Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
06.07.2018, 00:01

Pozrite si neuveriteľnú premenu panelákovej hrôzy. Pôvodný byt ani nespoznáte

Čo radia pre každú prestavbu architekti? "Určite stojí za to investovať čas a mnohokrát aj trochu viac peňazí do priestoru, kde pravdepodobne budete väčšiu časť života alebo ho tam prežijete celý. My sme to tak urobili a nič neľutujeme."

Zdroj: Ing. arch. Vojtěch Peterka

Mladá dvojica architektov, manželia Peterkovci, sa rozhodli ísť na rekonštrukciu svojho novonadobudnutého bytu pekne "od podlahy", vrátane zásahu do nosnej steny. Použili aj veľa praktických vychytávok, píše iDnes.cz.

Na prvý pohľad bolo jasné, že len nová maľovka bytu zo sedemdesiatych rokov minulého storočia nepomôže. Necelých 70 metrov štvorcových však spĺňalo takmer všetky požiadavky nových majiteľov.

"Suché, presvetlené priestory s pomerne dobrou akustikou na nás urobili dojem. K tomu zohrala veľkú úlohu dobrá cena bytu aj jeho výhodná poloha v centre mesta. A pripočítame ešte veľkú šesťmetrovú lodžiu s krásnym výhľadom, padlo rozhodnutie, že do toho ideme," hovoria manželia, architekti Dana a Vojtěch Peterkovci.

Fotografie unikátneho projektu si pozrite v galérii:

​Nedali len na svoje vnútorné pocity, do priestoru chceli zasahovať, preto sa ešte poradili so statikom, čo je uskutočniteľné. "Potom sme už neváhali," dodávajú mladí architekti. Dohľad nad rekonštrukciou prevzali sami, využívali jednotlivých remeselníkov.

Práca začína: na betón s pílou chladenou vodou

Dispozícia bytu 3 + 1 páru vyhovovala, rozvrhnutie zostalo aj po rekonštrukcii rovnaké, avšak kozmetické zmeny boli na mieste. Tvrdý oriešok predstavovala betónová nosná stena, v ktorej malo dôjsť k posunutiu 80 centimetrov širokého spojovacieho vchodu medzi obývacou izbou a kuchyňou, čo si vyžiadalo vyrezanie väčšieho kusu betónu.

"Veľký priechod bez nevzhľadných zárubní je dnes už bežným riešením v panelovom byte, my sme sa ho tiež nechceli vzdať. Keďže však išlo o nosnú stenu, museli sme mať stavebné povolenie, ktoré sme mohli získať až po vyzbieraní potrebného počtu súhlasov spoluobyvateľov - teraz už aj nášho paneláku," prezrádzajú majitelia.

Napriek nepríjemným skúsenostiam susedov z inej prestavby ich dokázali presvedčiť, že betón vedia búrať tak, aby ich to zaťažilo minimálne. Tri mesiace čakania na stavebné povolenie nakoniec ubehli a rezanie panelu mohlo začať.

Na túto tvrdú prácu povolali na pomoc miestnu firmu. Betón s hrúbkou 25 centimetrov, vyrezávaný po kusoch kvôli lepšej manipulácii, nemal proti diaľkovo ovládanej píle chladenej vodou žiadnu šancu.

"Práca bola odvedená na výbornú," dopĺňa s úsmevom architekt Peterka. Po tomto zložitom zásahu sa mohol vyrobiť oceľový nosný rám na zabezpečenie nového priechodu. Všetko pod dozorom statika.

Ďalšie trochu neplánované búranie čakalo na majiteľa vzápätí. "Posunutie dverí do spálne v pôvodnom projekte nebolo, rozhodli sme sa tak až neskôr a urobili sme dobre. Susedov sme síce potrápili ďalším hlukom, ale tá väčšia skriňa v spálni za to stála," pochvaľuje si architektka Peterková.

Kúpeľňa s vaňou aj sprchou

Vchodovými dverami sa prichádza do chodby, kde sa manželia rozhodli zdôrazniť pôvodný betón, ktorého podstata sa v mnohom nedala ignorovať. "Surový betón považujeme za veľmi zaujímavý materiál, s ktorým sa dajú robiť úžasné veci, preto sme ho na niekoľkých miestach odkryli a priznali," hovorí o materiáli architekt a majiteľ v jednej osobe.

Zároveň ukazuje na betónové miesta na chodbe: "Betónová stena je hneď pri vstupe, kde sa očistený betón nalakoval a následne sa do neho navŕtali otvory pre chrómové háčiky, tie nám teraz slúžia ako vešiaky na kabáty."

V chodbe si však betón vydobyl ešte jedno čestné miesto, a to železobetónový preklad (masívny trám, ktorý podopiera stropnú konštrukciu, pozn. red.) blízko stropu pri vstupe z obývacej izby do chodby.

Vojtěch Peterka k tomu poznamenáva: "Betónu sme mali najskôr všade plno, dokonca sme uvažovali o betónových rámčekoch na elektroinštaláciu. Nakoniec sme však išli trochu menej industriálnym štýlom."

"Pôvodný betón sme nechali len na niektorých miestach štýlovo vyčnievať, v spálni sa nám ho podarilo štýlovo skryť a na obývacích stenách "umelo" dotvoriť, vďaka práci šikovného maliara. Pre elektro sme nakoniec použili výrazné rámčeky s dubovou lištou, ktoré sa do finálneho konceptu hodia skôr."

Z chodby vedie niekoľko bielych lakovaných dverí s kruhovými priehľadmi a nerezovými kľukami s plochými rozetami "Lusy" od firmy M&T do ďalších miestností, napríklad do kúpeľne.

Tú si obaja architekti prispôsobili každý svojim potrebám. "Keď jeden dáva prednosť vani pred sprchou a druhý to má naopak, je občas ťažké nájsť kompromis, my sme ho našli. Každý má to svoje, ja sprchu, manželka vaňu a nemôžeme byť šťastnejší," usmieva sa Vojtěch Peterka nad riešením kúpeľne v šedivom odtieni opäť pripomínajúcom betón.

Toaletu sa podarilo na želanie zachovať oddelene, avšak tu sa vo fáze budovania narazilo na problém v spojení záchodu so stúpačkou kanalizácie.

"Nádržku záchodu sme chceli čo najbližšie k stúpačke, kvôli miestu medzi klozetom a dverami. Pôvodné napojenie na stúpačku s 90-stupňovým kolenom sa však ukázalo ako veľmi zlý nápad. Časť splaškov z horných poschodí nám totiž zakaľovala vodu v klozete."

"Riešením sa pre nás stala investícia do špeciálnej 45-stupňovej tvarovky od Geberitu, ktorá zaústila do 45-stupňovej odbočky v stúpačke. Odvtedy všetko funguje, ako má," opisuje skúsenosť architekt Peterka.

Kúpeľňu aj toaletu vypĺňa biely štýlový nábytok od stolára, ktorého šikovné ruky vytvorili nábytok pre každú miestnosť v byte a dubový dekor na vinylovej podlahe.

Spálňa s betónovou stopou

Ďalšie dvere chodby vedú do spálne. Jej priestory v pôvodnom prevedení veľmi nezodpovedali predstave manželov. Malá miestnosť neumožňovala mnoho možností, ako novú spálňu poskladať.

Riešenie sa našlo vzápätí. Posuvom dverí v tenkej tehlovej priečke sa majiteľom naskytlo ďalšie miesto, ktoré Dana Peterková využila s jasnou predstavou: "Do spálne skrine patria, vďaka stavebnému zákroku sme si tak mohli dovoliť šatníkovú skriňu cez celú miestnosť a už teraz je plná."

Vstavaná skriňa, vyrobená na mieru proporciám izby, v sebe skrýva ďalší betón, ale tu hrali úlohu praktické dôvody: "Osekaním pôvodnej omietky sme získali cenné dva centimetre, vďaka ktorým sa nám tam zmestia vešiaky aj s drobnou rezervou. Ďalší vzácny priestor v náš prospech," podotýka Vojtěch Peterka, ktorý si tak mohol odškrtnúť ďalšie splnené prianie.

Manželia počítajú s bytom aj do budúcnosti, tomu zodpovedá ešte druhá spálňa. "Veľkú spálňu zatiaľ využívame my aj naša malá dcérka. Druhá, menšia spálňa, slúži ako hosťovská, avšak keď dcéra vyrastie alebo pribudne ďalší súrodenec, odsťahujeme sa so ženou do malej spálne a deťom necháme priestor," približuje výhľad do budúcnosti architekt. Priestory bytu ešte vypĺňajú dve menšie komory pre uchovanie bežných domácich potrieb.

Väčší priestor pre kuchyňu

Svetlý a striedmy interiér bol jedným z prianí nových majiteľov, preto je jeho základ jednoduchý: biele steny v kontraste s podlahou v dekore duba, pravý opak pôvodnej podoby. "Sýte farby na stenách pôsobili veľmi agresívne. Máme radi svoj pokoj, preto neutrálne zemité odtiene v našom výbere zvíťazili," predstavujú manželia svoju voľbu.

Do interiéru bytu zapojili aj prírodný materiál, drevo. "To vnímame ako univerzálny materiál, moderný v každej dobe. Keby to u nás bolo technicky možné, pokojne by sme urobili z prírodného dreva aj podlahy, ale zvíťazila praktickosť. Do celého bytu sme teda využili vinyl s dekorom dubového dreva," vysvetľuje Dana Peterková.

Do tejto koncepcie s prírodným nádychom sa zameralo aj ladenie ďalšieho vybavenia bytu. Nová kuchynská linka je s drevodekorom v príjemnej symbióze. "Kuchyňa je na pohľad možno skromná farbami aj klasickým tvarom písmena L, ale máme tu všetko, čo potrebujeme," hovorí majiteľka o svojom kráľovstve.

"Architekti Peterkovci zladili byt do naozaj decentných farieb a materiálov, ktoré sú zároveň moderné. Svoj výber kolekcie Decente si potvrdili ako pri osobnej schôdzke s obchodným zástupcom, tak aj po vyskúšaní nášho online "dizajnéra". Dubový MDF rámček sa skvelo hodí k dekóru Dubu Arlington na kuchynských skrinkách, k imitácii dreva na podlahe a ladí dokonca aj k nerezovým úchytkám," hodnotí výber mladých architektov Ing. Martina Obadalová z družstva Obzor.

Ocenila aj výber viacnásobných rámčekov: "Praktickosť viacnásobných rámčekov nad pracovnou doskou je viac než jasná. Nielenže zapojíte viacero prístrojov naraz, ale k tomu všetkému vám šetria aj miesto, čo majitelia bytov, často bojujúci o milimetre, ocenia."

Tetris v obývacej izbe

Z kuchyne sa novým spojovacím priechodom vchádza priamo do obývacej izby. Odtiaľ bol betón síce vyrezaný, ale steny zdobí aj naďalej.

"Na stenu s priechodom a protiľahlú stenu s nábytkovou stenou naniesol maliar cementovú stierku. Je to ďalší originálny spôsob, ako betón do bytu dostať. Ostatné steny sme nechali v kontrastnej bielej," vysvetľujú manželia Peterkovci, ktorí zatiaľ steny nechávajú voľné, a teda pripravené pre budúce rodinné fotografie s ratolesťami.

Nosnou linkou bytu je síce jednoduchá elegancia, avšak trochu hravosti nikdy neublíži. Práve tu si majitelia našli spôsob, ako hravosť do interiéru zapojiť a ešte k tomu dostať efektný dizajn.

Horné skrinky nábytkovej steny v bielej farbe si nechali manželia vyrobiť na mieru svojim potrebám v priestore. Skrinky na stene pripomínajú známu hru Tetris. "Každý z nás je vo vnútri tak trochu dieťaťom, my sme spojili hravosť toho malého drobca v nás s rafinovaným riešením skúseného architekta. A výsledkom je naša stena," uvádza Vojtěch Peterka.

K netradičnej kompozícii skriniek si manželia zaobstarali aj ďalšie hravé prvky, ako napríklad "levitujúci" pracovný stôl v rohu miestnosti či zaujímavo riešenú elektroinštaláciu.

"Pohľadové časti radu domových vypínačov Decente sú od steny mierne odsadené, elektroinštalácia tak vyvoláva zaujímavý 3D efekt," upozorňuje Martina Obadalová.

V prípade elektroinštalácie Peterkovci nezostali len pri vypínačoch a zásuvkách, rozhodli sa zapojiť hravé osvetlenie nad konferenčný aj jedálenský stôl v podobe závesných svietidiel Krusning s papierovým difúzorom z IKEA.

Ten si potom každý môže pokrčiť podľa vlastného štýlu a potreby. Čo sa týka bytových doplnkov, tak tie sa tu farbia predovšetkým do žltého a zeleného odtieňa. Farebnú doménu tvorí zelené retro kreslo, pre ktoré si manželia už dopredu naplánovali zvláštny kútik.

"Ušiak sme si nemohli odpustiť, bol to náš dlhodobý sen mať jeden doma. Nakoniec to vyhral tento, tiež z IKEA," komentuje Vojtěch Peterka, ktorý si príjemné posedenie v kresle pri televízii alebo len tak s knihou nemôže vynachváliť.

Manželia si vďaka rekonštrukcii vybudovali domov podľa svojich predstáv a prianí a zároveň dokázali, že bývanie snov možno mať aj v jednoduchom paneláku. Priestor sa s pomocou ďalších šikovných rúk optimalizoval a otvoril novým možnostiam, ktoré sa mohli na začiatku zdať až nemožné.

Technické údaje

  • Plocha bytu: 3 + 1, 70m2
  • Realizácia: od 2016 do 2017
  • Celková výška investície: 600 000 ČK (23 tisíc eur)
  • Dodávatelia: Búranie otvoru - Jiří Chmelík
  • Stolárska firma pre výrobu nábytku na mieru: Truhlářství Pavelka
  • Podlahy: Podlahárstvo Marhold
  • Dvere: CAG - Nemo
  • Dverové kovanie: M&T
  • Domové vypínače: Obzor

Autori

Ing. arch. Vojtěch Peterka a Ing. arch. Dana Peterková, štúdio Archia Ing. arch. Vojtěch Peterka - zakladateľ ateliéru Archia v Trutnove, vytvára predovšetkým štúdie a projekty rodinných domov a bytových interiérov, prezentovaných zákazníkovi pomocou 3D virtuálnych prehliadok.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.