Spanie vyriešilo pódium, ktoré od bytu oddelili posuvnou japonskou stenou. Prima
StoryEditor

Garsónka sa zmenila na nepoznanie. Kuchyňu presunuli do kumbálu a vznikol vkusný priestranný byt

14.02.2018, 08:00
Autor:
řezřez
Dedko prepísal svoju malú panelákovú garsónku na svoju vnučku Andreu.

Okamžite tak vyriešil problém, kde bude Andrea spolu s matkou bývať, konečne sa mohli presťahovať do vlastného bytu, píše idnes.cz.

Lenže v byte sa tak trošku pred desiatkami rokov zastavil čas a ženy nemali potrebné peniaze na rekonštrukciu. Prihlásili sa teda do televíznej šou Jak se staví sen, ktorá sa zameriava na rodiny v ťažkej situácii. 

Jelena prišla po krátkom manželstve o všetko. Jej manžel sa nehanbil a zobral trojročnej dcérke hračky, trojkolku aj rodinné fotografie. Chcel ich potrestať a všetky veci pravdepodobne vyhodil. 

Jelene zobral okrem toho aj milovaného psa, s ktorým zbierala na výstavách mnohé ocenenia. Od tej doby svoju dcéru ani nevidel. Viac ho zaujímal alkohol. 

Matka s dcérou tak bývali v rôznych podnájmoch alebo u babičky. Jelena mala prácu a robila všetko preto, aby rodinu uživila a jej dcéra mohla študovať. Bytovú situáciu im pomohla vyriešiť nečakaná situácia.

Otec maminky sa presťahoval k babičke, s ktorou sa pred rokmi rozviedol. Babička je totiž chorá a potrebuje mať neustále niekoho vedľa seba. A tak sa o ňu stará a dáva na ňu pozor.

Do programu Jak se staví sen prihlásila rodinu Andrea. Chcela tak matke poďakovať za starostlivosť a obetavosť, s ktorou sa o ňu starala. Bohužiaľ, tvrdá práca si vybrala svoju daň. Jelena je po ťažkej operácii krčnej chrbtice a kolena, má čiastočný invalidný dôchodok a veľmi ťažko sa jej hľadá nová práca.

Andrea už od maturity brigáduje. Kúpila si psa, fenku belgického ovčiaka Bacardi. Po psíkovi túžila celé detstvo, no čakala, kým bude mať dostatok peňazí. A asi "omylom" pribudla ešte jedna fenka, ktorej zomrel majiteľ.

Premenu garsónky si zobrali na starosť Andrea Hylmarová a Marek Povolný. 

Garsónka na prízemí
Andrea s maminkou sa do bytu po dedkovi nasťahovali iba pred pár mesiacmi. Nie je tu ani poriadna kuchynská linka, chýba sporák aj rúra, funguje iba mikrovlnka. Študentka si tak musí priniesť jedlo v krabičke z jedálne. Stará práčka v umakartovej kúpeľni je nefunkčná, takže prať chodia iba k babičke.

​Pozitívom garsónky je kumbál. Bohužiaľ, stále je plný dedovho náradia, rôznych nepotrebných vecí, ktoré si za desiatky rokov nazhromaždil. Dizajnéri sa práve sem rozhodli umiestniť novú kuchyňu. 

Našťastie, odpady mohli viesť aj popod strop v pivnici, byt je totiž na prízemí. Pod sadrokartónovými podhľadmi sa tiahli nutné rozvody, kabeláž a vzduchotechnika. 

Do malého priestoru sa dizajnérom podarilo dostať nielen vstavanú chladničku, varnú dosku a digestor, ale tiež úzku umývačku a vstavanú práčku. Priestor na spanie vyriešili opäť elegantne. V obývačke postavili pódium a oddelili ho posuvnou japonskou stenou. 

Klasická pohovka sa sem už nevmestila, iba moderná leňoška so špeciálnym čalúnením, ktoré má špeciálnu úpravu pre zvieracích miláčikov. 

Namiesto umakartu moderná kúpeľňa

Kúpeľňa prešla radikálnou premenou. Dizajnéri ju spojili s WC a dokonca sa im podarilo umiestniť aj vaňu. Namiesto obkladov použili stierku, ktorá sa objavuje aj na podlahe v celom byte. Dôvod je jasný: zvieratá v byte.

Prima

​Úložný priestor vyriešili veľké skrine na chodbe. Vďaka zrkadlovým plochám teraz chodba pôsobí omnoho priestranejšie a väčšie. Pomáhajú tomu aj bezfalcové biele dvere značky  Sepos s kovaním M&T.

Výsledok

A hodnotenie dizajnérov? "Čím dlhšie sme chodili po byte, tým viac začalo byť jasné, že chceme vyčistiť komoru a presunúť do nej kuchyňu. Veľmi nás teší nové zónovanie bytu, oddelili sme časť na spanie od zvyšku priestoru, a to v garsónke nie je nikdy jednoduché. Baví nás aj farebné riešenie a použitie epoxidových stierok na podlhahe a kúpeľňových stenách," opisujú svoj návrh  Andrea Hylmarová a Marek Povolný.

Farebne sa byt nesie v bielych a šedých tónoch s čiernymi doplnkami. "Pre pocit väčšieho priestoru bolo kľúčové použitie bezšpárových podláh, v našom prípade aj epoxidová stierka. Nábytok sme odstránili a nahradili sme ho stolárskycmi konštrukciami na mieru, ktoré umožňujú lepšie využitie stiesneného priestoru," dodávajú dizajnéri.

01 - Modified: 2022-01-27 11:12:46 - Feat.: 0 - Title: Neuveriteľne sfušovaná rekonštrukcia. Firma v dome vyčíňala hlava nehlava 02 - Modified: 2022-02-17 15:18:35 - Feat.: 0 - Title: Malý jednoizbák prešiel zásadnou rekonštrukciou. Pozrite si fotografie a inšpirujte sa 03 - Modified: 2018-01-24 08:28:24 - Feat.: 0 - Title: Vydarená rekonštrukcia starého domu v Levoči. Z jedálne je moderné bývanie pre rodinu
01 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 02 - Modified: 2022-03-30 10:06:54 - Feat.: - Title: Veľa požiadaviek a malý priestor bola sizyfovská výzva. Garsónka na 35 štvorcoch však priniesla komfort ako väčší byt 03 - Modified: 2019-11-15 07:33:41 - Feat.: - Title: Zázrak na ploche 18 metrov štvorcových. Byt má aj krb či samostatné WC 04 - Modified: 2020-11-09 11:59:09 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia garsónky bez búrania. Kuchyňa, obývačka, spálňa a pracovňa v jednom 05 - Modified: 2016-10-13 13:41:06 - Feat.: - Title: Kúpili miniatúrny byt bez WC a s vaňou v kuchyni. Prestavali ho za minimálne náklady
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:38