StoryEditor

Ako urobiť z trojizbového bytu štvorizbák? Matka s dvomi deťmi chce izbu pre každého

07.05.2018, 10:21
Autor:
řezřez
Menší panelákový byt 3 + 1 pre matku s dvomi deťmi? Mal by stačiť, no keď ide o dcéru a syna s veľkým vekovým rozdielom, je to problém.

Svoje súkromie chce aj maminka. Architekt dostal úlohu vyriešiť tento problém, píše idnes.

"Som matka s dvomi deťmi. Dcéra má 11 a syn 5 rokov. Momentálne som kúpila byt 3+1, z ktorého by som chcela urobiť štvorizbák tak, aby som mala aspoň malé miesto na spanie s posteľou a nemusela by som spať na rozkladacej sedačke v obývačke," popisuje svoju situáciu čitateľka Bára.

Je jasné, že predškolák a dospievajúca slečna sa ťažko zhodnú, za tri alebo štyri roky bude situácia ešte komplikovanejšia, nezhody medzi súrodencami s väčším vekovým rozdielom by určite vyvolávali zbytočné spory. Takže ideálne sú samostatné izby pre každého z nich. 

V najväčšej miestnosti si matka želá spoločný priestor - obývačku spojenú s kuchyňou. "Do kúpeľne potrebujem vymyslieť, ako tam dám práčku a sušičku, bohužiaľ, veľa miesta zaberá bojler," doplňuje svoje predstavy Bára. 

"Čitateľka chce deťom poskytnúť dve samostatné izby, ale sama nechce spať v obývačke na rozkladacej sedačke. To znamená, že interiér sa musí dispozične zmeniť na štvorizbový byt. Pri súčasnej ploche to vôbec nie je jednoduché," hovorí architekt Hynek Maňák zo štúdia Maniac Interier, ktorý pripravil pre majiteľku niekoľko alternatív.

idnes.cz

​Variant 1: 

"Samostatné miestnosti som využil ako detské izby. Pôvodná úzka kuchyňa slúži ako spálňa pre maminku. Vzhľadom k šírke miestnosti (174 cm) sa sem len ťažko dá umiestniť dvojposteľ, čo však čitateľka nežiadala. Bez problémov sem dáme posteľ širokú 120 až 130 cm, čo by mohlo stačiť aj pre prípadnú návštevu," popisuje architekt Maňák. 

Do pôvodne voľného priechodu je nevyhnutné osadiť dvere, aby sa oddelila spálňa od obývačky. Kuchyňa a jedáleň sú súčasťou obývacej izby.

Kuchynská linka nadväzuje kolmo na stenu, za ktorou je inštalačná šachta. Prívody vody a odpad je nevyhnutné viesť priechodom cez túto stenu. Na kuchynskú linku nadväzuje jedálenský stôl.

idnes.cz

​K stene s oknom sa vošla ďalšia pracovná plocha, ale s menšou hĺbkou, vedľa nej je chladnička. Pod touto plochou sme ponechali radiátor, prípadne sa dá ľahko skryť pod ochranný kryt s mriežkou, aby sa nenarušilo vykurovanie. V obývačke je priestor pre malú pohovku, kreslo a menšiu skrinkovú zostavu s televízorom.

"Z dodaných podkladov nie sú jednoznačné rozmery kúpeľne a nie je teda jasné, či by sa tam vošla práčka. Ponúka sa však možnosť postaviť práčku do chodby a čiastočne ju zasunúť do skrinkovej zostavy v predsieni," vysvetľuje.

Variant B:
Detské izby sú opäť v samostatných miestnostiach a spálňa v bývalej kuchyni. Priechodná časť do spodnej izby je momentálne oddelená od vlastnej miestnosti, ktorá sa tak zmenšila. Priechodná časť slúži ako spoločný úložný priestor.

idnes.cz

​V prípade možnosti vybúrať priečky komory je potom možné veľkorysejšie riešenie úložného priestoru na chodbe. Práčka (prípadne sušička nad ňou) je umiestnená v nike, ktorá je uzatvorená dvermi alebo japonskými posuvnými stanami. Okolo nej sú nízke skrinky.

"Kuchyňu som riešil podobne ako v predchádzajúcom variante s tým rozdielom, že pracovná linka je pretiahnutá a stolovanie počíta s využitým zvýšených stoličiek. Vzniká tak univerzálna plocha pre prácu aj stolovanie. Navrhujem zvážiť aj vysadenie dverí medzi kuchyňou a chodbou, čo by uvoľnilo priechod," hovorí Maňák.

Variant C: 

Tento variant počíta s vybúraním komory a vstupu do izby 1. Do otvoreného priestoru chodby zasahuje ponovom zabudovaná kúpeľňa so sprchou  90×90 cm, umývadlom, vykurovacím rebríkom a práčkou. Vedľa kúpeľne (v nadväznosti na inštalačnú šachtu) stojí samostatné WC, v ktorom je aj pôvodný bojler.

Ing. arch. Hynek Maňák, Maniac interier

​Do malej izby vedie nový vchod z chodby, pôvodný priechod z obývačky sa zrušil. Kuchynská linka v obytnej miestnosti tak nemusí byť rozdelená na dve časti.

Variant D: 
V kúpeľni je vaňa 160×75 cm, umývadlo, práčka a vykurovací rebrík, WC zostalo samostatné. Práčku môže umiestniť aj do kuchynskej zostavy, uvoľnila by sa tak kúpeľňa. Tento variant počíta s presunutím jednej detskej izby do úzkej miestnosti a s vytvorením plnohodnotnej spálne, napríklad zo strednej izby.

Ing. arch. Hynek Maňák, Maniac interier

Variant E: 
Variant preveruje možnosť umiestnania práčky (prípadne sušičky nad ňou) mimo kúpeľňu do niky prístupnej z chodby. V kúpeľni je vaňa 160×90 cm, umývadlo a vykurovací rebrík.

Ing. arch. Hynek Maňák, Maniac interier

​Autor návrhu: Ing. arch. Hynek Maňák

*1963 v Kyjove, absolvent Fakulty architektúry VUT Brno, študoval v zahraničí na GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval ako konštruktér nábytku v UP závodoch Rousínov a neskôr vo Výskumnom a vývojovom ústave nábytkárskom v Brne.

V roku 1990 založil vlastný Atelier M&M (spoločne s arch. Z. Maňákovou). V roku 1998 založil s Ing. Radkom Jánskym štúdio Maniac interier. Prednáša v Ústave nábytku, dizajnu a bývania Mendelovej univerzity Brno.

01 - Modified: 2018-08-23 06:06:23 - Feat.: 0 - Title: Trendy v kuchyniach: Zabudnite už konečne na bielu a postavte si veľký ostrovček
01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:03