Jiří Beran
StoryEditor

Pri zariaďovaní bytu stavili na drevo a prepracované detaily

25.12.2017, 23:01
Autor:
řezřez
Architekt vstúpil do projektu v čase, keď boli hotové všetky stavebné úpravy a interiér čakal už iba na nábytok.

V tejto chvíli záleží hlavne na tom, či developer urobil dobrú prácu. V prípade pražského trojizbového bytu na Petrskej ulici mal šťastie architekt a hlavne majiteľ, píše idnes.cz.

"K zariaďovaniu interiéru v centre Prahy sme sa dostali vo fáze, keď už boli hotové všetky stavebné úpravy, podlahy v celom byte aj obklady v obidvoch kúpelniach. Rohodli sme sa, že na ne nadviažeme konceptom riešenia interiéru, vysvetľuje architekt Jakub Zoula zo štúdia ZOAA. 

Bytový komplex La Corte vznikol v dome z 18. storočia, ku ktorému patrí aj súkromný dvor ze zeleňou, kde sa dá aj príjemne posedieť. "Pri navrhovaní tak pre nás bolo dôležité hlavne zachovanie genia loci tohoto miesta," zdôrazňuje. 

"Majitelia si priali interiér, ktorý celkový priestor bytu doplní a podtrhne jeho atmosféru." Investori patria k ľuďom, ktorí preferujú prírodné materiály. Okrem nich aj tie, ktoré vedia prirodzene starnúť. Teda, žiadne lamináty. 

Projekt jeho autori prihlásili do súťaže Interiér roku 2016, ktorý organizuje Institut bytového designu pre českých a slovenských architektov a bytových dizajnérov. 

V galérii si pozrite fotografie z tohoto zaujímavého pražského bytu. 

Kuchyňa v centre záujmu 

Nosným prvkom celého interiéru sa stala kuchyňa, konkrétne jej pracovná doska. Bola vytvorená na mieru z medených plátov, ktoré sú potiahnuté patinou a včelím voskom. Do dosky vsadili aj kuchynský drez," popisuje Jakub Zoula.

Meď sa pomerne nedávno objavila "na scéne" a  dostala sa do centra záujmu architektov a dizajnérov. V tomto byte prechádza ako povestná červená (teda medená) niť celým interiérom: objavuje sa aj na doplnkoch vyrobených na zákazku (hodiny, vetracie mriežky, sokle) či na svietidlách.

Dobre ladí aj s ďalšími farbami, béžovou a oceľovo modrou na nábytku, maľovke či doplnkoch. "Podarilo sa nám tak vytvoriť harmonické ladenie farieb, ktoré prechádza celým bytom. Vo fragmentoch sa objavuje v každej miestnosti," hovorí architekt Zoula. 

Významnú úlohu v interiéri hrá drevená podlaha. Ladí s dreveným jedálenským stolom a stoličkami jednoduchých tvarov. Celý priestor príjemne zatepľuje. Svoju nezastupiteľnú úlohu majú tiež doplnky a prvky, ktoré architekti nechali vyrobiť špeciálne pre tento byt.

Napríklad kožené doplnky v predsieni a kúpeľni, vetracie mriežky v obývacej časti (dekor ladí k obkladu za kuchyňou) či tapeta s motívom starej Prahy v spálni.

"Našim cieľom bolo vytvoriť priestor, ktorý bude pôsobiť vzdušne, jednoducho, nebude prebíjať prostredie, v ktorom sa byt nachádza, prílišnou extravaganciou," uzatvára architekt.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:58