Na druhej stene krabice sú otvorené aj uzavreté kuchynské regály, skladací jedálenský stôl a magnetická tabuľa na poznámky. Oproti je klasická kuchynská linka.Moormann
StoryEditor

Ako efektívne zariadiť malý byt. Návrhár vymyslel šikovné riešenie do garsónky

06.09.2017, 12:01
Autor:
iDnesiDnes
Nemecký návrhár nábytku Nils Holger Moormann premýšľal, ako čo najlepšie zariadiť malý byt. Problém s malým priestorom vyriešil drevenou škatuľkou, ktorú umiestnil do stredu bytu.

Cenovo dostupné bývanie, ktoré ponúka veľkorysé rozmery, je čím ďalej vzácnejšie. Len málokto sa dnes môže "rozťahovať" vo rozľahlom byte. Kvôli rastúcej cene nájmov a nehnuteľností ľudia volia stále menšie a tesnejšie bývanie.

Práve pre nich podľa iDNES Moormann našiel riešenie. Jeho drevená kocka v sebe ukrýva všetko potrebné pre jedného človeka. Z vonkajšej strany drevenej krabice, umiestnenej v byte, sa spí, pracuje, číta, odpočíva a aj je. V jej vnútri sa varí a slúži ako sklad.

Výsledkom projektu návrhára Moormanna nazvaného Život v malom priestore, je vlastne miestnosť v miestnosti, ktorá sa dá chápať aj ako obrovský kus nábytku. Komora s veľkým množstvom funkcií pôsobí prekvapivo vzdušne.

Vzhľadom k tomu, že osobné návyky každého človeka sú neuveriteľne rozmanité, aj krabica je variabilná a tvárna. Milovníci kníh, športovci, ľudia pracujúci doma či milovníci módy, každý si môže obytnú krabicu prispôsobiť podľa seba.

Niektoré časti krabice sú ale pevne dané. Lôžko s matracom je 140 × 200 centimetrov veľké. Posteľ má zvýšené hrany, aby človek nespadol z výšky. Pri lôžku je integrovaná zásuvka na nabíjanie mobilného telefónu a iných elektronických zariadení.

Na schodoch, ktoré vedú k posteli, sú umiestnené tri hlboké zásuvky a na bočnej strane je vstavaný šatník s tyčou a policami. K dispozícii je tiež výklenok s hasiacim prístrojom.

Na druhej strane krabice je výklenok s plytkým, ale polstrovaným sedením, ktoré možno použiť na čítanie kníh. Vedľa je pre túto príležitosť vložená knižnica a k dispozícii sú aj dve lampy. Pohovka má pod vankúšom sedadla dva úložné kontajnery.

Samozrejme, nesmie chýbať hit dnešných domácností, a to systém pre zavesenia bicykla. Všetko, čo potrebujete na bicykel, si môžete uložiť do troch spodných zásuviek. Posledná, štvrtá stena krabice ponúka otvorené aj uzavreté kuchynské regály, skladací jedálenský stôl a magnetickú tabuľu na poznámky. Táto časť je napojená na protiľahlú kuchyňu, ktorá je už súčasťou obytnej časti s kúpeľňou a WC.

Vnútri praktického kusu nábytku je napríklad priestor pre tri pivné prepravky, 25 fliaš vína, vysávač, mop, vedierko, držiak na lopatku a metlu, priehradky na potreby určené k upratovaniu, nástenný držiak na snowboard alebo lyže s policou na topánky a bezpečnostnú helmu. K dispozícii je tiež druhá šatníková skriňa so šiestimi vyťahovacími policami a šatníkovou tyčou. Moormann na projekte spolupracoval s B & O Gruppe.

01 - Modified: 2020-12-21 15:01:27 - Feat.: 0 - Title: Boj o každý centimeter. Takto sa žije v miniatúrnom bratislavskom byte veľkosti vagónového kupé 02 - Modified: 2017-02-02 14:47:23 - Feat.: 0 - Title: Ak máte malý byt, tieto farby si na steny rozhodne nedávajte
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:44