StoryEditor

Ako bývajú dizajnéri? Keď pri smetiakoch nájdeme krásny kúsok, berieme ho

19.11.2020, 13:50
Veci z blšáku a z antikvariátu. Tak by sa dal vystihnúť charakter bytu dizajnérov.

Do priestranného bytu vo Vršoviciach sa presťahovali pred rokmi, práve kvôli priestoru, ktorý s dvomi deťmi potrebovali. "Najradšej mám asi balkón, pretože tam pestujem kvety," hovorí šperkár Hanuš Lamr a jeho žena Zlata dopĺňa: "Najradšej má tie obyčajné, napríklad vlčie maky."

Alena Pecháčková, Lidovky.cz

​Server Lidovky.cz predstavil byt manželov Lamrovcov. Obaja sa venujú dizajnu, len každý v inom odbore. Módna návrhárka a dizajnérka doplnkov Zlatka vytvorila napríklad módnu kolekciu zdobenú jej obľúbeným motívom chrobákov, ale aj maľuje, šije a rada nakupuje v starožitníctve.

Nahliadnite do interiéru prostredníctvom fotografií v galérii:

​Jej manžel Hanuš sa venuje šperkom, jeho práca je inšpirovaná prírodou, svetom rastlín a predstavuje výnimočný a fantastický mikrosvet, ktorý pozorovateľa odnesie medzi dobrodružstvo prírodopiscov a cestujúcich bádateľov. Jeho brošňu nosí aj Madeleine Albrightová.

Hneď v predsieni bytu zaujme dlažba, ktorá ale nie je pôvodná, hoci to nie je poznať. "Všetky podlahy v byte sú nové, aj parkety. Tie sme si nechali urobiť. Dlažba sa nám veľmi páčila a skvelo sa sem hodí, ale tiež bola dosť drahá," hovorí Hanuš Lamr.

Staré vázy, šperky z blšáku aj nábytok z antikvariátu. Tak by sa dal pár slovami vystihnúť charakter bytu. "Radi nakupujeme v antikvariáte, niekedy sa nám páčia aj veci, čo sa váľajú pri smetiakoch, napríklad túto pollitrovku niekto vyhodil, tak som ju vzal," ukazuje šperkár na pollitrovú fľašu v skrinke.

Nájomný dom, v ktorom Lamrovci bývajú, pochádza z čias Rakúska-Uhorska. "Pozrite sa nad seba. Ten štuk na strope je pôvodný, len sme ho museli očistiť. Vedľa lustra je ešte zavesená lampa."

Obrovský obraz, ktorý majú manželia nad posteľou, namaľoval otec šperkára. "Tento obraz sme si od otca vybrali ako svadobný dar. Na stene oproti posteli sú v ráme chrobáky, ktoré vyrobila Zlatka, tá má svoj kútik pod oknom," ukazuje Lamr. "Teraz mám ešte rozrobené svadobné šaty," ukazuje nákresy návrhárka.

A kde to majú Lamrovci v byte najradšej? "Mám rád gauč, Zlatka nám naň urobila vankúše s našimi tvárami, ale takto to bude znieť, ako keby som bol pecivál. Takže najradšej mám balkón, kvôli kvetinám," smeje sa šperkár.

Jeho manželka v tom tak jasno nemá: "Najviac sa potĺkame po kuchyni, to je také srdce nášho bytu, ale rada mám svoj kútik, to určite."

"Detská izba na finálnu verziu ešte čaká, chceli sme, aby mali deti dosť priestoru, takže to ešte nie je dokončené, napríklad tento stolík chceme dať k oknám, do toho výklenku, ten by sa tam hodil," hovorí Zlata Lamrová.

Hanuš Lamr

  • Hanuš Lamr je šperkár, absolvent ateliéru Sochárstvo kovu a šperku pod vedením V.K. Nováka na pražskej VŠUP.
  • Jeho inšpiráciou je príroda, ku ktorej vždy pociťoval veľký obdiv a vzhľadom na záujem o prácu s detailom je pre neho práve šperk úplne prirodzeným východiskom.
  • Pre svoju prácu Hanuš najčastejšie volí striebro, zlato, drahé kamene a tiež syntetickú živicu s práškovými pigmentmi.
  • V roku 2014 predstavil Lamr svoju prácu na prestížnom veľtrhu luxusných šperkov a hodinárstva Inhorgenta v Mníchove.
  • Za svoju tvorbu bol Hanuš Lamr nominovaný v roku 2010 na cenu Czech Grand Design v kategórii módne designer roka a v roku 2013 dostal nomináciu v kategórii šperk roka.

Zlata Lamrová

  • Zlata Lamrová vyštudovala Vysokú školu umeleckopriemyselnú, dizajn obuvi a doplnkov. Potom pracovala ako návrhárka odevov a doplnkov pre firmy Pietro Filipi a Alpine Pro.
  • Pre jej súčasnú odevnú voľnú tvorbu je typická hra farieb, ručné výšivky a farebné výtlačky.
  • Inšpiráciu pre rôzne dekory nachádza ako v prírode, tak v mestskom životnom štýle.
  • Venuje sa aj maľbe, ktorú vyštudovala na ŠUR v Brne.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:53