Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
23.09.2018, 11:00

Rodinný dom, ktorý sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť. Architekti sa zbavili všetkých zbytočných priestorov

Stojí na hranici prírody a mesta. Architektonický koncept reaguje na prostredie a výrazne ho ovplyvňuje.

Henrich Korec, Ladislav Jurík
Zdroj: Tomáš Manina

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

Zdroj: CE-ZA-AR 2018

​Rodinný dom v Hainburgu je špeciálnym projektom a3um ateliéru, pretože investorom je jeden z architektov. „Mali sme pozemok so starou chatou, tú sme zbúrali a premýšľali sme, čo tam postavíme. Rohodovanie nám trvalo celkom dlho. Už sme dokonca mali schválené stavebné povolenie na úplne iný projekt. Pôvodný návrh domu bol veľkorysejší a už teraz viem, že ani nebol až taký pekný, ako som si vtedy myslel,“ hovorí o začiatkoch architekt Henrich Korec.

Medzitým spolu s Ladislavom Juríkom urobili aj iné domy a tak pôvodný projekt zrušili a začali úplne od začiatku. „Pozemok je široký 14 metrov a dlhý asi 80 metrov. Dom je rovnako obdĺžnikom s rozmermi 6x27 metrov a prispôsobil sa celému pozemku. Na jednej strane je akoby vrezaný do svahu, aby sme ho lepšie využili.“

Tvar domu teda kopíruje sklon pozemku. Je rozdelený na tri úrovne, každá je o 60 centimetrov vyššie. Na prízemí je spojená obývacia izba s kuchyňou a jedálňou.

Táto časť je orientovaná na západ s výhľadom na Dunaj a lesy. Dennú časť ešte dopĺňa kúpeľňa so záchodom. Na druhej úrovni je multifunkčný priestor s hosťovskou izbou, pracovňou a priestorom na cvičenie a tiež detská izba. Tretiu úroveň tvorí spálňa.

„Nechceli sme robiť nič navyše. Filozofia našej tvorby vychádza z toho, že sa chceme zbaviť zbytočných priestorov ako sú chodby, schodiská, šatníky či druhé kúpeľne. Je tam len to najnutnejšie, čo potrebujeme.“

Architekti sa snažili dom čo najviac preskliť, aby zachovali kontakt s okolím. Z každej izby je urobený východ do záhrady alebo na terasu. „Dom sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť. Musí byť súčasťou kopca.

Ľudia si občas kúpia svahovitý terén a potom ho vybágrujú, robia oporné múry a chcú z kopca urobiť rovinu. Myslím si, že je to zbytočné, čo sa týka nákladov a riešenia. Určite som si nechcel kúpiť ani malý pozemok a zastavať ho veľkým domom,“ hovorí architekt.

Dom chce byť nenápadným. K tomu prispieva aj fasáda z preglejky, ktorá dokonale zapadá do prostredia. „Fasáda je prevetrávaná a funguje veľmi dobre. Na dome je minerálna vata a na hliníkovom rošte sú upevnené exteriérové brezové preglejky, ktoré sú odolné voči vonkajším vplyvom a dlho vydržia.“

Preglejka je aj súčasťou interiéru. Rovnaká ako na fasáde je na stenách v kúpeľni a z iného typu je vyrobený nábytok. „Je tam betón, drevo a sklo. Toto sú tri základné materiály, ktoré úplne postačia. Všetko je odolné a bezúdržbové. Nechcel som maľovať či natierať. Vonkajšie časti sú napríklad celé hrdzavé, hrdza totiž konzervuje a netreba sa o nič starať. Betón netreba maľovať, rovnako ani drevo. Tým pádom bolo všetko jednoduchšie,“ hovorí Henrich Korec

„Keďže som si to robil sám pre seba, nemusel som sa s nikým dohadovať o veciach, ktoré sú mi dávno jasné. Mohol som si všetko urobiť tak, ako som chcel, jediným limitom bol rozpočet a možno ešte veľkosť a tvar pozemku.“

Ak chcete podporiť Rodiný dom a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU. 

Rodinný dom

adresa: Hainburg an der Donau

autori: Henrich Korec, Ladislav Jurík

fotografie: Tomáš Manina

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.