StoryEditor

Prenajatý byt si zariadili lacno, doslova za pár drobných. Pozrite sa, ako sa im to podarilo

23.01.2022, 07:00
Ubytovať na 39 m2 štvorčlennú rodinu a psa vyžadovalo nápady aj kompromisy.

Štartovacie bývanie môže vyzerať rôzne. Kateřina a Jakub ho riešili podnájmom. Malý byt v činžiaku na pražských Vinohradoch rýchlo a za pár drobných zrekonštruovali. Na svietidlá sa hodili staré sitá na múku, na časť zariadenia vyhodené kulisy z filmového seriálu, uvádza iDnes.cz.

Ubytovať na 39 m2 štvorčlennú rodinu a psa vyžadovalo nápady aj kompromisy. "Keby sme žili v paneláku, pôsobilo by to šialene. Tu sme využili vysoké stropy a pridali vstavané poschodie. Najskôr sme rýchlo vylepšili zlý stav interiéru, kde bol len jeden vývod vody. Mali sme malú dcéru a končil nám predchádzajúci podnájom," spomína Katarína.

Úžasnú premenu prenajatého bytu si pozrite v galérii:

​Niečo sa vybúralo, jedny dvere nechal Jakub zamurovať. Sadrokartóny robil sám, s niečím pomohol kamarát. Trúfol si na kúpeľňu, kde na steny natiahol stierku. Na časť obkladu zohnal mramorovú mozaiku z Bauhausu, pre sprchovací kút stačilo vyspádovať podlahu a osadiť odtokový žliabok.

Podlaha bola vlastne zadarmo. Po odstránení starých krytín zostali dosky, respektíve drevený záklop stropu. Kuchyňa je originál zo sadrokartónu. "Nechceli sme kupovať ,typovku', ale potrebovali sme umiestniť umývačku, malú chladničku, sporák," spomína Jakub.

Miestnosť slúži rodine aj ako obývačka, vošiel sa pracovný kút aj ,kútik', pri nízkom stolíku pod oknom sa dcéra učí a rada kreslí. Jej kresby sa stali motívom dekoratívnych vankúšov, ktoré rodičia zaradili do portfólia rodinnej značky.

"Namiesto pohovky je rozkladací matrac futon, čo ušetrilo plochu. Televíziu nepotrebujeme, na stolíku sú namiesto nej kvety. Najviac sme hrdí na to, že nám stačí tak málo vecí," zhodujú sa manželia.

Dostať sa o kus vyššie

Rodina sa rozrástla, a tak bolo nutné riešiť spanie a dcére umožniť, aby sa mohla hrať aj na podlahe. Logickým riešením bolo postaviť poschodie. "Mal som vtedy na Barrandove stolárstvo. Keď sa búrali kulisy k seriálu Lucrezia Borgia, vzal som si drevo určené na vyhodenie," približuje Jakub spôsob, ako lacno zariadiť domov.

V byte aj v podnikaní zužitkoval skúsenosti zo zahraničia, často má zákazky vo Francúzsku a Švajčiarsku. "Švajčiari majú k masívu iný prístup. Nechávajú ho prirodzene starnúť a niekedy tvrdia, že olej je dobrý len na fritovanie. Nie každý však miluje patinu, v Česku riešime praktickú stránku," mieni Jakub.

Ten skoro celý byt vybavil svojím nábytkom: bielizník, pelech pre fenku Lízu či masívnu kuchynskú dosku a hlavne pracovný stôl aj knižnica sú z jeho aktuálnej kolekcie TSS.

Povrch dreva ošetruje ekologicky olejovým voskom. Borovica vďaka bielemu oleju časom zružovie a nezafarbí sa tým do žlta, čo pôsobí rustikálne. Trvanlivosť dreva možno predĺžiť technikou kefovania.

"Z povrchu sa vytiahnu najmäkšie vlákna a zostanú len najtvrdšie. Vyzerá to pekne, je to praktické a raz ročne stačí nábytok zatrieť olejom," radí Jakub.

Zostalo to v rodine

"Keď sa riešilo, čím budem, rodičia povedali, že sa celé prázdniny hrám u deda s drevom, tak budem stolárom. Dedo bol modelár a nechával ma bez dozoru tvoriť v dielni. Vôňu dreva a odér stolárčiny milujem doteraz," spomína Jakub Vávra, umelecký stolár, reštaurátor a zakladateľ značky Aman Original.

V posledných rokoch sa zaujímal o to, prečo ľudia uprednostňujú lacný nekvalitný nábytok. Prišlo mu ľúto, že už sa nededia z generácie na generáciu a mladí tak k nábytku strácajú vzťah.

"Premýšľal som, či je možné konkurovať reťazcom, a zistil som, že síce ťažko, ale ide to," pokračuje. V spolupráci s architektkou Barbarou Zedkovou navrhol dostupnú štartovaciu kolekciu nábytku B15.

Do firmy sa zapojila tiež Kateřina. Začala ručne vyrábať interiérové ​​sviečky. Používa esenciálne oleje, stopercentne čistý sójový vosk a bavlnené knôty.

"Rok sme doma liali sviečky, rozdávali známym a testovali. Nakoniec sme ich predstavili na výstave Designblok," vysvetľuje. Rozmarín, harmanček, horská lúka alebo borovica... vôňa korešponduje s kolekciou dreveného nábytku, ale možno "uvariť" aj vône na objednanie.

Teraz manželia rekonštruujú dom, čo pobavene komentujú: "V tomto byte sme si vyskúšali, ako pracovať s minimálnou plochou. Zase máme k dispozícii malý pôdorys, teda sme aj dom vyhnali do výšky."

01 - Modified: 2020-01-06 08:54:56 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si neuveriteľnú premenu panelákovej hrôzy. Pôvodný byt ani nespoznáte
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 06:57