StoryEditor

Materiál na stavbu domu ich vyšiel na necelých 12-tisíc. Pozrite sa, ako vyzerá zvnútra

12.12.2017, 23:01
Autor:
ipip
Tím študentov architektúry, ktorí sa zgrupujú pod názvom Rural Studio, navrhol zdanlivo nemožný domov.

Po viac ako desaťročí navrhovania, úpravy a prepracovania študentov v študijnom programe architektonického dizajnu Rural Studio-Auburn University postavili v roku 2016 dve obytné jednotky (tím ich nazýva "20K Homes.") s potrebnými materiálmi, ktoré sa cenovo zmestili do sumy len 14 tisíc dolárov (v prepočte 11 868 eur).

Pozrite si v galérii, ako vyzerá maximálne úsporný dom aj zvnútra:

​Cieľom bolo vytvoriť model pre budovanie domov, ktoré sú nielen krásne prepracované ale aj cenovo dostupné. Študenti už vybudovali domy v Serenbe - v komunite, kde žije takmer 500 ľudí a ktorá je vzdialená 35 kilometrov od Atlanty.

"Je potrebné, aby cenovo dostupné domovy boli navrhnuté bezúhonne," povedal spoluzakladateľ spoločnosti Serenbe Steve Nygren pre Business Insider. "Musíme všeobecne znižovať svoju veľkosť."

Interiér v čarovných detailoch

Okná odrážajú do interiéru dostatok prirodzeného svetla a otvorené usporiadanie podporuje vetranie. Interiéry sú plné rustikálnych detailov, ako sú farebné preglejkové podlahy, moderné svietidlá, farebný nábytok alebo vintage doplnky v podobe starého písacieho stroja.

Nygren priznáva, že ide o "základný dobrý dizajn a jednoduché materiály." Obe chaty v Serenbe nadväzujú na rastúci minimalistický trend bývania.

"Ľudia minimalizujú, žijú v menších domoch na menších pozemkoch v spoločensky prijateľnejších lokalitách, sedia na predných verandách a kladie sa väčší zmysel pre prepojenie obyvateľov v rámci komunity," povedal Nygren. "Plynie z toho mnoho výhod."

Náklady na materiál (14 tisíc dolárov) nezahŕňa poplatky za povolenie, nábytok a interiérový dizajn alebo prácu na výstavbu domov, pripomína Nygren. Odhaduje, že v skutočnosti všetky výrobné náklady vyjdú na približne 65 tisíc (v prepočte 55 103 eur) za kompletnú domácnosť - čo je stále relatívne cenovo dostupné.

Tvorcovia chcú zájsť ešte ďalej

Po zhromaždení ďalších Serenbe dobrovoľníkov a skúšaní nových dizajnových vzorov bude tím stavať tretiu a štvrtú chatu, aby zistili, či sa dá cena ešte viac znížiť. Tím tiež vytvorí návod, ktorý vysvetlí, ako vybudovať domy mimo Serenbe. Replikácia domov v reálnom svete však nebude jednoduchou úlohou.

V zahraničí je ten problém, že banky nezvyknú dávať hypotéky v takej nízkej sume. Banka, ktorá spolupracuje s „vidieckym štúdiom“ informovala tím, že banky nemajú dostatok podnetov na poskytnutie pôžičky vo výške 20 tisíc dolárov alebo 65 tisíc dolárov na tieto mini domy.

Tím sa problém ale pokúša riešiť, vnímajú to ako výzvu pokúša riešiť túto výzvu (spolu s obmedzením štvorcových záberov štátu), aby si so správnym návodom na obsluhu mohol každý dovoliť a postaviť si vlastnú chatu.

Koncom leta 2017 Rural Studio naplánovalo ďalšie dva domy s použitím materiálov v rozpočte menej ako je uvedených 14 tisíc dolárov. Študenti očakávajú, že s výstavbou sa reálne začne začiatkom roka 2018.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:20