Znesú každé prostredie, no najradšej majú slnečné lúče. Majú dlhé, hrubé zelené listy, v ktorých zadržiavajú vodu, takže si nemusíte robiť výčitky, ak ich zabudnete cez víkend poliať. Zaujímavosťou je aj to, že zatiaľ čo väčšina rastlín v noci pohlcuje kyslík, svokrine jazyky naopak kyslík vylučujú, a tak je tento druh ideálnou spálňovou rastlinou. • Stačí občas poliať. • Znesú každé prostredie. • Využitie v interiéri: veľmi pekne vyniknú ako dekorácia v okne alebo výklenku, taktiež pekne oživia prázdne kúty, keďže nepotrebujú veľa svetla, odporúčame nízke tmavé alebo hlinené kvetináče. • Ovzdušie zbavujú: benzénu, formaldehydu, trichlóretylénu, xylénuYIT Slovakia
StoryEditor

Tieto rastliny by v domácnosti nemali chýbať. Udržujú čistý vzduch a chránia pred chorobami

15.10.2020, 09:17
Autor:
ipip
NASA určila, ktoré sú najvhodnejšie izbové rastliny.

V 90. rokoch vznikla štúdia, v ktorej sa vedci z NASA zamýšľali, ako prečisťovať vzduch v miestnostiach inak ako vetraním. Hlavným impulzom boli ekonomické škrty koncom 70. rokov, ktoré nariaďovali šetrenie energií na vykurovanie či vetranie.

Budovy tak boli odkázané na vnútornú cirkuláciu vzduchu, čo časom vyvolávalo zdravotné problémy u ľudí, ktorí v nich žili.  Tento jav dokonca dostal svoj názov – syndróm chorých budov.

Vedci sa preto rozhodli vrátiť ku koreňom čistenia vzduchu. A to doslova. Vzali niekoľko druhov izbových rastlín a sledovali, ako si poradia so vstrebávaním škodlivých látok z prostredia ako sú benzén, formaldehyd, trichlóretylén, xylén a amoniak, uvádza YIT na svojej stránke.

Tieto látky spôsobujú v ľudskom tele rôzne reakcie, od podráždenia očí cez kašeľ až po kómu. Samozrejme, všetko závisí od ich množstva vo vzduchu.

Zelená cesta k spokojnosti

Okrem toho, že izbové rastliny udrživajú ovzdušie čisté, vnášajú do domácností aj harmóniu. Podľa štúdií ľudia, ktorí ich majú doma, sú šťastnejší a vyrovnanejší. Študenti pri nich dokazujú lepšie výsledky, pretože podporujú produktivitu a sústredenie. Pracovníci sú zas spokojnejší so svojim pracovným prostredím a menej chorí. Dokonca aj pacienti v nemocnici sa lepšie cítia, ak sú obklopení zeleňou.

Aké rastliny odporúča NASA

Kompletný zoznam testovaných rastlín a ich výsledkov nájdete v publikovanej štúdii NASA Clean Air. My sme vybrali niekoľko favoritov, ktorých nájdete v galérii:

Zaujímavosť na záver

Ak si chcete kvietky doma vypestovať, skúste sa po nich poobzerať v skupinách venujúcim sa Plant Swap-u – teda výmene rastlín. Užívatelia si tu zadarmo medzi sebou vymieňajú odrezky svojich izbových rastlín.

01 - Modified: 2018-04-09 12:54:27 - Feat.: 0 - Title: Miniatúrne domy môžu byť alternatívou ku klasickým bytom 02 - Modified: 2020-11-10 16:26:26 - Feat.: 0 - Title: Architekt si prerobil byt. Nemá skrine ani chladničku, lebo mu nechýbajú
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:46