StoryEditor

Interiérovému dizajnu vládne minimalizmus. Ľudia však stále podceňujú jednu dôležitú vec

23.05.2018, 13:55
Ktoré trendy pri zariaďovaní bytov a domov sú momentálne moderné a ktoré ľudia obchádzajú? 

O interiérovom dizajne, trendoch, technológiách a novinkách sme sa rozprávali s architektom a dizajnérom Romanom Merklom. 

Aké trendy momentálne vládnu interiérovému dizajnu? 

Momentálne vidíme zmes rôznych štýlov. Ale stále prevláda severský dizajn, ktorý je inšpirovaný minimalizmom a čistotou. Táto jednoduchosť je doplnená výrazne farebnými dekoračnými prvkami, solitérmi, konkrétne je to jedno kreslo, stolička či napríklad závesy.  Nábytky či podlahy majú znaky až sterility. 

To znamená, že ľudia chcú stále minimalizmus? 

Áno, väčšina chce interiér v tomto trende. Súvisí to so životným štýlom ale aj s tým, že v takomto byte sa dá ľahšie udržiavať poriadok, na plochách sa drží menej prachu. A ľudia oceňujú aj to, že takýto interiér vedia veľmi jednoducho zmeniť. 

No v poslednom období vidíme aj veľmi veľa retro bytov a módnym je aj industriálny dizajn, ktorý zahŕňa očisťovanie konštrukcií, betónu, podhľadov, vidíme tehly, odkryté rúrky. 

Roman Merkl

​​Ďalšie byty sa nechávajú ovplyvňovať japonským či indickým štýlom s doplnkami, soškami. Dnes hovoríme o zmesi štýlov, no severský vyhovuje ľuďom asi najviac. Súvisí to aj s tým, že ľudia bývajú v menších bytoch, ktoré sú multifunkčné a udržateľné. 

Ako je to s materiálmi, ktoré sú momentálne in a ktoré naopak out? 

Isté je, že ľudia sa vracajú ku kvalite. Pred drevotrieskou uprednostňujú masívne drevo, chcú kvalitné kovania, nie ich plastové napodobeniny. Trendom sú kvalitné stierky a už sa veľmi nedávajú do bytov tapety. To isté platí pri podlahách, kde vládne masívne drevo. 

Kedysi snáď neexistoval byt bez koberca či záclony. Aké textílie sú dnes moderné? 

Najlepšie žiadne a keď áno, tak opäť opakujem - kvalitné. V bytoch vidíme menej závesov, nahradili ich žalúzie ale máme napríklad aj menej kvetov. Koberce takmer zmizli. Ale v niektorých priestoroch sú záclony, závesy či koberce nevyhnutné kvôli akustike, aby sa v byte neozývalo. 

Ako je to s technológiami? Určujú práve oni modernosť a kvalitu bývania? 

Áno a súvisí to aj s tým že dnes máme omnoho viac alergikov a s tým súvisia aj spomínané tkaniny, na ktorých sa drží zbytočne prach. Alergikom pomáha aj rekuperácia. Chladené stropy sú veľmi moderné, ide o to, že pri takomto spôsobe chladenia vám nefúka na krk, nevíri to prach a pohoda bývania je veľmi vysoká. 

Pravda je, že niektorí ľudia sa boja nových riešení, zdá sa im to príliš zložité. Keď im to architekti, dizajnéri či iní odborníci vysvetlia, často sa nechajú presvedčiť. 

Od čoho ich rezolútne odhovárate? 

Nikdy neodmietam žiadnu požiadavku klienta. Skôr sa ho snažím nasmerovať na dobrú cestu. Ak si napríklad vyberie laminátové parkety a má na to svoje dôvody, tak je to jeho vec, má svoju pravdu. 

SvetelneStropy.sk.

​Ja ako architekt ho ale musím upozorniť, že ak bude mať v byte psa, tak laminátová podlaha vôbec nie je vhodná. Pes totiž škriabe pazúrmi a vytvára ohromný hluk, ktorý sa ďalej šíri konštrukciami domu, susedia určite nebudú šťastní. 

Architekt je tu na to, aby pretavil predstavy klienta a ďalej sa venoval manažovaniu procesov a odborníkov. Klient potrebuje pretlmočiť rôzne predstavy a nemusí vedieť vôbec nič o vykurovaní, chladení či podlahách. 

Ktoré časti interiérového dizajnu zákazníci najviac podceňujú? 

Jednoznačne je to osvetlenie. V kancelárskych priestoroch, školách či nemocniciach fungujú záväzné normy a osvetlenie je istým spôsobom regulované. Pri bývaní nič také neexistuje.

Väčšina stavieb skončí potom tak, že všetko je postavené, zariadené, máme nábytok na mieru, peknú maľovku, no zo stropu trčí kábel alebo lacná lampa z IKEA. Zákazníci hovoria, že vyberajú vhodný luster, no dovtedy tam prosto niečo zavesili. 

Na trhu je neuveriteľne veľa výrobcov a možností a bežný človek sa v tom vôbec nevie zorientovať. A ani netuší, že je rozdiel riešiť, či dať na strop luster alebo bodové svetlo a zaoberať sa komplexne otázkou osvetlenia domácnosti. Luster totiž nemusí svietiť, lebo vôbec nespĺňa svoju pôvodnú funkciu. 

Na osvetlenie sa treba zamerať komplexne a riešiť orientačné svetlá, rímsy, nočné osvetlenie a najmä hlavné osvetlenie, ktoré nám doma zabezpečí svetelnú pohodu, vhodnú intenzitu a rovnomernosť. 

SvetelneStropy.sk

​​Napríklad svetelné stropy môžu dopĺňať dizajnové bodové svetlá na nasvietenie obrazov, akcentov. Priestor sa dá opticky predeliť závesnými svietidlami. Pri galériách schodísk sa vyslovene pýtajú závesné svietidlá.

Na schodiskách odporúčame nasvietiť priamo stupne schodov. Je dôležité venovať sa poctivo osvetleniu a v dnešnej dobe inteligentných domov platí, že čím skôr to urobíme, tým lepšie. 

Smart osvetlenie vie zabezpečiť napríklad dovolenkový režim, v priestore sa rozsvietia svetlá a vyzerá to tak, že dom nie je prázdny. Osvetlenie je súčasťou smart home aj bezpečnostného systému. 

Väčšina ľudí si zrejme vôbec nevie predstaviť novinky o ktorých hovoríte, napríklad svetelné stropy. Čo to vôbec je, ako to funguje? 

Je to strop, ktorý svieti. Ide o veľkoplošné svietidlá s rovnomerným osvetlením, snaží sa čo najviac priblížiť dennému svetlu. Má vysoký index podania farieb, umožňuje rôzne druhy svetelnej výbavy, zmenu chromatickosti, farebného spektra, rozmerov a tak ďalej. 

Je to o tom, že osvetlenie, dokáže stimulovať určité biorytmy nášho tela. Ráno odporúčame teplé svetlo, čo súvisí s hormónom melatonínom. Cez deň by sme mali svietiť studeným svetlom, ktoré nás naštartuje, povzbudí, udrží koncentráciu a večer si opäť treba zmeniť svetlo na teplé, aby sa telo upokojilo, relaxovalo. 

SvetelneStropy.sk

​​Možno ste si všimli, že keď večer tesne pred spaním pozeráte do mobilu či notebooku, nemôžete zaspať. Tieto displeje majú totiž veľa studeného svetla a nespustí sa nám tvorba hormónu melatonín. 

Svetelné stropy sú inteligentné, vrámci aplikácií sa dá nastaviť program zmeny, charakteru, intenzity svetla. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale je to veľmi dôležité, osvetlenie má vplyv na zdravie, atmosféru aj na našu náladu. 

01 - Modified: 2021-03-29 13:31:35 - Feat.: 0 - Title: Po rekonštrukcii bytu sa vaňa ocitla v spálni a kabáty na balkóne 02 - Modified: 2017-12-20 09:21:37 - Feat.: 0 - Title: Pri zariaďovaní bytu stavili na drevo a prepracované detaily
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:35