StoryEditor

Takto sa stavia moderný pasívny dom. Je úsporný a dizajnovo zaujímavý

19.02.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTKřezřez
Výnimočná stavba vystúpila z radu spomedzi 44 energeticky šetrných stavieb.

Pasívnym domom roku 2017 sa stala drevostavba Dom na veternom kopci neďaleko Prahy od štúdia Archcon atelier, píše iDnes. V kategórii Ostatné energeticky úsporné budovy porota ocenila vzdelávacie a poradenské centrum Otvorená záhrada v Brne, navrhnuté firmou Projektil architekti.

​Víťazný dom je dvojpodlažná drevená stavba s podlahovou plochou 176 metrov štvorcových. "Zaujala nás architektúra civilného prejavu s triezvym použitím a kombináciou prírodných materiálov, tvarovo skromný objem, atraktívny vnútorný priestor a dobre riešená strecha," uviedol predseda poroty Josef Smola.

Súťaž vyhlásila spoločnosť ABF v spolupráci s Centrom pasívneho domu a s podporou Štátneho fondu životného prostredia ČR.

Do tohto ročníka sa prihlásilo celkom 44 energeticky šetrných stavieb. Deväťčlenná porota vybrala víťaza v kategóriách Pasívny dom a Ostatné energeticky úsporné budovy.

Čo je pasívny dom: Ako pasívny dom sa dá označiť stavba, ktorá má veľmi nízku spotrebu energie na vykurovanie. Kľúčové je spätné získavanie tepla, takzvaná rekuperácia, kedy systém trubiek vymieňa vzduch a teplo zostáva vo vnútri.

Prísne regulatívy

"Hlavnými vstupnými podmienkami pre náš návrh boli pomerne prísne regulatívy a požiadavka investorov na dom v pasívnom štandarde, ale aj mierne svahovitý terén pozemku," vysvetľuje Ing. Irena Truhlářová zo štúdia Archcon atelier, ktorá víťazný dom v pasívnom štandarde navrhla.

Vo svojom portfóliu ho architekti označili ako "dom na veternom kopci". Projekt nakoniec dostal podobu dvoch jednoduchých kvádrov, a to vlastného domu a ďalej kompaktného pomocného objektu s garážou a úložnými priestormi.

Dom, pôdorysne obdĺžnik 12,9 × 9,2 m, je jednopodlažný s čiastočne využiteľným podkrovím a strmou sedlovou strechou v sklone 45 °. Táto hmota citlivo kopíruje svahovitý terén.

"Rozdiel výškových úrovní sa prepisuje aj do vonkajších spevnených plôch, tak sme výrazne minimalizovali terénne úpravy a neprirodzené násypy," upozorňuje Ing. Martin Stolár zo štúdia Archcon atelier.

Obe hmoty prepája ľahká konštrukcia, čiastočne zakrytá proti dažďu sklom. Táto konštrukcia prechádza do subtílnej pergoly, určenej pre popínavé rastliny, ktoré budú časom v letných mesiacoch chrániť interiér domu pred prehrievaním.

Vertikálny drevený obklad zo sibírskeho smrekovca, ktorý je bez povrchovej úpravy, časom získa šedostrieborná patinu. Rozmerné presklené plochy sa striedajú s omietkou šedej farby imitujúcou betón. Južnú a časť východnej fasády chráni proti prehrievaniu popínavá zeleň nesená subtílnou pergolou s nerezovými lankami.

Autori víťazného projektu: Archcon atelier založili v roku 2009 Martin a Irena Truhlářovci. Ateliér sa venuje návrhom a projektom prémiových pasívnych a nízkoenergetických drevostavieb pre bývanie a občiansku vybavenosť. Stavbu realizovala firma Drevostavby Biskup.

Ďalšie ocenenia

V kategórii Cena verejnosti zvíťazil dom Acer Campestre z Českých Budějovíc od spoločnosti Sunflyer, získal približne desatinu z 9.239 došlých hlasov. Cenu generálneho partnera získal rodinný dom Statenice navrhnutý firmou H3T architekti.

Cenu časopisu Staviteľ, mediálneho partnera ankety, dostal rodinný dom vo Všenoroch od spoločnosti Stempel & Tesar architekti. Podiel nových pasívnych domov na celkovom počte postavených rodinných domov vlani v Česku vzrástol o dva percentuálne body na 6,5 ​​percenta. Bola ich zhruba tisícka. Celkový počet pasívnych domov v ČR je približne päť tisíc.

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:37