Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
29.03.2021, 18:00

Po rekonštrukcii bytu sa vaňa ocitla v spálni a kabáty na balkóne

Úloha pre architektky bola jasná: vytvorenie jednoduchého a súčasného interiéru, ktorý bude vhodný na krátkodobý prenájom.

Po rekonštrukcii bytu sa vaňa ocitla v spálni a kabáty na balkóne
Zdroj: Archív súťaže Interiér roku

Byty na prenájom sú stále veľmi obľúbenou investíciou. Túto cestu si zvolili aj majitelia pražského bytu v dome zo začiatku päťdesiatych rokov.

"Základom návrhu bola zmena dispozície a presun kuchynskej linky do najväčšej izby. Vznikol tu obytný priestor s kuchyňou, jedálňou a obývacou časťou," opisuje architektka Kristína Bělohradská zo štúdia Bělohradská Tomsová architects, ktoré sa kompletnej rekonštrukcie ujalo.

Na mieste pôvodnej kuchyne sa tak po novom objavila spálňa. Miestnosť je priamo prepojená s kúpeľňou, ktorej súčasťou je aj voľne stojaca vaňa. Vstupnú halu rozšírili autorky návrhu o svetlík, do ktorého nechali vstavať "balkón".

Vznikla tu tak nika (výklenok v stene) s lavicou a vešiakmi. Veľkoformátové obklady majú ľahko industriálny charakter.

Modrá je dobrá

"Hlavnými výtvarnými prvkami, ktoré sa v interiéri opakujú, sú industriálne štruktúrovaná sivá veľkoformátová dlažba, cementová stierka a na mieru vyrobený nábytok z modro-šedej lazúrovanej preglejky. Zvyšok interiéru je ladený do bielych tónov, vrátane repasovaných pôvodných dverí a transparentných závesov z prírodného materiálu," opisuje projekt Kristína Bělohradská.

Všade tam, kde sa predpokladajú vyššie nároky na prevádzku a údržbu, teda na podlahe vo vstupnej hale, na WC a v spálni s kúpeľňou, použili veľkoformátovú štruktúrovanú dlažbu, ktorá prechádza aj na steny sprchovacieho kúta.

Za vaňou v priestore postačovala cementová stierka. Protiľahlú stenu autorky zmenili na šatníkovú skriňu so zabudovanou nikou pre posteľ. Nábytkovú skriňovú stenu vyrobenú na mieru z lazúrovanej preglejky s nádychom do modra doplnili biele závesy.

Priestor získal na vzdušnosti a pokoji. V obytnej časti architektky "pritvrdili": stena za kuchynskou linkou je dokončená cementovou stierkou, zvyšok miestnosti vyladili do svetlých tónov, evokujúcich škandinávsky štýl vrátane krémovo-šedej tapety s geometrickým vzorom na stene za pohovkou.

Opäť sa opakujú biele závesy na oknách. Kuchynskú linku vyrobili na mieru z rovnakého materiálu ako je knižnica v obývacej časti. 

Na osvetlenie použili architektky žiarovky na textilných kábloch. "Voľne stojaci mobiliár je minimalistický, v čiernych a bielych tónoch, doplnený svietidlami v škandinávskom štýle, ktoré spolu s prisadenými svetlami vytvárajú rôzne svetelné scény a dotvárajú celkovú atmosféru interiéru," dodáva architektka Bělohradská.