždy zrodiť len vinárstvo. Dôkazom je aj domček v lese nad vinicou,

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

​​Všetko to skrslo v dvoch hlavách - architekta Pavla Šišku a vinára Michala Bažalíka. Obidvaja trávia veľa času v prírode, dom na strome je tak prienikom ich myšlienok a túžob.

„DUBoDOM je akousi hmatateľnou pozvánkou pre širšiu verejnosť na oddych do lesa, jeho ticha a života. Samozrejme, s pohárom vína, aby sa človek nebál zvukov lesa vo večerných hodinách,“ usmieva sa architekt Pavol Šiška.

Pozrite si fotografie DUBoDOMu vo viniciach nad Svätým Jurom: 

​Vinár Bažo si podľa neho vymyslel netradičný plán - chcel domček na strome, bez akejkoľvek podpery o zem, na dosah vinice, s pekným výhľadom na posedenie pri víne z jeho vinárstva. 

"Prienikom našich úvah a diskusií o tomto projekte bol fakt, že každý z nás, chcel stromu ublížiť čo najmenej - preto mu nebol odpílený ani jeden živý konár. Veľkou neznámou na začiatku bolo ako nájsť cestu na spojenie dvoch pojmov: domček na strome a víno, tak aby jeho návšteva bola bezpečná, a urobila dobrý základ pre degustáciu vína či už vnútri alebo na exteriérovej terase."

Začali spoločne kresliť nákresy a nápady. Na pozemku nad vinicou vo Svätom Jure sa im podarilo vytvoriť nevídanú atraktivitu pre ľudí z mesta, ktorí prahnú za oddychom pri víne, v tichu lesa. 

"Nebolo ťažké nájsť strom, na pozemku sa nachádzajú zväčša náletové dreviny a menej statné duby či javory. Konkrétny dub nás obidvoch oslovil svojou dobrou pozíciou na pozemku: na vrchole, s pekným výhľadom a na dosah vinice," spomína si na začiatky architekt DUBoDOMu. 

Pán a parazit

"Je to unikát, viacero konárov starého dubu prechádza interiérom a tvorí tak priestor, dostatočne veľký pre človeka a jeho základné potreby: spať, papať, čítať a popíjať víno. Strom v interiéri je tak v každom okamihu na dosah návštevníkom, ktorý sa môžu dotýkať jeho kôry, pozorovať pohyby vetiev vo vetre, obdivovať listy."

Pri pohľade z vonku je dom tmavý, aby v lese vzbudzoval čo najmenej rozruchu. Interiér je svetlý, aby konáre a kmene stromu ukázali návštevníkovi, kto je tu pánom a kto parazitom.

 DUBoDOM sa dá aj prenajať, slúži ako hosťovská izba. Ľudia sem chodia aj na viacdenné pobyty, návštevníci chvália najmä lokalitu s pekným výhľadom a rýchlu dostupnosť z Bratislavy. A samozrejme, dobré víno.

"Turistickou atrakciou DUBoDOM nie je a dúfam ani nebude, aby návštevníci mali súkromie a nasávali intímnu atmosféru so stromom či s niekym blízkym. Samotný zážitok popisujú viacerí ako zážitok na celý život, nakoľko podobný domček buď nikdy nevideli, alebo nemali možnosť v niečom takom aj prenocovať. Zážitok hrá v celom projekte veľkú úlohu a myslím že si ho každý návštevník svojským spôsobom odtiaľto aj odnáša, začo sme veľmi vďační," tvrdí jeho autor. 

Ak chcete podporiť DUBoDOM a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU: 

DuboDom

adresa: Svätý Jur

autor: Pavol Šiška

spolupráca: Peter Sálus , Michal Bažalík

fotografie: Dominik Sepp, Nora a Jakub. http://www.nora-jakub.sk/dubodom/

01 - Modified: 2018-09-24 16:51:35 - Feat.: 0 - Title: Veľká obnova meštianskych domov, ktorá priniesla do centra Trnavy život 02 - Modified: 2018-09-26 15:46:59 - Feat.: 0 - Title: Bytový komplex v strede lesa. Architekti sa v Petržalke vyhrali s detailami a poskytli exkluzívne bývanie 03 - Modified: 2018-09-18 09:29:21 - Feat.: 0 - Title: Rodinný dom v Rusovciach vás ohúri na prvý pohľad. Vyrástol na kraji lužného lesa
01 - Modified: 2018-10-03 20:01:26 - Feat.: - Title: Víťazi CE-ZA-AR 2018: Slovensko mení svoju tvár. Toto sú projekty, ktoré najviac zaujali 02 - Modified: 2018-09-24 11:33:29 - Feat.: - Title: Žena, ktorá nakreslila Petržalku: Od začiatku tam malo byť metro, preto dnes nemá logiku 03 - Modified: 2018-09-25 08:36:28 - Feat.: - Title: Pozrite sa na architektonické skvosty. Dočkáme sa podobnej nemocnice aj na Slovensku? 04 - Modified: 2018-09-22 13:18:11 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská architektúra inšpiruje aj provokuje. V pondelok exkluzívne v prečo nie?! 05 - Modified: 2018-09-28 18:19:44 - Feat.: - Title: Kino alebo aula? Ani Žilinčania netušili, že v meste majú vzácnu synagógu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:36