StoryEditor

Exkluzívna ponuka, píše realitka. Dom, kde došlo k neobjasnenej vražde, je na predaj za milióny

21.02.2018, 10:18
Realitná kancelária píše o predaji domu v stredočeských Hudliciach ako o exkluzívnej ponuke.

Dvojposchodový rodinný dom na Berounsku so siedmimi izbami, vlastným bazénom, vonkajšou terasou a rozsiahlym pozemkom môže záujemca kúpiť za pätnásť miliónov korún (v prepočte takmer 600 tisíc eur).

V inzeráte ale chýba zmienka o tom, že v lete roku 2016 došlo v luxusnej nehnuteľnosti k doposiaľ neobjasnenej vražde. V Česku však stigma domov s podobnou minulosťou nepretrváva navždy, zato výrazne znižuje ich cenu.

Mediálne značne prepierané tragické prípady dokážu znížiť cenu domu či bytu až o tridsať percent. Dôkazom toho môže byť pravdepodobne aj nedávno zverejnený inzerát na predaj rodinného domu v Hudliciach, ktorého fotka bola pred takmer dvoma rokmi vytlačená vo väčšine novín.

Vražda, potom samovražda

Server Lidovky.cz priniesol v minulom roku rozsiahlu reportáž z okolia domu, kde došlo k vražde podnikateľa s iniciálmi AM (identitu zastreleného muža redakcia pozná, zámerne ju ale nezverejňuje celú) a následnej samovražde strelca.

Reportérka miesto navštívila dvakrát. Raz krátko po vražde, druhýkrát pol roka potom. Teraz sa snímky domu na internete objavili znova. Tentokrát nejde len o snímky urobené za plotom rozsiahleho pozemku, ale aj z interiéru.

Screenshot inzerátu RK

​Na rozdiel od reportážnych fotografií majú tieto obrázky vodotlač. S logom realitnej kancelárie. "Dovoľujem si Vám exkluzívne ponúknuť štýlovú vilu s vonkajšou terasou, bazénom, rozsiahlym pozemkom v rozlohe 41 665 m² a vlastným rybníčkom v obci Hudlice, osada Lísek. Po vstupe do bývalej loveckej chaty vás upúta veľká obytná hala, ktorej dominuje mramorový krb a štýlové drevené obloženie stropu," stojí v inzeráte, ku ktorému sa realitná kancelária odmieta bližšie vyjadrovať.

Či už niekto prejavil záujem o kúpu domu v Hudliciach, nechcel realitný maklér prezradiť. Rozľahlá nehnuteľnosť obklopená lúkami a lesom je dominantou samoty osady Lísek. Aspoň čo sa rozlohy týka.

Samé pozitíva "lákavej nehnuteľnosti" ukrývajú tajomstvá

"Na celom prízemí sú položené dlažby, v hornom poschodí sú drevené podlahy. Horné poschodie je celé obytné, s veľkou halou a ďalšími tromi rozľahlými svetlými miestnosťami s veľkým balkónom, ktorý ponúka výhľad na celý pozemok," píše sa ďalej v materiáli realitnej kancelárie.

Realitný agent zmieňuje tiež "pokojnú osadu", ktorá má "výbornú dopravnú dostupnosť do Prahy". Cesta autom zaberie 15 až 20 minút. Tamojším obyvateľom ale pri spomienke na udalosť z júna predminulého roka, ktorá pripomenula divoké obdobie českej mafie v 90. rokoch minulého storočia, tuhne tvár.

O pokoji by sa v júni roku 2016 hovoriť nedalo. Vtedy zastreleného muža všetci obyvatelia v obci poznali, hoci nebýval priamo tam, ale na neďalekej samote.

Páchateľ, o ktorom je známe, že pochádzal z Berouna, svoju obeť zastrelil puškou vychádzajúcou zo samopalu vz. 58. Polícia však podľa už skoršieho zistenia servera Lidovky.cz nezistila motív, a tak prípad odložila.

Streľba z legálne držanej zbrane prešla oknom dvojposchodovej vily v osade Lísek. Tam zastrelený podnikateľ a člen niekoľkých záujmových spolkov zvyčajne býval so svojou rodinou.

V inkriminovanej dobe však jeho príbuzní neboli doma. Potom, čo vrah zabil svoju obeť, namieril zbraň aj proti sebe. Bezvládne telá potom v rozľahlom dome podnikateľa našiel až jeho známy.

Chcel podnikateľa AM navštíviť. Prišiel ale neskoro. Tragickej udalosti už nemohol zabrániť. Nevysvetliteľný zostáva nielen motív vraždy, ale aj vzťah medzi mužmi, ak nejaký vôbec bol.

"Príčina jeho konania nie je jasná. Policajti ju nedokázali vypátrať. Podarilo sa im ale zistiť, že išlo o vraždu a následnú samovraždu páchateľa," uviedol už v minulosti hovorca stredočeskej polície Jakub Vinčálek.

Takýto záver bol ostatne od začiatku vyšetrovania jednou z najpravdepodobnejších verzií kriminalistov. Bližšie okolnosti dvojnásobnej smrti ani vyšetrovanie ale nechce hovorca bližšie popisovať.

Serveru Lidovky.cz aspoň potvrdil informáciu, že páchateľ, ktorého meno aj vek polícia úzkostlivo tají, držal zbraň legálne. Mal zbrojný preukaz.

Duševné ťažkosti

Muž ale pravdepodobne trpel duševnými problémami. "Vzhľadom k smrti útočníka možno motív iba vyvodzovať, že išlo zrejme o náhlej pohnutie mysle," povedal Vinčálek a zdôraznil, že strelec nemal žiadne psychické poruchy.

Tie by mu totiž znemožnili vlastniť zbraň. Okrem polície pozná detaily len rodina. Deti zavraždeného AM ale odmietali prípad komentovať. "Rozhodne sa k tomu nebudem vyjadrovať do médií. Čo sa stalo, je hrozné," povedala už skôr dcéra obete.

"Viem, kto je páchateľom, ale s ohľadom na jeho príbuzných, to nebudem nijako komentovať," povedala a ukončila rozhovor. Ani syn zavraždeného nebol za to záležitosť akokoľvek rozoberať.

Podľa realitných kancelárií nemávajú domy s podobnou históriou stigmu zakázaných miest navždy. Ich predajná cena ale býva nižšia ako skutočná hodnota nehnuteľnosti. Hocikedy až o tretinu. Zráža ju povesť miesta, kde došlo k tragédii.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:31