Flickr
StoryEditor

Ničia vás horúčavy? Takto sa v byte ochladíte aj bez klimatizácie

16.06.2021, 15:00
Pozrite si tipy ako sa doma schladiť aj bez klimatizácie a akých chýb sa ľudia pri vysokých teplotách často dopúšťajú.

V nasledujúcich dňoch vystúpia teploty až na 35 stupňov. Chcete pred horúčavou ochrániť svoj domov? Máte v lete problémy so spánkom? prinášame vám niekoľko tipov, ako ochladiť byt a ako zvládnuť zaspávanie v horúčave.

Omyly, ktoré v horúčavách robíme mnohí

​Hoci na pitie sa odporúča skôr vlažná voda, na povrchu tela si môžete dopriať toľko ľadovej vody, koľko uznáte za vhodné. Teplotu v miestnosti pomôže ochladiť napríklad obyčajné vedierko alebo iná nádoba s ľadom či studenou vodou, do ktorej si môžete ako bonus tiež namočiť nohy. Ochladíte tak aj celý organizmus.

Chladnou vodou si tiež môžete pravidelne umývať ruky či si ovlažovať tvár navhlčenou utierkou. Ľadová sprcha už taká vhodná nie je - utrpíte pri nej teplotný šok a tiež vám uzavrie póry.

Ak chcete vplyv vody na svoje telo maximalizovať, po sprchovaní sa neutierajte a nechajte ju, aby sa vsiakla do pokožky. Chybou, ktorej sa ľudia pri vysokých teplotách často dopúšťajú, je neustále vetranie.

Príklad si tu môžeme vziať z obyvateľov Stredomoria, kde bývajú horúčavy ešte úmornejšie- vetrajú iba v noci či skoro ráno, kedy je vonkajší vzduch chladnejší. Následne okná zatvárajú a zaťahujú žalúzie (alebo zatvárajú okenice), aby príjemná teplota v miestnosti vydržala.

Pozor na ventilátory

Ak vám však slnko cez deň praží do okien, môžete ich obložiť mokrými uteráky či plachtami. Do bytu tak prenikne vlhkosť. Namočiť môžete tiež záclony a závesy. Pozor si dajte na ventilátory.

Chvíľkovo vám síce od horúčavy uľavia, vzduch v miestnosti ale dokážu len rozprúdiť, nie schladiť. Spolu s rizikom prechladnutia sa tak stávajú skôr horšou alternatívou jednoduchého vejára. Finančne nákladnejšie je potom zaobstarať si klimatizáciu, ktorá má však aj určité zdravotné riziká.

Ak vás v lete trápia problémy so spánkom, je potrebné sa schladiť aspoň v okamihu zaspávania. Pomáha napríklad pokvapkať si periny a prestieradlo studenou vodou. Pyžamo a lôžkoviny môžete tiež uložiť na niekoľko hodín do chladničky či dokonca do mrazničky.

Do postele si ľahnite sami, perinu vymeňte za ľahkú deku a nohy nechajte odkryté. Pocit horúčavy môžu zmierniť tiež mokré vlasy či navlhčený uterák na čele alebo za krkom.

01 - Modified: 2021-07-20 10:46:21 - Feat.: 0 - Title: Aké nás čaká leto? Jún bol zlomový, vyhlásil v HNtelevízii známy klimatológ 02 - Modified: 2021-06-15 11:25:57 - Feat.: 0 - Title: Robíte tieto časté chyby aj vy? Poradíme, aké sú základy používania klimatizácie auta
01 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:44