StoryEditor

Ušetriť peniaze pri bývaní zvládnete jednoduchými krokmi

16.03.2018, 11:22
Autor:
ipip
Starostlivosť o plastové okná vám ušetrí peniaze.

V zime vás chránia pred chladom. V lete prispievajú k osvieženiu počas dlhých sparných dní. Sú spoľahlivé, keď sa o ne správne staráte. Ak ich však zanedbáte, začnú sa prejavovať problémy. Poradíme vám, ako plastové okná udržiavať, aby bezchybne slúžili celé roky.

Správne nastavenie

Možno ste to ani len netušili, ale aj plastové okná je občas potrebné nastaviť. Znie to zložito, ale nenechajte sa odradiť. Väčšinou stačí len pokrútiť jedinou skrutkou.

Nastavenie je nutné napríklad vtedy, keď okraj okna časom poklesne a časti obvodového kovania sa začnú zadierať o rám. Ľudovo sa tomuto problému hovorí aj „spadnuté okno“ a riešenie je jednoduché – v hornej časti vsuniete do krídlového ložiska imbusový kľúč a krútite. Otáčaním na jednu stranu sa okno zdvíha, na druhú stranu klesá.

Nastavenie plastových okien závisí aj od ročných období, veľmi dôležité je striedanie letného a zimného režimu. Meniť by sa mal prítlak krídla na rám. V lete je vhodné voľnejšie zavesenie, ktoré prispeje k efektívnejšiemu prúdeniu vzduchu.

V zime sa naopak odporúča tesnejšie nastavenie kovania okna, čím zamedzíte úniku tepla. V byte tak môžete mať teplejšie aj o niekoľko stupňov.

Dôkladná údržba

Plastové okná by ste mali pravidelne umývať. Väčšinu znečistenia odstránite jednoducho. Dajte si ale pozor na to, čo použijete: „Okná sa čistia dostupnými čistiacimi prostriedkami pre domácnosť, ktoré nesmú odierať, najlepšie vlažnou vodou s prídavkom saponátu. Okenné profily nemôžu prísť do styku s látkami, narúšajúcimi základný materiál,” radí Štefan Jurovčík zo spoločnosti YIT Slovakia, odborník na plastové okná.

Rozpúšťadlá ako acetón, benzén, toluén, chloroform a podobne by totiž mohli povrch poleptať. Určite nepoužívajte ani pieskové či brúsne čistiace prostriedky.

YIT Slovakia

​Čisté udržiavajte aj obvodové kovanie. Minimálne jedenkrát ročne by ste ho mali zbaviť prachu a usadenín a minimálne raz za pol roka premazať rovnako, ako aj všetky pohyblivé časti.

Otáčajte okennou kľukou hore a dolu a mažte všetky pohybujúce sa časti. Najlepšie je použiť mazací tuk alebo silikónový či iný riedky olej.

Nezabudnite na gumové tesnenie. Aspoň raz ročne ho vyčistite saponátom a natrite silikónovým olejom. Zabezpečíte tak dlhú životnosť tesniacich častí. Ak vám pri silných dažďoch cez plastové okno zateká, máte zrejme znečistené alebo zapchaté odvodňovacie drážky.

Vyčistíte ich jednoducho, pomocou drôtu. Občas skontrolujte aj jednotlivé skrutkové spoje. Uvoľnené skrutky je potrebné utiahnuť, opotrebované vymeniť.

Držte sa našich rád a ušetríte si starosti. Vďaka kvalitným plastovým oknám bude teplo vášho domova intenzívnejšie alebo vám domácu pohodu spríjemní závan chladného vánku – záleží od ročného obdobia.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:16