StoryEditor

Vstúpte do šedej zóny dizajnu. Pozrite si dom, v ktorom hrá hlavnú úlohu betón

13.06.2018, 11:00
Asi je to daň z minulosti, kedy sa u nás stavali „betónové džungle“. Betón od vtedy považuje za materiál, ktorý treba zamaskovať.

Pohľadový betón je však niečo úplne iné. Materiál budúcnosti, ktorý sa už dnes využíva ako zaujímavý architektonický a dizajnový prvok s unikátnymi vlastnosťami.

V západnej Európe sa trend betónu, ktorý má svoju typickú štruktúru s fľakmi a vzduchovými bublinami, šíril v minulosti veľmi rýchlo. No na Slovensku stále existuje voči betónu množstvo predsudkov.

Je to niečo škaredé, nevkusné a chladné. Iba statický prvok, ktorý drží naše domy pokope. Technológia sa vyvíjala a pohľadový betón sa dnes dá odlievať stále krajšie a krajšie, dokonca v rôznych odtieňoch a farbách, pričom si zachováva svoje dobré vlastnosti. Okrem funkčného rozmeru betón získal aj rozmer estetický a tento trend Slovensko, našťastie, neobišiel.

Miky Kasza sa betónu venuje už sedemnásť rokov a z tohoto materiálu si postavil aj svoj rodinný dom. Pozrite si v galérii jeho fotografie, betón je naozaj všade: 

Z pohľadového betónu sa robí dlažba, obklady, stierky, schody, kozuby, nábytok, umývadlá, kuchynské pracovné dosky, záhradné lavičky, koše na odpadky, kvetináče a nekonečné variácie bytových doplnkov a dekorácií.

Toto o betóne neviete!
Z pohľadového betónu sa v dnešnej dobe dajú vytvoriť zaujímavé a nevšedné interiérové aj exteriérové prvky, od stien cez podlahy a stierky až po nábytok či šik doplnky. „Betón má unikátne vlastnosti, je charakteristický aj tým, že má vysokú odolnosť voči mrazu, vode a vlhkosti. Je tiež ohňovzdorný, veľmi pevný a nenáročný na údržbu. Všetky tieto vlastnosti z neho robia materiál ideálny nielen na fasády budov, ale jedinečný nádych, neopakovateľnosť a originálnosť vnáša aj do interiérov,“ tvrdí odborník Miky Kasza. 

„Ide o výrobný proces, ktorý sa začína nákresom, pokračuje výpočtami, výrobou foriem, prípravou zmesi, odliatím, vibrovaním, sušením, vyklopením z foriem, brúsením a končí ošetrením vhodným náterom. Na dosiahnutie kvality robíme všetko ručne,“ dopĺňa. 

Betón v kuchyni
Viete si predstaviť pracovať v kuchyni na linke z betónu? Možno nie okamžite, pretože sme zvyknutí na niečo iné, no keď raz zbadáte betónovú kuchynskú dosku, zaručene vás zaujme. Vyzerá totiž úplne inak než všetko, čo ste doteraz videli. Zároveň sa na nej aj inak pracuje. Dosky sú opatrené špeciálnym náterom proti fľakom.

„Málokto vie, že betónový povrch sa dá vyleštiť. Môže byť matný alebo lesklý. Zároveň sú v ňom priznané pre betón charakteristické vzduchové bublinky či fľaky viacerých odtieňov sivej. Čistiť sa dá bez toho, aby ste z neho museli zbrúsiť čo len milimeter,“ hovorí Kasza.Okrem kuchyne si betón nájde miesto aj v kúpeľni, detskej izbe, na terase či dokonca v kancelárii.

01 - Modified: 2019-12-16 09:06:40 - Feat.: 0 - Title: Trojizbový byt v Bratislave premenili na nepoznanie. Pozrite si drastickú zmenu pred a po
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:41