StoryEditor

Starú kuchyňu zmenili na nepoznanie. Inšpirovali sa originálnym retroštýlom

28.12.2017, 11:00
Autor:
řezřez
Staré byty väčšinou nevzbudzujú nadšenie.

Ale občas je to aj inak. Žiaria v nich krásne kusy nábytku, píše idnes.cz. 

Presne taký oslovil aj mladú výtvarníčku Miriam. Spolu s partnerom si kúpili byt v centre Bratislavy. Rozhodli sa, že kuchyňu zrekonštruujú v retroštýle. Do bytu s vysokými stropmi v dome z roku 1940 sa noví majitelia okamžite zamilovali.

A to napriek tomu, že obidva sú mladí, nadchlo ich aj zachovalé zariadenie s nábytkom z ohýbaného dreva a z ušľachtilých materiálov.

Kuchyňa ale bola vo veľmi zlom stave, bez pracovnej dosky a nedalo sa z nej zachrániť nič. Aj preto oslovili brnenské štúdio Le bon s prianím, aby nový kuchynský nábytok navrhli v štýle retro.

A aby ladil so zachovalými kúskami v ostatných izbách. "Nová kuchyňa na toto zariadenie priamo nadväzuje, či už detailami alebo použitými materiálmi," vysvetľuje Klára Nováková zo štúdia Le Bon. Vznikol tak originálny a zároveň nadčasový a funkčný nábytok.

Pozrite si v galérii ako vyzerala kuchyňa v pôvodnom stave a následne po rekonštrukcii. 

Brnenskí dizajnéri sa rozhodli použiť namiesto tradičného bloku horných skriniek samostatné moduly. V jednom z nich sa skrýva aj kotol. Skrinky majú netradične zaoblené hrany, čelné plochy vyrobili z vodeodolného laminátu. Ľahko sa totiž udržiava. Skosené hrany dvierok elegantne nahrádzajú klasické úchytky. 

Pretože majitelia milujú prírodné materiály, v kuchyni použili masívne drevo na podlahu aj na pracovnú dosku. "Voda a drevo nebývajú často priateľmi, je dôležité sledovať, aby voda do dreva nezatekala a aby nezačalo pracovať. Ale pocitovo a vizuálne je drevo veľmi príjemné, takže to za trochu námahy stojí," zdôrazňuje majiteľka bytu Miriam. 

"Pracovná doska je ošetrená olejom. Preniká do štruktúry dreva a chráni ho tak účinnejšie ako lak. Aj keď sa časom na doske objavia stopy po používaní v podobe drobných škrabancov, drevo už ďalej nepracuje a starne do krásy. Olejovanie sa dá po čase aj zopakovať," vysvetľuje Klára Nováková.

Aby bol retroštýl dokonalý, dizajnéri doplnili kuchyňu spotrebičmi Smeg. Neprehliadnuteľná je hlavne samostatne stojaca chladnička v škrupino-bielej farbe.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:08