Ľubomír Peráček st. a Ľubomír PeráčekĽubomír Peráček, ml., Jozef Barinka
StoryEditor

Rodinný dom v Rusovciach vás ohúri na prvý pohľad. Vyrástol na kraji lužného lesa

19.09.2018, 11:00
Komunikuje s okolím lužného lesa a vytvára s ním harmonickú jednotu.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

Rodinný dom je súčasťou areálu šiestich domov na hranici lužného lesa v Rusovciach. Jednotný rukopis spoločného projektu predurčil nielen konštrukčný koncept domov (CLT), ale i architektúru zástavby.

Konštrukcia domu a jeho kompozícia komunikuje s okolím lužného lesa a vytvára s ním harmonickú jednotu. Kompozícia otvorov prepája interiér s exteriérom a najmä s dominantnými dubmi v záhrade.

Dom je riešený ako trojizbový, s dennou časťou komunikujúcou so záhradou a s nočnou časťou na poschodí orientovanou do nádherného priľahlého lesa. Strešná terasa s extenzívnou strechou a vírivkou poskytuje pokojné a tiché miesto na oddych.

Je súčasťou kondomínia šiestich rodinných domov. "Na parcele sa nachádzala náletová zeleň a vzrastlé 80 až 95 ročné dreviny. Po vyčistení parcely od náletovej zelene sme sa snažili zachovať maximálne množstvo drevín, a z toho dôvodu sa vnútroareálová komunikácia klukatí medzi stromy a pozemok sme rozparcelovali," spomína si na začiatky projetku jeho architekt Ľubomír Peráček starší. 

"Hlavným kritériom návrhu bolo vytvorenie priestranného domu, ktorý kladie dôraz na kvalitné prírodné materiály, energetickú efektívnosť a užívateľský komfort.

Materiálová báza domu ako aj vizuálny prejav má komunikovať s prírodným okolím lužného lesa, čo sa odzrkadlilo v použití materiálov na fasáde obklad z červeného smreka v kombinácii s antracitovým obkladom z vláknocementových dosiek," opisuje celý projekt. 

​Dom je charakteristický svojím jednotným rukopisom od primárnej nosnej konštrukcie, ktorá je z lepeného masívneho dreva, cez sekundárne konštrukcie roštov odvetraných fasád a striech, tepelná izolácia je tiež na báze drevovlákna, až po fasádne obklady.

Podľa architekta čistý architektonický výraz domu ide ruka v ruke s racionálnou konštrukciou, ktorá je v plnej miere priznaná aj v interiéri domu.

"Dom komunikuje s okolím cez veľké presklené otvory,ako na prízemí tak aj na poschodí, a tým spôsobom sa nám vizuálne podarilo vtiahnuť zeleň do interiéru a z vnútra domu sledovať príjemné zmeny lužného lesa v každom ročnom období." 

Ak chcete podporiť Dom pri lese a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU. 

Kategória: Rodinné domy 

Dom pri lese 4, Rusovce 

autori: Ľubomír Peráček, st., Ľubomír Peráček, ml.

fotografie: Ľubomír Peráček, ml., Jozef Barinka

 

01 - Modified: 2018-09-12 11:17:48 - Feat.: 0 - Title: CE-ZA-AR 2018: Rozhodnite o tom, kto získa Cenu verejnosti. Spustili sme hlasovanie 02 - Modified: 2018-09-16 11:33:48 - Feat.: 0 - Title: Unikátna reštaurácia v nákupnom centre? Architekti sa pobili s komplikovaným priestorom
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:51