StoryEditor

Vydarená rekonštrukcia starého domu v Levoči. Z jedálne je moderné bývanie pre rodinu

23.01.2018, 23:01
Autor:
řezřez
Historické centrum Levoče je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Keď si kúpite dom neďaleko centra, môžete počítať s mnohými prekvapeniami, píše idnes.cz. 

Stalo sa to aj rodine, ktorá má dom neďaleko Námestia Majstra Pavla z Levoče. 

Základy domu siahajú pravdepodobne na začiatok 16. storočia. Teda do doby, kedy Levoča zažívala veľký rozkvet. Lenže počas niekoľkých storočí sa mnohé veci zmenili, prišli požiare aj povstanie. 

Nový majiteľ i kúpil dom pred tromi rokmi a vlastne, bolo to bez veľkého nadšenia. Vegetariánska jedáleň, ktorá tu fungovala, skutočne neposkytovala veľký "architektonický zážitok", lenže prekrásne pivnice s klenbami dávali tušiť dávnu históriu. 

Až priatelia a architekti zo štúdia Richard Kráľovič architekti mladého investora presvedčili, že z nudného domu môže vzniknúť skvelé bývanie pre rodinu s malými deťmi. 

Pozrite si v galérii ako postupovala rekonštrukcia: 

​Sám sa nakoniec začal tešiť na novú podobu a zisťoval, čo môže dom ponúknuť po rekonštrukcii. Napríklad pretekársku dráhu pre jeho synov. Má 46 metrov, čo je vzdialenosť kuchyne k zadnému vchodu do obývačky. Deti to samozrejme ocenili, doteraz totiž rodina bývala v malom záhradnom domčeku. 

"Zadaním bola realizácia projektu celkovej rekonštrukcie objektu, zmena dispozičného riešenia, nahradenie nevyužitých podkrovných priestorov obytným podkrovím s kompletnou výmenou krovu a vytvorenie nových prvkov, napríklad západnú terasu. Nevyhnutná bola aj nová fasáda a dôkladná sanácia pivničných stien," vymenúva architekt Richard Kráľovič. 

Všetky zmeny mali jediný cieľ. A to dať domu novú dušu a vytvoriť atmosféru pre rodinný život.  Výslednú realizáciu prihlásil autor do súťaže Interiér roku 2017, ktorú organizuje Inštitút bytového designu pre českých a slovenských architektov a bytových dizajnérov.

Dom plný tajomstiev

Počas rekonštrukcie sa dom postupne zbavoval zbytočných nánosov zvonku aj zvnútra. Dovolil tak postupne odhaľovať svoje tajomstvá. Architekti vniesli do všetkých podlaží veľkorysé priestory, na prízemí ich maximálne prepojili.

Do objektu sa vstupuje z ulice na južnej strane. Na vstupnú halu nadväzujú priestory kuchyne, pribudlo nové drevené schodište do podkrovia, vľavo je veľká obývačka s krbom.

Kuchyňa je jednou z hlavných miestností. Tu doslova pulzuje rodinný život a takmer denne sa v nej objavujú návštevy. Zároveň plní aj funkciu jedálne a komunikačného priestoru. A to nielen v sociálnom a horizontálnom rozmere ale aj vertikálnom. Nad stredom kuchyne je totiž svetlík, ktorý pretína strechu, podkrovie a trámový strop.

Peter Čintalan - DYNAMEETstudio

​​Príjemnú spoločenskú zónu na prízemí podporuje aj veľká obývačka. Tá využíva priamy kontakt so záhradkou. Dlhá chodba spája všetky priestory domu na prízemí, vstupuje sa z nej do sociálneho zázemia aj technickej miestnosti. V suteréne si pivnica s krásnymi klenbami. 

V obytnom podkroví sa nachádza rodičovská spálňa, dve detské izby, kúpeľňa a hala so svetlíkom. Izbu, ktorá je orientovaná do záhrady, dopĺňa krytá terasa.

"V rámci celkového stvárnenia interiéru sme kládli dôraz aj na materiálovú a farebnú stránku. Jedna z vnútorných stien sa vždy odlišuje špecialnou technikou štukovej omietky v inom farebnom odtieni. Celkový dojem však musel zostať harmonický a ladiť s ostatnými prvkami v interiéri, podlahou či nábytkom," vysvetľuje architekt.

Pôvodné v novom 

V dome zostalo veľa artefaktov a prvkov z minulosti. To, čo sa dalo použiť, našlo svoje uplatnenie. Kamenné steny a klenbové konštrukcie v suteréne vyčistili a vypieskovali, kamenný nápis jedného z pôvodných majiteľov našiel svoje miesto v kuchyni, časti pôvodných drevených trámov krovu poslúžili ako nosiče na osvetlenie v pivnici alebo ako súčasť krbu.

Architekti sa pri prestavbe snažili o zachovanie charakteristiky pôvodného levočského domu, o súlad s energiou historického centra mesta. A to bez zbytočnej okázalosti, na druhej strane však aj bez prílišnej opatrnosti pri realizácii zmien.

Vek domu 

Podľa štruktúry a polohy nosných stien domu nad pivničnými priestormi sa dá predpokladať, že ich pôvodne vytvorili dva domy. Suterén sa dá dátovať na koniec 15. a začiatok 16. storočia. Samotný dom pochádza z mladšej doby. 

Základné údaje

Autor:Ing. arch. Richard Kráľovič

Spolupráca:Ing. arch. Zuzana Kráľovičová

Stavbyvedúci: Ľubomír Halkovič

Celková plocha pozemku:786 m2

Zastavaná plocha: 243 m2

Vykurovanie:  Zdrojom tepla je tepelné čerpadlo a vykurovnie miestností zabezpečujú prostredníctvom podlahového/stenového vykurovania s regulovaním jednotlivých okruhov. V záhrade sú umiestnené vrty do hĺbky 100 metrov. Z nich sa odoberá podzemné teplo prostredníctvom uzavretého okuruhu solanky tepelným čerpadlom zem - voda.

V dome bol použitý systém riadeného rekuperačného vetrania.

01 - Modified: 2022-01-27 11:12:46 - Feat.: 0 - Title: Neuveriteľne sfušovaná rekonštrukcia. Firma v dome vyčíňala hlava nehlava 02 - Modified: 2022-02-17 15:18:35 - Feat.: 0 - Title: Malý jednoizbák prešiel zásadnou rekonštrukciou. Pozrite si fotografie a inšpirujte sa 03 - Modified: 2018-01-18 12:47:41 - Feat.: 0 - Title: Slováci vymysleli dom, ktorý si odtiahnete autom. Kúpila si ho aj hollywoodska hviezda 04 - Modified: 2018-01-21 10:57:30 - Feat.: 0 - Title: Chceli žiť ekologicky, pri Prievidzi si postavili dom zo slamy. Je vraj lacná a vynikajúco izoluje
01 - Modified: 2022-02-11 06:43:43 - Feat.: - Title: Energie robia mestám Spiša veľké problémy. Náklady im stúpnu o stovky tisíc eur, obrátia sa na štát 02 - Modified: 2021-06-23 09:08:55 - Feat.: - Title: Vláda poskytne firme Schüle takmer štyri milióny eur. Na východe má vzniknúť 130 pracovných miest 03 - Modified: 2019-08-13 08:10:18 - Feat.: - Title: Dračí príbeh, remeselníci či Čarovné ostrohy: Dni Majstra Pavla vyvrcholia 17. ročníkom Tajomnej Levoče 04 - Modified: 2019-06-19 20:59:25 - Feat.: - Title: Levoču a okolie zasiahla supercelárna búrka, voda zaplavila niekoľko ciest 05 - Modified: 2018-09-26 19:56:00 - Feat.: - Title: Cestujeme Slovenskom alebo aj na východe predsa niečo je
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:29